Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki segítene nekem megérten...

Valaki segítene nekem megérteni a kémiai egyenletet?

Figyelt kérdés
Sajnos egyszerűen nem tudom megérteni...nekem minden magyarázat túl bonyoltult a kémia tanár nem segít.Pl:ezt az egyenletet hogyan kell megoldani?:Na+Cl2--> a lehető legrészletesebben,hogy utána a többit is megtudjam csinálni :)köszönöm szépen
2009. szept. 22. 15:42
 1/8 anonim válasza:
3%
én se vagyok túl jó kémiából, de ennek sztem ez a megoldása: Na2Cl2, de ez csak egy tipp..
2009. szept. 22. 16:32
 2/8 A kérdező kommentje:
aranyos vagy,hogy válaszoltál de én lépésről lépésre gondoltam :)mert spéci ez megy de a többi...:D
2009. szept. 22. 16:42
 3/8 Lakatos István ***** válasza:
98%

Előzőnek: Ha nem tudod jól, akkor rosszat ne írj!

Kérdezőnek: fogj egy periódusos rendszert, és keresd meg benne a Nátriumot (Na) és a Klórt (Cl), közben jegyezd meg azt a számot, hogy 8.

Következő lépés, hogy megállapítjuk az elemek vegyértékét. Ez azt jelenti, hogy ennyi "kapoccsal" kapcsolódnak egymáshoz. Ha az elem bal oldalon van, akkor annyi a vegyértéke, ahányadik oszlopban van, ha az elem a jobb oldalon van, akkor annyi a vegyértéke, mint amennyi kell az oszlopszámtól az előbb megjegyzett 8-ig.

A Nátriumot (remélem közben) megtaláltad az első (I.) oszlopban, a Klórt pedig a hetedik oszlopban (VII.)

Tehát a Nátrium is, és a Klór is egy vegyértékű (7+1=8)

Ezért ami keletkezik, annak a képlete NaCl

Most írd fel:

Na + Cl2 = NaCl

Ez így még nem jó, mert bal oldalon 2 db Klór van, jobb oldalon meg csak egy. Javítsuk:

Na + Cl2 = 2 NaCl

Javul, de még nem az igazi: most jobb oldalon van két Nátrium, bal oldalon meg csak egy. Javítsuk:

2 Na + Cl2 = 2 NaCl

Most jó, kész az egyenlet.

Ha egyéb problémád is van, (pl. számítások) írj nyugodtan majd segítek.

2009. szept. 22. 16:50
 4/8 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm:D sokat segítettél :)
2009. szept. 22. 17:05
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbálom. Ha nem érthető valami, szólj.

Indukjunk el jó messziről. A kémiai egyenlet egy reakciót ír le. Olyan, mint egy recept: 1 kanál cukor + fél citrom leve + 2 dl víz = limonádé.

A kémiai egyenleteknek azonban van egy nagyon különös tulajdonsáuk: az elemek arányát nem lehet megváltoztatni, azaz nem lehet édesebb limonádét csinálni. Ehhez sajnos vagy nem sajnos, ismerni kell hozzá azokat a valamiket, amikből az egyenlet áll. Ha tehát Na meg Cl van az egyenletben, akkor tudni kell, hogy a Na meg a Cl hogyan viselkedik, mik a tulajdonságaik. Számunkra kettő vagy három tulajdonság fontos, attól függően hogy elem vagy vegyület vesz részt a reakcióban:

- Az elemek esetében tudni kell az előfordulási formát. Hiába kell neked 1 db klóratom, mivel a klór mindig Cl2 formában, azaz kétatomos molekulában jár. Szerencsére a legtöbb elemi molekula kétatomos, kivéve néhány kivételt (N3, S8).

- Mind az elemek, mind a molekulák esetén tudni kell az összes elem vegyértékét, azaz hány kötésre képes (ez igazából a következő ponthoz ad segítséget).

- Tudni kell, hogy milyen rekció játszódik le közöttük.

Az egyenlet első szabálya, hogy mindkét oldalon ugyanannyinak kell szerepelnie minden atomból.

Nézzük a te példádat:

Na + Cl2 = NaCl - Ez így még nem jó, mivel a baloldalon 2 klóratom van, a jobbon meg csak egy. Akkor mit szólunk mondjuk ehhez?

Na + Cl2 = NaCl + Cl

Az egyenlet második szabálya, hogy sose írunk a képződési oldalra olyat, ami NEM képződik. A fenti egyenlet azt sugallná, hogy nátriumból meg klórból nátrium klorid meg atomos klór keletkezik, ami nem igaz.

Akkor jólvan, nézzük ezt:

2 Na + 2 Cl2 = 2 NaCl + Cl2

Bár ha feleslegben adjuk a klórgázt (azaz több klórgázt adunk, mint amennyi szükséges az adott mennyiségű nátriummal való rekacióhoz), akkor valóban marad meg klórgáz. A harmadik szabály viszont az, hogy az egyenletet csak a végbe menő reakcióra írjuk fel, a felesleges anyagot nem vesszük bele. Azaz minek írjunk mindkétoldalra több klórt, mint szükséges. Mivel az előbb a jobb oldalon egy klór molekula megmaradt, ezt mindkét oldlalból elvesszük:

2 Na + Cl2 = 2NaCl

Megvan a két nátrium, a két klór, mindkét oldalon. A reakció így megy végbe, a kiindulési anyagokat az előfordulásuknak megfelelő formában (atomos/molekula) írtuk fel.

Kb ennyi. Kérdés?

2009. szept. 22. 17:11
 6/8 anonim ***** válasza:
91%
Látom közben más is megírta.
2009. szept. 22. 17:13
 7/8 anonim ***** válasza:
10%
2na+12cl-2nacl röviden
2009. szept. 24. 12:44
 8/8 anonim válasza:
Nekem is ez kellett, köszönöm szépen :)
2015. máj. 10. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Hogy kell felírni egy függvény grafikonjának x=0 abszcisszájú pontjához tartozó érintőegyenesének egyenletét?

Deriválni kell a függvényt? És utána? Valami kis szájbarágós magyarázat életmentő lenne most^^

Nem értem a Kémiai egyenletet?

Mindig az elején akadok el, amikor rendezem az egyenletet! Vagy legjobb lenne, ha leírnátok, hogyan is kezdjek hozzá! Előre is köszönöm!

Valaki segítene megérteni az alap kémiai számításokat?

2 hete kezdtem el tanulni a kémiát gimiben és már teljesen el vagyok veszve. holnap írunk.ezeket kéne segíteni megérteni(általában kivettem a konkrétumokat, csakel kéne magyarázni a megoldás menetét): 1. (valamennyi) molnyi (valami)-nek mennyia tömege? 2....

Nem tudok kémiai egyenletet megoldani, és képletet felírni. Hogyan kell?

Nem értem ahogy a könyvben leírják, és lehet, hogy szerettem a régi kémiatanáromat, de nem tudta velem megértetni. Le tudná írni nekem valaki? Vagy azt, hogy hol tudom megnézni? Ha itt leírja valaki, akkor kérem, hogy részletesen próbálja meg az elektronleadással, meg mindennel.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!