Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A felmondási időt muszáj...

A felmondási időt muszáj letölteni?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Nos az a helyzet,hogy 2,5 éve dolgozom egy maszek cégnél,és most kaptam egy ajánlatot,ahol már Július 15.-étől kezdhetek is. Már elintéztem a papírokat,csak az orvosi alkalmassági papír szükséges. Tehát hiába adnám be ma a felmondásomat,hogyha esetleg 30 nap a felmondási idő. Se így,se úgy nem tudom ledolgozni,mert a másik cégnél már kezdenem kellene Július 15.-én.
2016. jún. 29. 19:03
 1/6 anonim ***** válasza:
21%

Kérheted a mostani munkáltatódnál a felmondási idő felének elengedését.

Illetve közös megegyezéssel akár azonnal is megszűnhet a munkaviszonyod.

2016. jún. 29. 19:24
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2016. jún. 29. 19:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Azért az nem teljesen korrekt, amit az első válaszoló ír.

Az tény, hogy kérheted a felének az elengedését, akár az egésznek is, sőt extra pénzt is kérhetsz, csak ugye majd a munkáltató eldönteni, mit ad neked meg. Mert törvényi kötelezettsége nincs erre, az Mt. szerint 30 nap a felmondási idő munkavállalói felmondás esetén, ha erre nem volt más megállapodás a szerződésben!

A felmondási idő felének "elengedése" akkor jön a képbe, ha ők mondanak fel a munkavállalónak, tehát fordított helyzetben. Ekkor sem kifejezetten elengedésről van szó, hanem a munkáltató köteles mentesíteni a munkavégzés alól, amire persze ugyanúgy munkabér jár.

Közös megegyezéssel természetesen bármit meg lehet tenni, akár azonnal is eljöhetsz, de itt már felmondásról van szó. Vagyis már nincs alkura lehetőséged, a munkáltató vagy azt csinálja, amire megkéred, vagy nem.

2016. jún. 29. 19:51
 4/6 A kérdező kommentje:
És mégis mit csinál,hogyha nem megyek be. Maximum 14 napot tudok neki ledolgozni. Többet nem.
2016. jún. 29. 19:55
 5/6 anonim ***** válasza:

Köteles vagy a nem letöltött felmondási időre járó távolléti díjadnak (lényegében fizetésednek) megfelelő összeget kifizetni. És persze erre az időre már fizetést sem kaphatsz, mivel igazolatlan távollétnek minősül. Tehát 16 napot te fizetsz ki a munkáltatódnak.

Ezen kívül kártérítést is követelhet, ami max. 12 havi távolléti díj lehet. De ebben az esetben a kárt már igazolni kell, nem hasraütésszerűen megy.

Szóval azért érdemes törekedni a megegyezésre, vagy le kell nyelni azt a fél havi fizetést. (Nyilván megeshet, hogy a munkáltató nem csinál semmit, de azért elég nagy meglepetés lenne, ha mégis.)

2016. jún. 29. 20:55
 6/6 anonim ***** válasza:
Köszi hármas a pontosítást! :) Ma is tanultam valamit.
2016. jún. 29. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!