Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Állatvédelem

A kérdés

Állat és környezetbarátságból vegáktól kérdezem: Mit adtok enni a macskátoknak és a kutyátoknak?


Keress kérdéseket hasonló témákban: vega, vegetarianizmus, vegán, állat, barát, kutya, macska, cica, öleb, házi

 2018. okt. 2. 14:48  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4

Én nem vagyok vega. Viszont állatvédő igen.

A mentett kutyákat macskákat természetesen hússal kell etetnem, és magas hústartalmú száraztáppal, konzervvel.

Nincs más megoldás, ugyanis ők ragadozók, húsevő állatok. Növényeken, gabonán nem élnek meg, meg se enné mindegyik, lesoványodnának, tönkre mennének.

Én ritkán, de eszek húst,nem vagyok rá büszke, de gyerekkoromtól ettem, népes családom van, főzök nekik húsételeket is.Sokat gondolok rá, hogy vega leszek, de még nem léptem meg.Rengeteg húst megveszek az állataimnak.Ha tápot adnék csak nekik, az is húsból van.Ezzel mást nem tudok kezdeni.A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/38Időpont 2018. okt. 2. 14:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Vegán vagyok és magas hústartalmú táppal etetek, a macskáim húsevők... azon nem lehet változtatni. A laboratóriumokat emészthetővé tett vegán tápokban nem hiszek.

A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/38Időpont 2018. okt. 2. 16:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Vega barátnőm BARF-ozik a kutyájával, mivel a kutya ragadozó állat.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/38Időpont 2018. okt. 2. 20:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ignis Subdialis nevű felhasználó válasza:

Ismerek egy macskát, 16 éves, de tízet letagadhatna - fitt, fiatalos és nincs egy ősz szőrszála se. ;) Egész életében csak friskies száraztápot és whiskas alutasakosat szíveskedett fogyasztani. (Ismerjük a macskákat...) Ezek a tápok sok-sok évig csak 4% 'hús- és állati származékot' tartalmaztak, ami nemhogy nem színhús, de még csak nagyrészt nem is hús, hanem inak, porcok stb. A gazdái nem vegák, az állat mégis látens vegetariánus, hiszen homeopátiás mennyiségű húson él, látszólag vidáman és egészségesen. Egy adag ételében egy dobókockányi hús sincs. Nyilvánvalóan tehát nem ettől a mennyiségű 'hústól' van talpon már ennyi éve, hanem attól a hókuszpókusztól, amit mesterségesen adnak a táphoz. Ilyen-olyan-amolyan adalékanyagok, aromák, vitaminok, tápanyagok stb. Ebben az értelemben kár különbséget tenni a húsmentes állateledel és az átlagos állateledel között, tehát a kérdés megszólíthatna mindenkit, aki átlagos (azaz húst csak nyomokban tartalmazó) ételt szolgáltat házi kedvencének.

A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/38Időpont 2018. okt. 2. 21:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A kérdés természetesen provokatív.

Aki azét vega, mert hiszi, hogy egészséges, az egy másik vita tárgya.

De sokan azért vegák, mert jaj szegény állatok, jaj szegény természet. Ugyanakko a legtöbb ilyen tart házikedvencet. azok többnyire húsevők. Az ember a saját kajája miatt sajnálja a levágott állatot, de a macskája miatt nem. Erre az ellentmondásra szeretnék rávilágítani.# 5/38Időpont 2018. okt. 3. 09:14 Privát üzenet

Ezt a kérdést már én is feltettem egyszer.

Csupa mellébeszélő választ kaptam rá.A válasz 43%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/38Időpont 2018. okt. 3. 10:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ignis Subdialis nevű felhasználó válasza:

Próbáltam jóindulatúan azt feltételezni, hogy a kérdés nem provokatív. Provokatív céllal ugyanis hetente kétszer felteszik ugyanezt a kérdést, utánanézhettél volna, hogy ne strapáld magad fölöslegesen egy ilyen lerágott csonttal. Borzasztóan egyszerű sztereotípia ugyanis és látszólag ennél messzebbre egyik "provokátor" sem jut, hogy a vegák alapvetően az állatok feletti sajnálkozás miatt nem esznek állati eredetű ételeket. Az ilyen termékek elhagyása mellett csak környezetvédelmi, egészségügyi, társadalmi, gazdasági, agrár stb. szempontok szerint van vagy száz másik ok, ami egyesével elég arra, hogy vegánná tegyen valakit. Tehát jó lenne, ha az indulatodat először tájékozódással cserélnéd fel, vagy pedig tedd fel úgy a kérdésedet, hogy a vegák azon kicsiny hányadától kérdezed ezt, akik állatvédelmi okokból vegák. Mert ez így egy nem túl elegáns általánosítás és érvelési hiba egyben.

Egyébként nem egészen világos, mit várnál az állatvédelem iránt elkötelezett vegáktól, hogy például egy étteremben borogassák ki azok tányérját, akik állatokat esznek? Mert azokat is sajnálják? Vagy kényszerítsék az összes családtagjukat, kutyájukat, macskájukat és még azok bolháit is vegánságra? Mindezt úgy, hogy a vegánok között jóval nagyobb arányban képviselik a nemártás filozófiáját és próbálnak szelíden élni? Segíts...!A válasz 90%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/38Időpont 2018. okt. 3. 12:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Az ember a saját kajája miatt sajnálja a levágott állatot, de a macskája miatt nem. Erre az ellentmondásra szeretnék rávilágítani."


