Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek az emberi...

Mi a véleményetek az emberi embriókon végzett génmanipulációs kísérletekről?

Figyelt kérdés

Etikusnak tartjátok-e és ha igen, miért?

Szerintetek jelenthet-e ez valamilyen veszélyt az emberiségre nézve?


2016. okt. 10. 20:33
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
56%
A veszélye hogy könnyű lenne visszaélni vele. Nézd meg pl a Gattaca című filmet, ha elfogadottá válna az emberi génmanipuláció, könnyen ez lehetne a vége.
2016. okt. 10. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/29 anonim ***** válasza:
82%

Én is így gondolom.

Az előnyei viszont olyan hatalmasak, hogy ha csak 80 éve csinálnák ezt, már nem lenne szív, vese, cukor, stb. betegség, ezen kívül vakság, süketség, valamint végtag nélküli, nyomorék ember. Valószínűleg nem nagyon lenne Alzheimer és hasonló betegség sem.


A kés is egy nagyon előnyös és igen hatékony eszköz - bár sok hátránya is van, ugye.

TE betiltanád?

2016. okt. 10. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/29 EagleHUN ***** válasza:
40%

Én 3 veszélyt látok benne, és legalább ezeknél 1-el több etikátlanságot, de az a legdurvábbak közül való!


- Első veszélye hogy visszaélnek vele. És nem csak a Gattacában látott módon hogy "kiközösítik" a normálisan születetteket. Hanem hogy pl "szuperkatonákat" kezdenek létrehozni vele. És vagy hybrid "szörnyetegeket" melyek valamely állati tulajdonsággal bírnak, pl bogárszárnyas embereket. Óriásokat stb... A lehetőségek száma végtelen!


- Második veszélye amit látok benne hogy a változás/változtatás visszafordíthatatlan és maradandó!

Utólag nem lehet "rendbe tenni"!

Azaz ha valakin mint 1 sejtű embrión elvégeztél 1 módosítást és megindult a sejtosztódás és meg is születik, az a tulajdonsága minden sejtjében benne lesz (ha jól sikerült, ha rosszul) és súlyos dilemmával szembesülhetünk, hogy akkor most meg kell -e semmisíteni az illetőt? Ha pl veszélyesé válik, vagy beteg lesz ettől!


- Sőt a génmódosítottak tovább is örökíthetik a módosított génjeiket, és így azok bekerülnek a populációgenetikába is visszafordíthatatlanul! Ki tudja előre megmondani hogy egy génmódosított és egy "normális" génjeinek keveredése milyen konvergenciát okoz és milyen lesz az utód?

Vagy 2 különbözőképpen génmódosított módosított génjei az utódokban hogyan konvergálnak egymással? Mi a garancia hogy nem születik ebből valamilyen torzszülött, nem várt "szuperman", órás, vagy egy új "Hitler".

Persze erre van megoldás nyilván kell tartani mindenki génjeit és megmondani ki kivel szaporodhat (és eshet szerelembe) és kivel nem, és ezt ellenőrízni is kell, szigorú büntetés melett akkor ez elkerülhető! Ja bocs ezt úgy hívják diktatúra ráadásul az "utópisztikusabb" fajtából!


- És akkor a legnagyobb etikai vétség:

Ki és mikor kérdezte meg a génmódosított egysejtű embriót hogy szeretne-e részt venni a kísérletben, kér-e génmódosítást, és milyen módosításokat kér, és mi legyen vele ha balul üt ki a dolog?

Ja nem lehet megkérdezni... :O A "drágalátos szülők" meg ne döntsék már el helyettem hogy 2 pöcöm vagy 3 mejjem legyen-e, de azt sem hogy 2,5m magas kékszemű szőke izmos legyek-e. Vagy inkább 150cm magas Einstein.

Bocs ebből nem kérek.

2016. okt. 11. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/29 EagleHUN ***** válasza:
26%

Személyes véleményem (Nem kell pontozni sehova! Se le se föl!):

Szeretem a tudományokat, és a legtöbbet inkább a hasznára tudja fordítani az emberiség, még a maghasadást meg a dinamitot is pedig azok is veszélyesek rossz kezekben. Viszont a hatásuk ennyire nem visszafordíthatatlan!

