Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » S. O. S! Megteheti a munkáltat...

S. O. S! Megteheti a munkáltató h berángat "kötelező" túlórára szombat éjszaka8este 10től-reggel6ig tart a munkaidő), és vasárnap hajnalban közli h hétfőn reggel 6ra menjek dolgozni?

Figyelt kérdés
2010. szept. 12. 06:50
 1/4 anonim ***** válasza:

A hivatalos válasz itt van :Mit értünk túlórán?

Túlórateljesítményként azt a munkateljesítményt jelölik, amely meghaladja a törvényileg szabályozott heti 40 órás normálmunkaidőt.


Milyen feltételek mellett lehet túlórát elrendelni?

Túlóra csak akkor rendelhető el, ha az a törvényi rendelkezések értelmében megengedett, és nem áll ellentétben a munkavállaló olyan érdekeivel, amelyekre tekintettel kell lenni. Túlóra teljesítése csak kivételes esetben – például megnövekedett munkavégzési szükséglet esetén engedélyezett.


Milyen felső határok érvényesek túlórák teljesítésénél?

A túlóra teljesítésénél a következő felső határok érvényesülnek:

• megnövekedett munkavégzési szükséglet esetén hetenként 5 túlóra teljesíthető. Ezen felül további heti 5 túlóra rendelhető el, naptári évenként azonban a túlórák száma összességében nem haladhatja meg a 60 órát;

• előkészületi és utómunkálatok (gépek tisztítása, takarítási munkálatok stb.) napi félóra mértékéig.

Időhatár nélküli túlóra csak rendkívüli esetekben rendelhető el, mint például szükséghelyzetben (tűz, természeti katasztrófák stb.).


Hogyan lehet a túlórákat elszámolni?

A túlórákat vagy 50%-os pótlékkal kell díjazni, vagy megfelelő időkiegyenlítést kell biztosítani (ez azt jelenti, hogy egy túlóráért 1,5 óra időkiegyenlítés jár). Vegyes variációkról is meg lehet állapodni, konkrétan az a döntő, hogy miben állapodtak meg az adott kollektív szerződésben, az üzemi megállapodásokban vagy a munkaszerződésben.


De tudod gondolom te is, ha nemet mondasz, akkor sajnos megbízhatatlannak fog gondolni és esetleg a következő leépítésnél téged küld el.

Ha ezeket a túlóra bejelentéseket nem rendszeresen teszi, hanem csak hébe-hóba, akkor szerintem a mai világban ér annyit egy munkahely, hogy lojális legyél a munkaadóddal. Ha viszont azt gondolod, hogy ez túlmegy az egészséges, vállalható határon, akkor tedd szóvá!

2010. szept. 12. 06:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

3 hónapos munkaidőkeretben dolgozok 3 műszakkban,ez a 4. hétvége amin benn voltam mert ha nem mentem volna fegyelmit kapok. A fönököm ma hajnalban odajött és mondta h hétfőn reggel 6ra kell mennem. Én mondtam h reggel nem tudok bemenni.,erre azt a választ kaptam h akkor hívjam fel az ő fönökét,csak aza baj h vasárnap nem tudom elérni. Ha nem raknak át másik müszakba akkor délután kéne mennem. Nem tudom mit csináljak. Én nem fogok tudni felkelni reggel fél5kor,h 6ra beérjek :S

Igy is jó ha ma du 1kor letudok feküdni aludni,mindjárt jön a gázszerelő,uttána meg a festő

2010. szept. 12. 07:02
 3/4 anonim ***** válasza:

Elhiszem, hogy nehéz felkelni korán, nem menőzni akarok azzal amit leírok, csak rávilágítani, sokszor a munka fontos és megbecsülendő.

Két munkahelyem van hivatalos bejelentett munkákkal. Tavaly november óta reggel 03:30kor kelek és este 22:30kor fekszem. Meg akarok élni, akarok gyűjteni, szeretem amit csinálok.Azt hiszem ennyi nekem elég, hogy csináljam mindegyiket. És mellette háztartásom is van. Majd kialszod magad legközelebb, ha csak ennyi a baj, hogy nehezen ébredsz az kis akaraterővel leküzdhető. Nyilván más a dolog, ha teszem azt gyereket kéne oviba vinni. Szorítsd össze a fogad és mutasd meg nekik, azért is megcsinálod! Esetleg igyál aznap sok fekete teát!

Én szorítok neked! :)

2010. szept. 12. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Munkaidőkeret, azaz a munkáltató határozza meg, hogy mikor kell dolgoznod. A munkaszerződésben benne kellene lennie, hogy mennyivel előtte kell közölnie a beosztásodat és milyen módon. De sok mindent nem tudsz tenni. Ha nem mész be, előbb-utóbb kirúg és talál helyetted mást.
2010. szept. 12. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!