Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha valaki hazudik vagy elhallg...

Ha valaki hazudik vagy elhallgatja az igazat a szakmai önéletrajzában, akkor milyen baj lehet belőle később?

Figyelt kérdés

Például az eddigi munkatapasztalatáról, hogy hány évet melyik cégnél dolgozott. Egy olyan cégnevet ír bele, ahol nem is dolgozott vagy 1 év munkatapasztalat helyett 8 évet ír.

Ha később kiderül az igaz, akkor ez miatt később a főnöke felbonthatja a munkavállalóval a szerződést?

2020. okt. 2. 17:13
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Én nem tenném meg. Amúgy én egyéni vállalkozó vagyok, nem kell szakmai önéletrajzot írnom és állásinterjúra menjek. :)

Csak általánosságban tettem fel a kérdést.

2020. okt. 2. 22:38
 12/25 anonim ***** válasza:
59%
Nem fog kiderülni és, ha jól végzi a munkáját a kutyát nem fogja érdekelni. Ez egyszerű életre valóság, a gyenge elhullik, a rafkós életben marad és sikerre viszi. Lehet lepontozni, de ez a nagybetűs ÉLET.
2021. jún. 6. 10:44
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha felvettek és jól dolgozol, a kutya nem fog emlékezni sem, hogy mit írtál az önéletrajzodba.
2021. jún. 6. 10:53
 14/25 anonim ***** válasza:
80%
Sok multinál, különösen pénzügyi cégeknél van háttérellenőrzés. Amikor belépész, meg kell adnod az elmúlt X év munkaviszonyát. (Tehát nem a CV-t nézik, ez egy külön jogi nyilatkozat.) Tőlünk rúgtak ki olyat, aki ebben hazudott.
2021. jún. 6. 14:49
 15/25 anonim ***** válasza:
71%

"Tőlünk rúgtak ki olyat, aki ebben hazudott."

Mesélj még. Biztos van rá idő, meg apparátus, hogy a munkavállalók előző munkahelyeivel foglalkozzanak.

2021. jún. 6. 17:09
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg vannak olyan helyek ahol visszaellenőrzik a referenciákat, de ezt 99 százalékban a munkavállaló felvételekor vagy azelőtt teszik meg. Olyanról hogy felvettek valakit, és utána ellenőrizték le a referenciáit én még nem hallottam.

"Ha valaki hazudik vagy elhallgatja az igazat a szakmai önéletrajzában, akkor milyen baj lehet belőle később?"

A kettő között nagy különbség van.

Ha hazudik (tehát olyat állít, ami nem igaz) akkor abból feljelentés is lehet, de a legvalószínűbb hogy "csak" kirúgják (presze ha nem olyan történt, hogy egy targoncás vizsgát hazudott be aztán ráejtett valakire egy raklapot vagy hasonló).

Ha elhallgatja az igazat (tehát valós korábbi referenciát, végzettséget stb nem tüntet fel, hanem úgymond kifelejti), azért semmit nem tehetnek, bár ezzel sok előnyre nem hiszem hogy szert tudna tenni. Talán ha valahol csak 1 hónapot volt, akkor érdemes lehet kihagyni, nehogy rákérdezzenek miért rúgták ki próbaidő alatt. Mivel törvényben mincs meghatározva, hogy az önéletrajznak konkrétan mit kell tartalmaznia, ebbe jogilag belekötni nem lehet.

2021. jún. 6. 17:54
 17/25 Hintalow ***** válasza:
84%

Pl ahol èn dolgozom (bankszektor) ott azèrt elèg gyakori, hogy keresztbe kasul ismerik egymást a releváns munkakörökben, korábbi kollegiális viszony miatt. Elèg hamar kibukna sima beszèlgetèsnèl, hogy "de hisz nem is dolgozott itt XY nevű ember"

Másrèszt meg aranyszabály, ha valakinek már itt kamukáznia kell, akkor ott bizony egyèb problèma IS lesz, mèg ha ez nem is derül ki.

2021. jún. 6. 18:58
 18/25 anonim ***** válasza:
64%

Igen, nálunk (és sok más nyugati multinál) dedikált csoport foglakozik a HR-en belül a háttérellenőrzéssel. Pénzügyi cégeknél az alkalmazottak háttérellenőrzését még magyar és nemzetközi jogszabályok is előírják.

Nálunk a sikeres háttérellenőrzés a munkaszerződés aláírásának feltétele.

Volt olyan ember, aki kihagyott az előtörténetéből egy céget, ahonnan misconduct miatt kirúgták. Ez elsőre nem derült ki, csak amikor már egy hónapja itt volt. Másnap már nem kellett bejönnie. (Nem tudom, hogy derült ki, talán a munkavállalói kiskönyvből).

2021. jún. 6. 20:04
 19/25 anonim ***** válasza:
52%

A hazugság nem bűncselekmény, de másnap már én is kib@sznalak.

Egy hazug ember munkájában mégis mennyire lehet bízni?

S ki akar egy levegőt szívni vele?

Nem lenne semmi jogi eljárás, meg lehet ezt oldani egyszerűen.

2021. aug. 2. 09:46
 20/25 anonim ***** válasza:
86%

"Nem fog kiderülni... nem ellenőrzik le..."

komolyan mondom, olyan naívak vagytok: a belépéskor le kell adni a TB kiskönyvet, ha behazudsz egy munkahelyet, de nincs benne a TB kiskönyvben, AZONNAL kiderül.

2021. aug. 2. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!