Ez egyáltalán nem ellentmondás. Az ember nemhogy tud egészséges életet élni állati táplálék nélkül, de bizonyítottan egészségesebb a vegán étrend a mindenevőnél számára.


A macska, kutya NEM TUD HÚS NÉLKÜL ÉLNI, nekik muszáj húst enniük, hiszen ragadozók.


A veganizmus pedig nem az állatok sajnálatáról szól, hanem arról, hogy minden állat önálló élőlény, melynek jogai és igényei vannak, és ezeket tiszteletben kellene tartani, mindegy hogy az adott állat disznó-e vagy kutya.


Ha a macskám, kutyám igényeit ignorálva zöldségekkel etetem őket, akkor szerintem nem nevezhetem magam vegánnak. A ragadozó állatoknak vagy húst adok, vagy nem tartok ilyen állatot, ha ezt nem tudom elfogadni.

Ilyen értelemben nem te 'fogyasztod' az állatot, hanem a ragadozó háziállatod, akinek szüksége van rá. Ennek semmi köze nem szabadna hogy legyen a te lelkiismeretedhez, mert egy ragadozónak nem lehet lelkiismereti kérdés, hogy kap-e húst.A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/38Időpont 2018. okt. 3. 15:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"minden állat önálló élőlény, melynek jogai és igényei vannak, és ezeket tiszteletben kellene tartani, mindegy hogy az adott állat disznó-e vagy kutya."


Elképzelted már, hogy milyen kínos halál várna többmilliárd tehénre például, akiket nem fejnek meg az emberek?

Vagy arra a rengeteg háziasíott állatra, amely már nem tudná az ember nélkül megkeresni az élethez való eleséget, mert nincs hol, és mert elszoktak tőle?

És hogy micsoda pusztulás és járványtömeg indulna meg a földön, ha mindenki elhatározná, hogy "csupa jószívűségből" vegán lenne?

Kérlek, válaszolj ezekre a kérdésekre, miután lepontoztál, jó?A válasz 45%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/38Időpont 2018. okt. 3. 15:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Elképzelted már, hogy milyen kínos halál várna többmilliárd tehénre például, akiket nem fejnek meg az emberek?"


Semmilyen, hiszen a tehén - mint minden emlős állat tejtermelése leáll, ha nem szopik már a kicsinye ill. nem fejik.

Ahogy az embernél is voltak régen szoptatós dadák, akik 20 évvel a szülés után is szoptattak még, a tehenekkel is ez a helyzet, csak még rosszabb is talán. Náluk ugye évente megy a megtermékenyítés és az intenzív fejés, hogy a tejtermelődést fenntartsák. Melynek eredménye pl. az ilyen körülmények a tejiparban:


https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI


Ha fokozatosan leállítjuk a fejést, a tehén teje is elapad.


Ez sajnos egy buta emberek által terjesztett urban legend, hogy a tehén magától, fejés nélkül is tejel és belehalna a fejés hiányába. Nagyon sok műveletlen, tájékozatlan ember elhiszi sajnos.


"Vagy arra a rengeteg háziasíott állatra, amely már nem tudná az ember nélkül megkeresni az élethez való eleséget, mert nincs hol, és mert elszoktak tőle?"


Van rengeteg kutatás arról, hogy a disznó, tehén pl. hetek alatt visszavadul. Nemrég volt pl. példa rá hogy egy vágóhídról szökött tehén beállt a bivalycsordába és vígan áttelelt.


Szintén újabb urban legend, hogy az állatok nem tudnának túlélni. Vagy túléli és alkalmazkodik, vagy belehal egy részük - ez a természet törvénye. De az biztos, hogy minden jobb - akár szabadon meghalni is - mint az emberek által kínozva egy helyben állni egy életen át!


"És hogy micsoda pusztulás és járványtömeg indulna meg a földön, ha mindenki elhatározná, hogy "csupa jószívűségből" vegán lenne?"


Hát, a kutatások szerint ennek pont az ellenkezője az igaz. Ha mindenki vegán lenne, megközelítőleg 40%-al csökkennének az üvegházhatású gázok (ez az, amit a hús, tej és tojásipar globálisan kitermel), lelassulna a globális felmelegedés, megállna az esőerdők pusztítása (ugye az állattartás számára új takarmánymezők miatt pusztítják), valamit a Föld kb. duplaennyi embert tudna ellátni a mostani, állattartásra használt területen termelt NÖVÉNYI élelmiszerrel.


Kérlek, ha komolyan érdekel a környezetvédelem, ökológia téma, akkor nézd meg ezeket:

- cowspiracy c. film, mely a tejipar környezetre gyakorolt hatásait taglalja

- olvasd el ezt a tanulmányt:

[link]

- és ezt is:

[link]


Ha végigolvastad a két tanulmányt és megnézted a filmet, szívesen megkereshetsz az esetlegesen felmerülő kérdéseiddel kapcsolatosan. Kérlek, hogy banális butaságokkal vagy megalapozatlan feltevésekkel (a fent említett urban legendek pl.) ne zaklass. Köszönöm!A válasz 59%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/38Időpont 2018. okt. 3. 16:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Melyik nevet adnátok a macskátoknak?
Dreamis macska snack jó? Jó minőségű? Ti milyen snacket vesztek a macskátoknak?
Ti adtok karácsonyra ajándékot a macskátoknak?
Ti mit tennétek ha a macskátoknak nem lenne elég a lakás?
Nyersen etetők! Ti milyen húsokat adtok a macskátoknak? Mennyit eszik a macska, és hány kilós? Ez kb mennyire jön ki havonta?
Nektek milyen szaga van a macskátoknak?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések az Állatvédelem rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!