Vannak dolgok amikkel egyszerűen nem szabad élnünk, mert több problémát okozna mint amennyit megold. A GMO technológia is ilyen. Totál nem ismerjük a hosszútávú genetikai hatásait, nem lehet kiszámítani a következményeit, és semmi módon nem tudjuk rendbe tenni amit okoztunk. Ilyen feltételekkel nem szabad hogy használjuk! Ennyi erővel mondhatnánk azt is ugorj le a szakadékba ha elég jól lavírozol a kezeddel akkor túléled a becsapódást. Leugrasz?

Nem mondom hogy sosem szabad majd használni ezt a technológiát. De még túl korai, nem állunk rá készen!

Amikor majd ki lesznek megfelelően dolgozva a feltételei, és megfelelő biztosítékai hogy ne történjen baj. (Például törvény biztosítaná hogy a GMO-s állat, növény, ember, mikróba...képtelen legyen a szaporodásra! ez egy megfelelő biztosíték lenne a "szennyezés" elkerülésére!)

Amíg ilyen és hasonló részletesen kidolgozott törvényi szabályozás nincsen erre az iparágra, alkalmazásait tiltani kell! Csak hermetikusan zárt laboros kísérleteket lehessen folytatni.

Kb még vagy 50 évig nem engednék piacra olyan termékeket amik már most is kint vannak. Biztos vagyok benne hogy lesznek következményei ennnek és nem fogjuk "élvezni"!

Több lesz a kára mint a haszna!

Ha vki kíváncsi felsorolok neki párat hogy már most mi történt vagy történik!

2016. okt. 11. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/29 Wadmalac ***** válasza:
100%

Tényleg rengeteg etikai kérdést vet fel a dolog, de sajnos sok kutatási területen nincs alternatívája.


Az is igaz, hogy fel lehet használni etikailag még sokkal jobban támadhatóbb célokra is.


Borzalmasan nehezen szabályozható terület, mert nem lehet csak veszélyes-nem veszélyes alapon dönteni, bizony erkölcsi és vallási szempontok is bejönnek, ami ugyebár kultúránként nagyon eltérő is lehet, ami szabályozás egy országban teljesen elfogadott lehet, egy másikban már a legfőbb bűnöket súrolja.

Képtelenség globálisan, mindenhol elfogadhatóan szabályozni.

És amit nem lehet radikálisan, általánosan szabályozni és betartatni, az rengeteg játékteret hagy az illegális tevékenységeknek.

2016. okt. 11. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/29 anonim ***** válasza:
55%

"Ki és mikor kérdezte meg a génmódosított egysejtű embriót hogy szeretne-e részt venni a kísérletben, kér-e génmódosítást, és milyen módosításokat kér, és mi legyen vele ha balul üt ki a dolog?"


Ezt úgy lehetne orvosolni, ha módosítanánk az emberi jogokat, és előírnánk, hogy csak az számít teljes jogú embernek, aki képes emberi módon gondolkodni.


Minden emlősállat az egértől a tehénig ugyanolyan szenvedést képes átélni, mint mi, hiszen ugyanolyan idegrendszere van, csak az agy bonyolultságában van változás.


Az egyetlen dolog ami megkülönbözteti az emlősállatot az embertől, az a fejlett gondolkodás képessége.


Viszont!


Ez a képesség csak 2-3 éves kor körül alakul ki.


Ezért aszerint lehetne szabályozni az embriók és babák jogait, hogy milyen fejlett gondolkodásra képes.


Pár hónapos korig idegrendszere sincs, tehát ilyenkor kevesebb joga lenne, mint egy medúzának, úgy lehetne kísérletezni vele, mint egy növénnyel.


Későbbi magzatkorban születésig már fejlett csőidegrendszere van, de nem bonyolultabb az agya egy cickányénál, tehát annyi joga lenne, mint egy cickány. (tilos kínozni, de minden más megengedett, az általános gerinces állatokat védő jogok vonatkoznának rá.)


Kb. két éves korig folyamatosan fejlődik fel rágcsáló szintről csimpánz szintre. Egy két éves gyereknek annyi joga lenne, mint egy csimpánznak.


Ezek után fokozatosan elnyerné az emberi jogokat ahogy nő az esze.Az ember és bármely más emlős szervezete, fájdalomérzete tökéletesen megegyezik. Ami fáj egy embernek, éppúgy fáj egy egérnek is. Ezért csak az intelligenciában lehet különbséget tenni ember és emlősállat között, ez azonban csak jóval a születés után, 2 éves kor körül fejlődik ki.A társadalmi beidegződések miatt ez vitatott álláspont lehet, de ahogy fejlődik a tudomány, majd ez is normális dolog lesz.


