Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Diabétesz miatti adókedvezmény?

Diabétesz miatti adókedvezmény?

Figyelt kérdés
Ha II-es típusú diabéteszes vagyok, és igénybe vettem 2011-ben a 3900 Ft-ot havonta, azaz 46800 Ft-ot, akkor most vissza kell fizetnem mindet, mert a BNO kódom E1190?????
2012. máj. 18. 11:00
 1/8 anonim ***** válasza:

A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg igénybevételéhez állítottak ki részedre egy orvosi igazolást. Ezen az igazoláson rajta van, hogy meddig hatályos, ha nem végleges az állapot, hanem ideiglenes.

Ameddig az az orvosi igazolás hatályos, addig Te súlyos fogyatékosnak minősülsz, és arra az időszakra jogosan veszed igénybe a kedvezményt.

Amint a következő "felülvizsgálat" alkalmával "leminősítenek", attól a dátumtól kezdve (az igazolás kiállításának dátuma) nem vagy jogosult erre a kedvezményre. Ettől függetlenül, a kedvezményt még abban a hónapban jogosan veszed igénybe, ha akár egy napig is fennállt ez a fogyatékos állapot. Értsd: 2012. március 16-ától az orvos szerint nem vagy fogyatékos, de március hónapra még jogosan veszed igénybe, mert legalább 1 napra fogyatékosnak minősített (ténylegesen 15. napra a fenti példában). Tehát ez nem visszamenőleges hatályú, hanem csak "onnantól kezdve" hatályú.

Ha Te 2011-ben az orvosi igazolás alapján jogosan vetted igénybe a rá vonatkozó kedvezményt, akkor nincs mit visszafizetned, az járt Neked.

A rendelkezés megváltozott, mostmár csak a szövődményekkel járó diabéteszes betegek jogosultak erre a kedvezményre ebben a betegségkörben.

2012. máj. 18. 13:11
 2/8 A kérdező kommentje:
Az én állapotom végleges. 2010 február hótól. E1190-es kóddal. Ma közölték velem, hogy nem voltam jogosult 2011-ben erre az adókedvezményre. Az orvosom tegnap is adott ki friss igazolást hogy 2010 februártól végleges az állapotom, akkor most mi van??
2012. máj. 18. 13:17
 3/8 A kérdező kommentje:
Azzal érvelnek, hogy ez a kód már nem jogosult az adókedvezmény igényléséhez én már ezt akkor nem értem:(((((
2012. máj. 18. 13:20
 4/8 anonim ***** válasza:

Valóban nem vagy jogosult.

Csak annak a nem inzulindependens II-es tipusú cukorbetegnek jár az adókedvezmény, akinek már szövődménye is van.

Kívánom neked, hogy még nagyon sokáig ne is tudd igénybe venni!

2012. máj. 18. 16:20
 5/8 A kérdező kommentje:
Ilyen áron nem is szeretném. Nekem csak az a problémám, hogy akkor 2011 évben miért fogadták el??Miért nem szóltak, hogy te hülye ne igényeljed már , mert nem jár neked!!!Engem csak ez dühít. De még 2012-ben sem szóltak hogy erre az évre nehogy igényeljem. Nekem az egyetem csinálja a bevallásom és képesek voltak 1 nappal a beadás előtt szólni, hogy huhú a te papírod már nem jó fizetned kell majd 47 ezer Ft-ot, engem csak ez dühít. Holott még januárba is bekérték a papírom, akkor miért nem tudtak szólni hogy már nem jár??
2012. máj. 18. 16:38
 6/8 anonim ***** válasza:

Ők is emberek.

Az orvosok sem tudják, te sem tudtad.

A 132545454. rendeletben van eldugva.

Elárulom a kiskaput is: az igazoláson már nem kell feltüntetni a BNO kódot, annak már nem kötelező eleme, a személyiségi jogaid miatt, hogy a revizor ne azon csámcsogjon milyen fogyatékos vagy. A revizornak az orvos BNO kód és betegségmegnevezés nélküli papírját is el kell fogadnia a fogyatékosság tényéről, arról más információt nem kérhet, az orvos pedig nem adhat ki, addig, amíg te hozzá nem járulsz.

Kérd meg az orvost, hogy adjon olyan igazolást, ahol sem ez, sem a betegséged nem szerepel. Ebben a pillanatban jogosult leszel.

Egyébként meg tényleg nincs szövődmény? Se egy kis albumin, se látásromlás, se magas koleszterin, se magas vérnyomás, se semmi?

2012. máj. 18. 17:01
 7/8 A kérdező kommentje:
Dehogynem, romlik a szemem, Pcos lettem tovább nem is sorolom. Tudod ha nem 2 nappal előtte szólnak akkor még esetleg tudtam volna tenni valamit, de hova menjek már????Az egész egyetem dolgozóját kötelesek lettek volna tájékoztatni körlevélbe hogy ez a helyzet. Én csak egy kisember vagyok a sok közül, a többi 1000 ember még nem is tudja...
2012. máj. 18. 17:07
 8/8 anonim ***** válasza:

Azt milyen jogszabály írja elő, hogy kötelesek lettek volna tájékoztatni? Nincs ilyen kötelezettségük. A saját állapotoddal és annak folyományaival neked kell tisztában lenned.

Nem vagy elkésve. Nincs még beadva a bevallásod, vagy igen? hát szólj, hogy te jogosult vagy rá, tegyél nyilatkozatot erről. Az orvos igazolását nem vagy köteles átadni szerintem, de ha igen kérj új igazolást BNO nélkül. Az mindegy mi az igazolás dátuma, az a lényeg, hogy az a dátum legyen 2011 előtti, ahol leírja, hogy az állapotod ekkortól végleges. Ha ezek sem mennek, akkor a beadott bevallást is lehet önellenőrizni elévülési időn belül bármikor.

2012. máj. 18. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!