Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jár-e végkielégítés ha a...

Jár-e végkielégítés ha a munkáltató felajánlja, hogy áttesznek másik munkakörbe, de az nem tetszik?

Figyelt kérdés
4 éves a munkaviszony, tehát munkáltatói rendes felmondás esetén járna az egy havi végkielégítés. De mi van akkor, ha nem kirúgni akarnak, hanem áttenni egy másik munkakörre? Köteles vagyok-e ezt elfogadni, illetve ha nem, akkor ilyen esetben rendes felmondás van végkielégítéssel, vagy hogy megy?

2022. jan. 21. 11:56
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
Ha át akarnak tenni egy másik munkakörbe és te nem vállalod, akkor tulajdonképp te mondtál fel.Így nem jár a végkielégítés.
2022. jan. 21. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
80%

Csak akkor tehet át másik munkakörbe, ha megvan az ahhoz megfelelő végzettséged/alkalmasságod. Viszont ha megvan (vagy nem kell hozzá) akkor áttehet, és ilyen esetben az van amit az 1-es mondott.

Az unokatesóm férje ahol dolgozott, úgy küldték el az embereket, hogy "áthelyezték" őket valami tök távoli telephelyre, 2 óra lett volna az utazás oda meg ugyanannyi vissza. Akinek "nem tetszett", az "maga döntött úgy", hogy felmond.

2022. jan. 21. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 ascelpius ***** válasza:
97%

2-es

Ott simán járnia kellett volna a végkielégítésnek. Az új munkakör nem járhat aránytalan érdeksérelemmel, márpedig ha eddig 20 perc távolságra volt a munkahely, mad utána 2 órányira az kimeríti ezt

2022. jan. 21. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
#3: Pontosan! Anyukámnak anno pontosan így volt. A munkahelye 10 percre volt gyalog. 20 évet dolgozott ott. Aztán a cég megszüntette azt a telephelyet és felajánlották, hogy átteszik a 40km-re lévő másik telephelyre. Nem fogadta el, elküldték, megkapta a végkielégítést.
2022. jan. 21. 13:34
 5/7 anonim ***** válasza:
80%

2-es vagyok: lehet, nem tudom, ha pattogtak volna, lehet h kapnak valamit (nem tudom hol lehet ilyenkor panaszt tenni), de inkább felmondott mindenki. Azt mondták nekik, hogy az új hely még belül van azon a határon, ahová "be kell járni". Nem tudom km-ben v. utazási időben tényleg van-e ilyen limit.

Az én mostani munkahelyemen van pár kollega aki Dunaújvárosból jár be Pestre, ők úgy csinálják, hogy az egyik kisfőnöknek adtak céges autót és ő szedi össze a többieket - ez elég korrekt, csak többször van olyan, hogy az autós embernek benn kell maradni tovább, és akkor a többi is később jut haza.

2022. jan. 21. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A munkaszerződés kötelező tartalmi eleme a munkakör megjelölése. Ebből kifolyólag általános szabály szerint az írásos beleegyezésed nélkül a munkakörödet nem változtathatja meg.


Viszont! A munkáltató jogosult a munkavállalót ÁTMENETILEG a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

Ennek a foglalkoztatásnak a tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell!


A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára

1.) a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,

2.) gyermeke 16 éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,

3.) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,

4.) a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodását megállapította.


" De mi van akkor, ha nem kirúgni akarnak, hanem áttenni egy másik munkakörre?"

Ahogy fentebb írtam átmenetileg megteheti. Durván 9 hét időtartamra, napi 8 órával számolva. Tovább nem!


"Köteles vagyok-e ezt elfogadni, illetve ha nem, akkor ilyen esetben rendes felmondás van végkielégítéssel, vagy hogy megy?"

Én úgy gondolom, hogy felmondásnak ilyen esetben akkor van helye, ha a munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számodra aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna. Nyilván nem fogadható el, hogy eddig 40 percet kellett utaznod a 25 kilométerre lévő munkahelyedre, most pedig 2,5 órát kell utazni a 100 kilométerre lévő munkavégzési helyedre úgy, hogy a bölcsődébe is be kell érned zárás előtt a gyerekért.


A menete nyilván az, hogy először jelezzük, ez részedről nem megoldható, nem tudod elfogadni. Onnantól kezdve mehet az egyezkedés, ha a munkáltató nem hajlandó meglépni a felmondást.

2022. jan. 21. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Eruthalion válasza:

A munkáltató foglalkoztatási kötelezettséggel tartozik a munkavállalók felé. Ezt köteles abban a munkakörben, és munkarendben biztosítani, amire szerződés lett kötve. A munkavégzés helye ugyan bizonyos keretek között változtatható, de a munkakör ebben az esetben sem.


Ha a munkáltató ezt nem tudja, vagy nem kívánja megtenni, három variáció lehetséges:


1, a munkáltató tudomásul veszi, hogy köteles az eredeti szerződés szerint foglalkoztatni a dolgozót, és minden megy tovább, mintha semmi sem történt volna


2, a munkáltató állásidő megfizetése mellett állományban tartja a dolgozót, amíg újra munkába nem tudja állítani.


3, Rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyt.


Ilyenkor köteles ugyan felajánlani a dolgozónak egy másik munkakört, ami a szaktudásának és egészségügyi alkalmasságanak is megfelelő, avval a kitétellel, hogy negatív irányban nem változtathat a besorolási béren.


Azonban :


Munkaszerződés és a munkakör módosítása, valamint, ha szükséges, alkalmassági vizsgálat nélkül nem irányíthatja át a munkavállalót másik munkakörbe. A módosítást pedig nem kötelező aláírni, enélkül pedig az eredeti munkakör és szerződés továbbra is érvényes, aszerint kell biztosítani a munkát.


Minden esetben rendes felmondás útján kell megszüntetni a munkaviszonyt, amennyiben a munkáltató kezdeményezi azt, kivéve ha az rendkívüli felmondásra ad okot, pl a hatályos magyar jogszabályok megsértése, munkaszerződés vagy házirend sújos megsértése miatt történik, de ezesetben is olyan erős bizonyítékokkal alá támasztva az indoklást, ami esetlegesen egy munkaügyi jogi vitában is megállja a helyét.


Rendes felmondás esetében pedig jár a felmondási idő, vagy annak megváltása, és a végkielégítés is, amennyiben a munkaviszonyban töltött szolgálati idő jogossá teszi (minimum 3 év).

febr. 15. 05:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!