Akik kevés pénzből élnek, azok hogyan és min tudnak spórolni, és mi az amin nem tudnak vagy nem akarnak?
Spórolni jó nagy baromság. Inkább meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy ne kelljen időt és energiát pazarolni arra, hogy megnézd, hogy mi mennyibe kerül, vagy veszekedj azon a szeretteiddel, hogy a klotyóban égve maradt a villany.
Mondom ezt úgy, hogy tényleg szegény családból jöttem, de mára kemény munkával, kitartással, rengeteg tanulással elértem azt, hogy ne kelljen azon aggódni, hogy valamit, ami megteszik ne tudjak megvenni, vagy figyelnem kellene az árakra/ne mehetnék étterembe, ha olyan a kedvem.
Sokkal jobban megérte tanulásra, feljődésre fordítani az energiáimat, mint arra, hogy azt figyeljem, hogy a tescoban vagy a sparban olcsóbb a kilós párizsi.
- Lakbér/hitel/egyéb fenntartással kapcsolatos költségek: Ezen nem tudsz spórolni
- Utazás: Tömegközlekedés, kerékpár
- Tartós cikkek: Csak ami nagyon muszáj. Eelktronikai cikkeket, ruhát alig veszünk.
- Tisztítószer: használhatsz ecetet sok mindenre, de ez nem nagy tétel igazából.
- Étel: Itt lehet a legtöbbet spórolni, de itt a legnehezebb. Hanyagolni kell a felsleges étkezésket, snacket, üdítőt (nekünk nem megy :D). Otthon kell főzni mindent, minél olcsóbb és táplálóbb ételekből - liszt, kukorica, krumpli, rizs, tészta, kenyér, plussz olcsóbb zöldségek.
- Szórakozás: az mi? :D
Igazából a pénz nem cél, hanem eszköz. Abból lesz pénzed, ha valamiben igazán jó vagy, ha tudsz tanulni és fejlődni (vagy a fiad elveszi Orbán lányát), de nem hazasodhat mindenki jól, szóval marad az önfejlesztés.
Tényleg az a baj a spórolással, hogy a gondolkozásmódod változik meg. Nem úgy állsz a kihívásokhoz, hogy hogyan tudnám megoldani, hogyan profitálhatok belőle, hanem úgy, hogy még valami van, ami hátráltat.
Pl.: Szeretnél egy új SmartTV-t, akkor azt látod, hogy vagy hitel 40-50%os THM mellett, vagy semmi. Én azt látom, hogy van elég pénz a számlámon, és a hónapban elvállalok még 1 kisebb projektet, és megveszem.
Megvan a fontossági sorrend.
-kiadások
-kaja
-utazás
-minden más
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!