Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Azok akik szerint rendelgetni...

Azok akik szerint rendelgetni az ételt olcsóbb mint főzni, nincsenek tisztában az alapanyagárakkal, ételkészítéssel?

Figyelt kérdés
2020. febr. 25. 12:07
1 2 3 4 5 6 7
 21/62 anonim ***** válasza:
75%

Én sem értem, miért ír ki kérdést, aki semmit nem fogad el, ami ellentétes az általa gondoltakkal.


Azt írod, aki szerint 2-3 óra egy főzés, az még életében nem főzött, és neked 10 perc.

Hááát...basszus, akkor te vagy az, aki még életében nem főzött.

Bár nem én írtam azt a választ, de hasonlót írtam, hogy idő, amit a gyerekeddel, a hobbiddal, pihenéssel tölthetsz...

A főzés nem csak annyiból áll ám, kedves kérdező, hogy már minden alapanyag elő van készítve, és csak be kell dobálni a fazékba!

Ezt egyszer egy lecsónál figyeltem meg. Nyár volt, leszedtük a saját, friss zöldséget a kertben. Csináljunk lecsót, az olyan egyszerű, gyorsan megvan!

Aha... leszedni idő. Megmosni idő. (Energia...) Kezdődhet a felszeletelés. Neked lehet 1 paprika-1paradicsom, tényleg 2 perc, de ha egy családra főzöl... vágod? Megint oda lyukadunk ki, hogy rohadtul nem mindegy, milyen körülményeid vannak.

Már több, mint fél órája szeleteltem... Már rohadtul untam. Aztán tegyük oda párolódni, főni. Idő. Sok. És energia.

Ha van saját kerted, mindezt megtermelted, akkor az alapanyag ingyen van, DE NEM: a vetőmagot megvetted, a locsolásért fizettél, víz, áram, ezek hol vannak? Megint jó fej vagyok, és a kapálásra meg gazolásra fordított időt nem számolom.

Na de evidens, hogy te nem gazdálkodsz, mert tudom, kivel állunk szemben, nyilván mindenki tudja.

Szóval nincs kerted, meg kell venni a cuccot. Vágod, hogy a főzésed ott kezdődik, hogy elslattyogsz a boltba, ott válogatsz, beállsz a sorba, fizetsz, hazacipeled? (Idő, buszbérlet ára?)

Utána otthon megmosod, előkészíted, és csak ezután mehet a lábasba!

Te azt mondod, 10 perc, de ez nagyon nem így van. Vagy neked öröktermő hűtőd van?

Na ugye...tessék csak ezt is beleszámolni! Mindjárt ott vagyunk, hogy elment 1-2 óra idő, és kaja még nincs.

Ezen régebben mindig nevettünk, mikor főzős műsort néztünk: azt mondja Jamie Oliver: hipp-hopp, egy gyors vacsora, 10 perc alatt elkészül! És látod, hogy minden alapanyag bekeverve, felaprítva, kipanírozva, stb. ott figyel az asztalon, ami feltételez kb 1,5 órányi előzetes munkát.

De milyen igaz, a te módszered szerint az nem főzés, és ha azt nem számítjuk, akkor a csirke tényleg elkészül 10 perc alatt! :D

Ugye érzed, hogy az okfejtésed megbukott? (már rég, csak jelzem...)

Főztél, ettél. finom volt. Vége?

Neeem, nincs vége. El kéne mosogatni. Ja, előzőleg ugye vettél tányért, evőeszközt, add csak hozzá, hiszen az is amortizálódik, évente néhány biztosan eltörik...

A mosogatás megint idő, ééés... meg fogsz lepődni: pénz! Nincs ingyen sem a víz, sem a mosogatószer. Ja, szivacs!

Csak szólok, amikor rendelünk, akkor ezt a sok-sok dolgot nem mi csináljuk és nem fizetjük pluszban, hanem benne van!

Igazából ha nagyon gazdasági alapon akarjuk megközelíteni, még a konyhabútort is beleszámíthatjuk, meg a tűzhelyet.

Agglegénylakásokban nincs is valódi konyha, sem tűzhely, mert minek? Vannak, akik soha nem főznek.

Egy kollégám újította fel a lakását, a kis apórcska panelban fél millió volt a konyhabútor.

Ezt csak azért írom, mert ha azon pattogsz, hogy kifizetjük a szakácsok bérét is a rendeléssel, akkor nyugodtan számoljunk hozzá a saját főzésünkhöz is minden, de minden egyebet, ami szükséges a főzéshez.

Vagy ha nem saját konyhád van, akkor az albérleti díj egy részét is add hozzá, hiszen nem csak szobáért fizetsz, hanem konyháért is! Meg a rezsi, amiről már szó esett...

