Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet, hogy a citrom...

Hogy lehet, hogy a citrom savas, de lugosít?

Figyelt kérdés
[link]
2017. nov. 28. 08:20
1 2 3
 11/24 Wadmalac ***** válasza:
89%

"Köztudott, hogy ha sok savas ételt, pizzát stb eszünk akkor szódabikarbónával ami ugye lugosít helyreállítjuk a gyomrot."


Hát, sajnos nem.

A szódabikarbóna hatására a gyomor elkezdi pánikszerűen pótolni a semlegesített savat. Én ezt nem nevezném segítségnek.

2017. nov. 28. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/24 anonim ***** válasza:

Na igen: tele lesz sóval, ami nagyon ártalmas.

Ezért nem használják már ezt a szert, hanem helyette másfélét. Kár, hogy az meg lassúbb hatású.

2017. nov. 28. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Wadmalac tapintott a lényegre. A probléma abból fakad kérdező, hogy az egészet egyetlen reakciónak gondolod. Ott a savas gyomor, nosza bele valami lúgosat, létrejött a semleges állapot. Igen, ez igaz egy petri csészében. A gyomorban azonban kényes egyensúly van, amit bonyolult mechanizmusok biztosítanak. Amikor probléma van, valaminek a működése hibás. Ezt pedig sokféleképpen lehet ellensúlyozni, a gyakorlatból állíthatom, savas gyomorra egy kis citromos víz (limonádé) kifejezetten kellemes. De nem ajánlanám receptnek, mert te egy másik ember vagy más működéssel. Még ha hasonlók is a tünetek, a reagálásod más lehet, mert az egyes szerveid másképp működnek, mint mondjuk az enyém.

De nagy általánosságban, tapasztalati úton mondhatók olyasmik, mint amik például az idézett cikkekben vannak. Csak soha ne vedd szó szerint.

2017. nov. 28. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/24 A kérdező kommentje:
Hosszú évtizedek, de lehet évszázad óta használnak rengetegen szódabikarbónát ilyenkor és segít. Valami csak lehet ebben a lugosításban. A reflux esetén sem engednek savasat enni az orvosok, csak nem hülyeség ez ?
2017. nov. 28. 16:15
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Mit nem értesz rajta? A szódabikarbóna ideiglenesen semlegesíti a gyomorsavat, ami azonnal enyhíti a maró érzést, ami abból adódik hogy megsérült, sebes, irritált stb állapotban van a gyomor nyálkahártyája. Ha a savat közömbösítjük valami lúgossal a gyomorban, akkor keletkezik először is egy csomó só, másrészt a szervezet azonnal megpróbálja helyreállítani a savasságot, és gőzerővel nyomja a gyomorba a savat. Ezért van az, hogy amíg nyeled a szódabikarbonátot, addig azt hiszed megütötted a főnyereményt, aztán percekkel később meg már újra fetrengesz a fájdalomtól. A gyomorsav ellen már olyan szereket alkalmaznak, ami az érzékelő receptorokat búrázza át, és eleve nem termelődik annyi sav.
2017. nov. 28. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/24 anonim ***** válasza:

Miért beszélnek orvosok erről az egész lúgosítás dologról, ha hülyeség? Azért, mert hasznuk származik belőle. Vagy a saját termékeiket árulják, vagy valaki másét. Vagy csak tájékozatlanok és felelőtlenül beszélnek össze-vissza.


Lúgosítás NEM LÉTEZIK. Ahogy elsavasodás se. Mint ahogy ezt mások is leírták előttem, a szervezet nagyon finoman szabályozza a saját pH-ját. Általában kb 0,1 egységnyi mozgástere van a pH-nak, amin belül még problémát a változása. Ha ettől nagyobb eltérés jön létre bármelyik szervben vagy szövetben, az komolyan akadályozza az adott szerv, szövet működését ezért a szervezet mindent megtesz a korrigálása érdekében. És ezt most ne úgy értsd, hogy ha rossz lenne a májad pH-ja, akkor kicsit szarul éreznéd magad. Akkor súlyos májkárosodást szenvednél. Ennek az az oka, hogy a sejtek, szövetek működtetését fehérjék végzik, a legtöbb fehérje pedig nagyon érzékeny a környezeti változásokra. Nem megfelelő pH-n képtelenek működni, rosszabb esetben ki is csapódnak. Ezért vigyáz annyira a szervezet a megfelelő pH viszonyok fenntartására ebbe a táplálkozással nem is lehet belenyúlni.


Az emésztőrendszer működését valóban lehet így befolyásolni, de manapság már inkább a célzott terápia a divat, nem csak a tünetek pillanatnyi enyhítése.



Amúgy erről a "Dr" Tihanyiról lenne szó?


https://www.youtube.com/watch?v=OBcPGORIq1o

2017. nov. 28. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

#16 ez a Tihanyi már elhúnyt aki a videóban volt.


A savasodást több létező jelenségből gyúrmázták össze egyesek, tudománytalanul. Az egyik a gyomorsavtúltengés, a másik a sportban előforduló savasodás amikor az izmok az oxigénhiány miatt tejsavat termelnek verseny közben, emiatt erősen fájnak és begörcsölnek de az utóbbira se a lúgosító hülyeségeket kell etetni az emberrel, hanem szuszogni kell pár percet és rendbe jön.

2017. nov. 29. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/24 A kérdező kommentje:

"Miért beszélnek orvosok erről az egész lúgosítás dologról, ha hülyeség? Azért, mert hasznuk származik belőle. Vagy a saját termékeiket árulják, vagy valaki másét. Vagy csak tájékozatlanok és felelőtlenül beszélnek össze-vissza.


Lúgosítás NEM LÉTEZIK. Ahogy elsavasodás se. "


Azt nem értem, ha igaz amit mondasz, hogy akkor miért van az, hogy eltíltják a refluxosokat a savas ételektől és aki ilyenkor mustárt eszik az hány tőle, viszont ha iszik ilyenkor bikarbónát rendbe jön. Egy ilyen refluxos a bátyám és ő mesélte, hogy ha savasat eszik feljön a gyomorsav egyből. Viszont ha sima citromos levet iszik, akkor nem, sőt megnyugszik a gyomor. Kipróbálta bolti citromlével attól nagyon feljön a sav a nyelőcsövébe. Akkor ezt mivel magyarázod?


"solarGyula nevű felhasználó válasza:

Mit nem értesz rajta?" Lásd fenntebb. Hogy lehet, hogy a sima citrom ilyen ellentétes hatású a bolti citromlével szemben? Persze a boltit nem citromból készítik, de az is savas nem?

2017. nov. 29. 10:16
 19/24 anonim ***** válasza:

18 lehet, hogy ezért? fentebb írta valaki: "A szódabikarbóna hatására a gyomor elkezdi pánikszerűen pótolni a semlegesített savat"

Vagyis most az ellenkezője lép fel: enyhe sav (a citromsav enyhe) kerül a gyomorba és igyekszik ellensúlyozni, vagyis "pánikszerűen pótolni" a most már hiányzó lúgos hatást.

2017. nov. 29. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/24 Wadmalac ***** válasza:
100%
Bolti "citromlé" sok esetben nem tiszta citromsavat tartalmaz, hanem pl. borkősavat is vagy csak azt, almasavat stb. plusz egy kupac egyéb adalékot, amire a gyomor fene tudja hogyan reagál. A refluxos reakcióba ezek is beleszólhatnak. Nem is csak feltétlenül a savak, hanem pl. a tartósítószer.
2017. nov. 29. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!