Indokolnom kell a felmondásom próbaidő alatt?
Életem első bejelentett munkahelyén akarok felmondani, mert egy másik munkát ajánlottak fel.
A munkahelyemen a szerződést határozott időtartamra kötöttük (6 hónap) 3 hónapos próbaidővel.
Olvasgattam neten, hogyan kell felmondanom, és kicsit megkavarodtam. Határozott időtartamú szerződés esetén ha jól értelmezem, indokolnom kell.
Szóval a kérdéseim:
-indokolnom kell vagy sem?
-írásba kell adnom? Hogyan kell megírnom?
-felmondhatok e úgy, hogy azt mondom, 1 hét múlva felmondok? Azért akarok 1 héttel előtte szólni, hogy legyen idejük helyettem valakit találni.
Köszönöm előre is!!
Próbaidő alatt bármikor fel lehet mondani, nem kell indokolni sem. A próbaidő lejártával mar problémás a határozatlan ideju munkaszerződésnel.
-nem kell indokolni
-irasban kell. XY (személyes adatok) z munkaltato (adatok) kötött munkaviszonyomat ettől es ettől a naptól fel mondom.
-igen
"Az új munka törvénykönyve lehetővé teszi a határozott idejű munkaviszony felmondását is. Különbség a határozatlan idejű jogviszonyhoz képest, hogy ebben az esetben a munkavállalónak a felmondást meg kell indokolnia."
Forrás: [link]
Akkor hogy is van ez?
A belinkelt oldal arra vonatkozik, ha nincs, vagy már letelt a próbaidő.
Próbaidő alatt - akár határozott, akár határozatlan a munkaviszony - azonnali hatállyal fel lehet mondani, indokolnod sem kell. "Másnap már mehetsz"...:)
Nem kell 1 héttel előtte szólnod, hiszen ők is tudják, próbaidő alatt bármikor "leléphetsz", tehát bele van kalkulálva a dologba.
Nem lenne gond, ha írásba adnád...
Indokolni akkor kellene, ha a próbaidő már lejárt...
Tudattam, hogy próbaidőről van szó, hiszen a kérdésben benne van!
Köszönöm a válaszokat, mostmár tiszta minden!
Ja még annyit hadd kérdezzek meg:
Azért szeretnék 1 héttel előtte szólni, hogy segítsem őket azzal, hogy maradjon idejük új embert keresni.
Lehetséges az, hogy ha közlöm ezt velük, akkor ő meg azt mondják hogy akkor menjek a p*csába és már a jövőhetet se dolgozzam le?
Mindenképpen akarok még dolgozni jövőhéten, kell a pénz. Korrekt szeretnék lenni, de félek, hogy megütöm a bokám vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!