A munkáltató által a személyi jövedelemadó benyújtáshoz kiadott igazolásán 21. sorhoz feltüntetett összeget a bevallásban is be kell írni a 21. sorba?
Kelleni nem kell, de furcsa lenne, ha nem kérnél családi kedvezményt év végén akkor, amikor év közben meg kértél.
Amit a munkáltató családi kedvezmény összegeként leigazolt, nem biztos, hogy ténylegesen annyira is vagy jogosult. Azt Neked kell meghatároznod/kiszámolnod az adóbevallásod elkészítésekor.
Tehát nem feltétlenül azt az összeget veheted igénybe, amelyet leigazoltak!
Köszönöm szépen a válaszokat! Amiért kérdeztem:
Nekem ebbe a 21.sorba fel van tüntetve 62500Ft; ez akkor azt jelenti, hogy 1 hónapban nekem érvényesítették a béremben a családi adókedvezményt?(Amúgy nekem nem tűnt fel a plusz 10000Ft) Jól gondolom? Mert tavaly év elején úgy nyilatkoztunk, hogy a párom veszi igénybe - mellesleg nála rendben 750000Ft van a 21.sorban, tehát 12 hónapnyi családi adókedvezmény...És én ezt most nem értem, hogy nálam miért van az a 62500Ft?
Akkor nagyon úgy néz ki, hogy 1 hónapnyi családi kedvezményt érvényesített nálad a munkáltató, pedig nem is kérted. (Nem kérted? Biztos?)
Ha a férjednek van legalább 750.000 forintnyi adóalapja (bevallásának 17. sora), akkor nála maradjon meg a 21. sorban az a bizonyos 750.000 forint, mint családi kedvezményt, Te pedig ne írjál a 21. sorba semmit!
... és bizony muszáj lesz befizetned azt a 10 ezer forint különbözetet, mivel a munkáltatód elszúrta az adóelőleg összegének meghatározását az egyik hónapban...
Ez még mindig jobb, mintha még különbözeti bírságot is kéne fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!