A gyes után is jár adòvisszatérítés?
-•-
A tgyás, gyed, gyes -nek is van adó és járulék tartama, a gyerekek után járó adókedvezményt lehet érvényesíteni, ami a terhesség 12. hetétől jár.
Azaz, ha a kifizetőhelyen év közben nem vonták le, ami az első évben sanszos, akkor kérhetsz adóvisszatérítést.
Utolsó! Ha ennyire nem értesz hozzá, hogy még az adót sem tudod a járulékoktól megkülönböztetni, akkor inkább meg se szólalj!
Én azt írtam, hogy nem vonnak belőle adót, tehát nincs mit visszatéríteni! És ez így igaz!
Erre te rákontrázol, hogy de járulékot vonnak... Igen, de a járulék az járulék, az adó meg adó! Nem ugyanaz, nem ártana tisztában lenni a fogalmakkal, ha már leoltasz legalább igazad is legyen, és ne butaságokat hordj össze.
Amúgy igen, nyugdíjjárulékot vonnak belőle össze-vissz, semmi mást, ADÓ-t nem! És nem számít munkaviszonynak, mindössze a szolgálati időbe számít bele, ez sem ugyanazt jelenti!
Oh, de ha ilyen okos vagy. Akkor légyszíves írd már ide mi is a teljes hivatalos neve a "Családi adókedvezménynek"?
Csak nem családi adókedvezmény és családi járulékkedvezmény. Azaz a kedvezmény a járulékokra is érvényesíthető! Ami a GYES-en is van.
Továbbá ahhoz, hogy a járulékokból is visszaigényeljen, minimum 3 gyermek szükséges.
Pl. Ha valakinek 2 gyermeke van, hiába nem tudja az adójából teljes mértékben érvényesíteni a kedvezményt, nem terjesztheti ki a járulékokra. A járulékkedvezmény részre csak a nagycsaládosokra vonatkozik. De mint írtam, ebből a gyes teljes egészében kimarad.
Amúgy meg nem azért "kezdtem vitába", hogy verjem a mellényem milyen okos vagyok, hanem hogy megakadályozzam, hogy téves információk terjedjenek el. A kérdezőt sem kellene félre vezetni, na meg sokan mások is bármikor megtekinthetik még ezt a kérdést, és jó lenne ha nem a butaságot találnák meg és esetlegesen híresztelnék tovább.
"A családi járulékkedvezmény egyáltalán nem érvényesíthető azon járulékalapot képező jövedelmek esetében, amelyek mentesek a személyi jövedelemadó alól vagy a személyijövedelemadó-törvény alapján nem minősülnek bevételnek. "
Ott a pont! Megkövetlek! :)
Viszont a 3 gyerekkel nincs igazad, mert a cikk is 2 gyereke hozza a példát:
"Tehát például, ha a bruttó bérünk 100 000 Ft, és két kedvezményezett eltartottnak minősülő gyermekünk után összesen 125 000 Ft családi kedvezményre vagyunk jogosultak, abban az esetben a személyi jövedelemadó alap-kedvezmény levonása után (125 000-100 000 Ft) fennmaradó 25 000 Ft 16%-ának erejéig (4 000 Ft) kedvezményt vehetünk igénybe a fent megnevezett egyéni járulékainkból. Ebben az esetben tehát nem a járulékalapot képező jövedelemből, hanem a fizetendő járulékokból jár a kedvezmény legfeljebb a járulékok mértékéig."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!