Lehet, hogy ha nem főznél magadra, akkor a rezsid súlyos ezresekkel kevesebb lenne, és már meg is van az összeg: ami elmegy a vámon, visszajön a réven, vagy valami hasonló.

Na, kezdheted ezt is ekézni, és minden mondatba belekötni.

2020. febr. 25. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/62 anonim ***** válasza:
75%

Mivel nekem is magas az oraberem nem éri meg.nekem.

Alapanyag megvenni főzni mosogatógép mosogat már eleve 130ft és még csak azt mosom el amit főztem , nyáron klímával visszahutom a lakást amit a főzés melegített, télen még szellőztetés mert büdös lesz tőle mire újra felfutom pénz.alapvetoen egy 2-3 fogasos ebéd megsutese mosogatasa 300ft felett van , a sarki kifozdeben most 1100 Ft az ilyen menu.

800 ft marad , legyen 400 az anyag akkor 400ft , ha 10 percet melozom vele már nem éri meg.

És akkor még nem vettem alapanyagot annak az ideje bele se van számolva legyen 3 perc a hentes még a zöldséges akkor már csak 3 percem marad a rentábilis részre :)

2020. febr. 25. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/62 anonim ***** válasza:
36%

Én is ezzel foglalkozok, de ennyire alacsonyra csak nagy tételben van értelme levinni az árakat. Nálunk egy 1000-1300 ft-os menü esetén, kb Elábé szinten az eladási ár harmadából, max.feléből jön ki az anyagköltség ott ahol az még nem megy a minőség rovására. De az csak a fajlagos anyagköltség. Se bérleti díj, se energia, se munkabér, se idő, se kiszállítás, se marketing nincs beleszámolva."



#5-ös, Norbi


Miért nem számolod bele az árba? Azt ki fizeti neked? Egy 1.000 Ft-os ebédnek mennyi az árrése (margin)?



S, hogy a kérdéshez is szóljak, mi minden nap főzünk. (2 személy) Napi 1x eszünk meleget, 18:00 h-kor. Lehet, hogy nem hozzuk ki a kaját napi ezresböl, de tudjuk, hogy mit eszük. A kifőzdés kajával csak időt és energiát lehet megspórolni. Minősegileg 'junk food'. Hosszú időre káros az egészségre. Mikróm nincs, helyette gőzsütővel melegítek.


Kifőzdéknek, anélkül, hogy ne a minőség rovására menjen, lehetetlen egy ezresből kihozni egy menüt.

Az éttermek sem jobbak minőségileg. Különbség csak annyi, hogy náluk az árrés nagyobb.

2020. febr. 25. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/62 anonim ***** válasza:
38%
Ja, én csak most Balàzsnak nem számolom bele, így se érti. Làtod a kérdésein is. 😁
2020. febr. 25. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/62 anonim ***** válasza:
12%

6:15-kor keltem, felöltöztem, 6:21-re feltettem a csirkemell levest, begyújtottam, főztem 1 kávét, ráültem a trónra és olvastam 20 percet, tettem a tűzre, megfürödtem, elindítottam 1 gyors mosást, balga mód nem tettem vissza a csövét, így végül lett egy felmosás is, főztem 1 teát a kis betegeknek.

8-kor már levessel nyitottak, 8:10-re pedig a levesben főt csirkemellet csíkokra vágva megpirítottam, sült krumplival és kis zagyvalékkal.

Tudom fura egy reggeli, de ez volt a kérés.


Igazatok van rengeteg erőfeszítés, 2 órám eltelt és semmit nem csináltam egész reggel, paliként ez nem az én világom :)

2020. febr. 25. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/62 anonim ***** válasza:
27%
Minőségi alapanyagot is tudsz aránylag olcsón beszerezni. De az nem az a lakossági ár,amit boktban veszel áfával, ami ráadásul átmegy addigra 3-4 közvetítőn is árrésekkel.
2020. febr. 25. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/62 anonim ***** válasza:

# Norbi


"Ja, én csak most Balàzsnak nem számolom bele, így se érti. Làtod a kérdésein is. 😁"



Szerintem te sem tudod, mert eddig még nem számoltad ki. Így nem csoda ha csak döcög a cég vagy nagy szerencse, hogy eddig nem ment tönkre. Nem a pénztárcádban turkálok mert nem a haszon után érdeklödtem. A haszon és az árrés nem ugyanaz.


Az árrés a NAV-ot is érdekli, az áfa miatt. Az áfa = értéktöbbletadó, amit a hozzáadott érték után kell megfizetni.


Hogyan képezted az árat, ha nem tudod az árrést? Hasi-pacsi volt? Mert a konkurrencia is ennyiért adja?

