Megéri e piacozni?

Figyelt kérdés
Akinek van tapasztalata leirna hogy működik ez? Kikell váltani a vállalkozóit? Zoldseget gyümölcsöt édességet tésztát szeretnék árulni ami nevetelem van az az enyém? Hogy kell neszerezni az árut?
2017. dec. 3. 11:48
 1/5 A kérdező kommentje:
Ami bevetelem van az enyém? Hogy kell beszerezni az árut? Azt meg kell venni? Minden érdekel.
2017. dec. 3. 11:50
 2/5 anonim ***** válasza:

"Ami bevetelem van az enyém?"


Nem. A piacon ELŐRE kell fizetni a helypénzt (reggel), aztán vagy van annyi bevételed, amennyi a helypénz - vagy nincs. Amennyiben nem saját termelésű terméket árulsz, úgy ki kell váltani a vállalkozóit, könyvelőt, adót kell fizetni. Ha KATA-s vállalkozó leszel, minimum havi 50 ezer ft adót kell fizetni - ha nem KATA-s, akkor még többet - főfoglalkozásban.

Hogyan kell szerezni az árut? Úgy, hogy vállalkozóként jól feltalálod magad és felfedezed, honnan érdemes a legjobban megvenni? :-)

2017. dec. 3. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi ez megvalósítható;)
2017. dec. 3. 12:50
 4/5 anonim ***** válasza:
70%

Őstermelőként, vagy kistermelőként adószámmal végezheted, abban az esetben ha a saját vagy bérelt termőterületen termesztett alapanyagokból saját előállítású, vagy primőr terméked van. Ehhez csak adószám kell a Navtól, agrárkamarai tagság és falugazdásztól ki kell váltani az őstermelői igazolványt,amibe beírod hogy hol termesztetesz és milyen jogímen, mennyi a várható éves termés és eladásod és miszerint adózol ( pl. tételes költségelszámolást, vay 10% költséghányadot alkalmazol e?) . Ehhez tartozik egy betétlap az értékesítést azon kell vezetned, ez 3 évre 3 000 Ft. Értékesítési korlátaid, hogy 40kmen belül adhatod csak el a terméket, vagy Budapesten, illetve éves 600.000 Ft-ig adómentesen adhatod el a terméket, vagyis a költségeken felüli rés a Tied.


Fokozódik ahelyzet, ha te pl gyümölcsből már lekvárt is akarnák eladni, mert ahhoz a helyiséget a Nébihvel szemlézni kell, és külön engedély kell rá, de nem vagy köteles haccpt kiépíteni.

Itt csak sajét magad átal termesztett alapanyagot hazsnálhatsz fel, fő elemként. Emmeleet cimkáézni, jelölni kell a szabványoknak megfeleleőn a terméket, allergén információkat feltüntetni, stb.


Továbbra is őstermelő, kistermelő vagy, tehát maradsz a 40km-en belül.


Adót főállásban az első évben minimálbéres egyéni vállalkozó szerint fizeted, biztosítotti jogviszony mellett ( gyed, tgyás, főállás, nyugdíj, stb ) viszont semmit, hanem majd a követő évben az előző évi árbevétel elapján. ezért is szoktk a főállásúak december közepén kiváltani az őstermelőit, akár álláskereséséi járadék folyósítása mellett ids, mivel nem zárja ki egymást a kettő és járulékot sem kel fizetni, mivel feltehetően decemberben 2 hét alatt nem adsz el 600.000 Ft felett termést. Így adómentes maradsz egy éven át.


Ha nem saját alapanyagot használsz, vagy nem saját termést akarsz eladni, a már vállalkozói kategória, ami lehet egyéni vagy társas, fő vagy mellékállású is.

Ha mellékállás, akkor szja szerint érdemes, mert az esetben nincs havi járulékfizetésed, míg ki nem veszel jövedelmet a vállalkozásból.

Főállásban , mivel ez kereskedelmi tevékenység, és az árrésed sem túl magas így kata nem is ajánlott rá.


Lehetsz egyszemélyes kft is, pl. egy szabad vállalkozási zónába bejegyezve, akor 27% szocho kedvezményt és hipa kedvezményt is igénybe vehetsz, akár heti 20 órára, de akár 40 órára is bejelentve magad, töredék járulékért is, havi 20-30.000 ft járulék mellett a minimálbér után fizetve.


az árut beszerezheted kistermelőktől, őstermelőktől is, bizományos értékesítés formájában. Ez esetben utólag számoltok el, az eladás után fizeted ki a terméket, maradékot ami nem ment el pedig vissza adod nekik így neked nem kell áruba fektetni, de az árusításhoz szükséges engedélyekkel és felszerelésekkel ( pl. gpes-es navos pénztárgép ) rendelkezned kell. És a piaci helypénzt, valamint a helyi iparűzési napi adót ahová mész piacozni a helyi önkormányzat felé fizetned kell.

Ekáer azonosító és felir azonosítót kérdned kell,a tároláshoz szükséges nébih külön engedély mellett, ántsz biztonsági adatlap bejelentés, és kémiai kockázatbecslés mellett, haccpvel is kell rendelkezzél.


Rosszabb esetben mehetsz a nagybanira éjszaka vásárolgatni, amit napközben megpróbálsz elpiacozni, vagy ideig óráig utána tárolni, minőségi romlások mellett.


Összességében pár tízezer, vagy adott esetben pár száz ezer is lehet az indulód, de hogy ki tudod e termelni az eladásból azt neked kell tudnod, hogy mit és hol kinek mennyiért akarsz eladni, és abból mennyi az árrésed amiből fedezed a költségeidet, és melyik a jobb költséghatékonyabb megoldás Neked.

2017. dec. 3. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2017. dec. 3. 19:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!