Egy csomószor maszturbálsz, egy csomó egysejtűt pusztítasz el, amiből baba lehetett volna.


A nő pesszáriuma megakadályozza az embrió beágyazódását, tehát a nő elpusztít egy szivacs vagy gomba szintjén lévő magzatot.


Az embriókísérlet és az akár megszületett pár hónapos babán való kísérlet nem lenne durvább, mint egy laborpatkányon való kísérlet.


Egy két éves gyereken való kísérlet, egy csimpánzon való kísérlet "durvaságával" egyezne meg.

2016. okt. 11. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/29 anonim ***** válasza:
89%
pesszárium helyet spirál bocs*
2016. okt. 11. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/29 anonim ***** válasza:
89%

"a hatásuk ennyire nem visszafordíthatatlan!"

Eltúlzod.

A hagyományos nemesítés ennél sokkal-sokkal kiszámíthatatlanabb. Pl. a közönséges petrezselyem igen agresszív növény: védőkesztyű nélkül csúnya sebeket okoz, ha hozzáérsz.

De, amint látod, még nem okoztak katasztrófát a hagyományos növények.


"Amikor majd ki lesznek megfelelően dolgozva a feltételei, és megfelelő biztosítékai hogy ne történjen baj."

Ezt sajnos nem lehet teljes körűen megcsinálni a laborban.

Jó lenne - de nem működik. Sajnos minden probléma csak az életben derül ki, sehol máshol.

2016. okt. 11. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/29 anonim ***** válasza:
89%

Csúnyán lepontoztátok, de próbáljatok már gondolkodni kicsit:

képzeld el, hogy annak idején olyan veszélyesnek tartották volna a kést, hogy betiltják. MINDEN kést. MINDENFÉLE kést.

Képzelj el egy kés nélküli világot.


Biztonságos lenne?

Hát... talán. Van elég gyilkos dolog e nélkül is.


Jó lenne?

NEM! NAGYON nem lenne jó!


A géntechnológia NAGYON HATÉKONY! Egy új forradalmat okoz, ami iszonyúan felpörgeti a fejlődést. Ez nem csak azt jelenti, hogy az Iphone 12. után rögtön az Iphone 25. jön, hanem azt is, hogy a betegségek jó része egyszerűen eltűnik majd. Ugyanígy az éhezés és a korlátok nagy része is.

Gyenge vagy? Az utódod már erős lesz. Okos lesz. Nem lesz éhes soha, mert egyrészt remek ételek lesznek, másrészt ő jobban ért majd a kereséshez, a termesztéshez és az evéshez is.

Nem lesz beteg szinte soha, mert jobb az immunrendszere és tovább is fog élni.

NEM LESZNEK KORLÁTAI!


Persze ezzel vissza is lehet élni.

De egyet jegyezz meg: a világot NEM állíthatod meg. Csak egyet tehetsz meg: betiltod valaminek az előnyeit.

A HÁTRÁNYAIT NEM TUDOD BETILTANI!

Lásd csak az atomerőműveket (ma sincs igazán jó, pedig létezne, tóriumos) - és az atombombát (na, az van mindenféle).

Mert úgyis megoldják, és legfeljebb csak te nem kapsz az előnyökből, mert betiltottad. De a hátrányokból igen, azt nem lehet elkerülni!

2016. okt. 11. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/29 EagleHUN ***** válasza:
24%

Amit 6-os írt arra nem találok szavakat. Felháborító és erkölcstelen, minden élőlénnyel való kísérletezés!

Ennek megélése és elítélése nem az "emberijogoktörvényein" múlik, hanem az egyének etikai és erkölcsi érzékén, neveltetésén.


Tök mindegy mi a törvény ha ezt a többség elveti és undorítónak erkölcstelennek etikátlannak... tartja.

Ennek ellenében való erőltetése maximum forrongást, lázadást, tüntetést, lincselést szülhet!


De tfh. 1 pillanatra h. amit írt az tövény lenne.

Akkor fogom és 2 éves korodban levágom a bal lábad. Meg a pöcörődből nunit operálok. Csak mert kíváncsi vagyok valamire "szigorúan tudományos szempontból".

Aztán majd 3 évesen amikor már "elég eszed lesz" hogy dönthess a sorsodról, reklamálhastz hogy esetleg vissza kellene csinálni!

Bár azt kétlem hogy 6.-os valaha életében eléri ezt az állapotot/szintet!

2016. okt. 12. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!