Ha nem tudod, hogy mekkora az árrés, honnét tudod, hogy mennyi a nyereséged?


Az árrés a beszerzési árat leszámítva az összes költséget (csomagoló papír, futár, szakács, konyhalány, biztositások, E.ON etc.) tartalmazza + a haszon.


Az eladási árat meg a beszerzési ár + egyéb költségek + a haszonból képezed.

2020. febr. 26. 06:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/62 anonim ***** válasza:

Jajj.. Szerintem ennyire ne menjünk bele. Legyen elég, hogy kétféle kötelezően előirt szakképesítés és egy felsőfokú után van annyi "rálátásom" az árképzésre, mivel mindegyiknek kepzesi ekene az árképzés mellett sok más is, hogy nem volt még veszteséges évem egyszer sem indulás óta. És ahogy látom áfát nem is igazán emlegetted, pedig amikor a 18 és 27%-os alapanyagból előállított termékre 5%-al adod el akkor az 1300 -as árból annak a mértéke elég elenyésző a bevételi oldalon,igy érthetően nem közel 300 Ftot fizet csak áfát az árban a vásárló . Ellenben jól mutat az hogy közel két éve nincs tényleges á.f.a. fizetési kötelezettségem így, hanem masszív visszaigényelhető többlet gyűlik folyamatosan ami ugye meg egyéb bevétel lesz kovetkezo evben 7 számjeggyel. Akkor miért azokra toljam rá, akik árérzékenyek és inkább átjönnek hozzánk 1000-1300-as menüre a konkurencia bistro 1500-a vagy étterem 1700-a helyett?


Csak példaként, igen az az 1 db bolognai az első üzletembe ami munkahelyietkeztetes kantin fo tevekenysegi kör alatt fut 400 Ft-os eladasi árral képes volt kitermelni a másik 4 telephely nyitási költségeit, de pl bolognait jelenleg 20 euróért is adunk pl. snack bar menün.


Igy akkor árképzésbe meg azt az egy terméket is 5-féle módon 5 -féle különböző háttérrel kéne kiszàmolnom annak függvényében, hogy épp melyik telephely, milyen eszközökkel es rezsivel , melyik célközönség sajátosságairól beszélünk. Azért is irtam csak elàbé szinten mert ugyanaz az anyaghanyad és pl beszerzési forrás mindenhol. Igy az ami aránYlag szezonalitàstól némileg függve, de standardizálható jelen esetben összehasonlításra.


De mondom Balazsbak aki ket eve itt meg kitalakta hogy ugy spórol majd, hogy főtt krumplit eszik meg zöldséges rizst egy hónapig. Ezeket neki nehéz lenne áttolni, hogy megértse.


Ellenben abban van igaza higy sok múlik azon is hogy valaki csak otthon "főzőcskézik", vagy 3 óra alatt 2*4 valtizos ebéd és vacsora menüt dob össze 2*50-70 főre.

2020. febr. 26. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/62 anonim ***** válasza:

Az árrés kérdésedre az egyik telephely adatai :


Nettó Àrbevétel 13.267.883 huf

Elàbé 7.332.154 Huf  ( 55%)

( ebbe beletartoznak az alacsony árrésű; kereskedelmi; termékek, csomagoló  anyag; stb is )<br>

Bér és járulék költség (9,4%)<br>

1.253.000 Huf <br>

Egyéb elismert költség ( bérleti  dij könyvelés,  rezsi stb.)<br>

907.000 Huf (6,8%)<br>

<br>

Adó alap/eredmény: <br>

3.775.729; Huf (28,5% ) àtlag haszonkulcs.

2020. febr. 26. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/62 anonim ***** válasza:
0%

"Jajj.. Szerintem ennyire ne menjünk bele. Legyen elég, hogy kétféle kötelezően előirt szakképesítés és egy felsőfokú után (...)"


#Norbi


... és ennyi szakképesítés mellet NEM tudsz egy olyan 1X-ü kérdést megválaszolni, hogy egy 1.000 ft-os menünek hány százalékos az árrése? :-)


Két lehetőség van (tertium non datur)


- az 1.000 ft-os menü "trash"

- nem tudsz számolni.


Az ötös hozzászálásodban írtad, hogy az ár kb. a duplája az anyagköltségnek.

Nos még a szocializmusban számoltak a dupla szorzóval. Nem is csoda, hogy csődbe ment és bezárt a kóceráj.


Ha az anyagköltséged 500 ft, akkor minimum annyiért kellene adnod a kaját mint a konkurrens cégek, 1.500 Ft-ért. Belekalkulálva a 15-20%-os hasznot.

500 ft anyagköltség és 1.000 ft-os ár között nem jön ki a matek.

2020. febr. 26. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!