Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Állatvédelem

A kérdés

Szerintetek mit tegyek? Jelentsem fel én?

Adott egy kisváros, ahol állatvédő vagyok. Sok a chip nélküli, utcán élő kutya, többek közt őket is szoktam hirdetni, hátha lenne nekik is gazdi.


Egy héttel ezelőtt az egyiket be akarták fogadni. Az a kutya egy boltnál szokta meghúzni magát. Az épülethez tartozik egy udvar is, ahol van egy idős kutya van, hozzá szokott bemászni kaja miatt. Chipje nincs, sokat van az utcán, sokszor láttam, hogy egy forgalmas úton mászkál. Mikor járkáltam hozzá, sokszor jöttek arra emberek, mindig megkérdeztem, hogy van-e gazdája, de mindenki azt mondta, hogy nincs.


Szóval egy hete 2 órát utazott érte egy pár. Odamentünk a bolthoz, ahol az udvaron belül volt akkor a kutya. Még nem működik a bolt, nincs berendezve, a tulajt aznap láttam ott először. Biztos ami biztos alapon, gyorsan bementem, megkérdeztem tőle is, hogy az övé-e, vagy mit tud róla. Mondta, hogy nem az övé, csak bejár az ő kutyájukhoz enni. Kérdeztem ,hogy akkor elvihetjük-e, ő egyből rávágta, hogy persze, vigyük csak, ő is gazdit akart neki keresni.

Az új gazdikkal ő is telefonszámot cserélt, megbeszélték, hogy tartják a kapcsolatot, küldenek képet, hogy biztos jó helye van a kutyusnak. Minden szuper volt, a bolt tulaj megköszönte, hogy segítettem, majd elköszöntünk.


Aznap este telefonáltak nekem. A bolt tulajdonosa volt. "Közölte", hogy elloptam a kutyáját, és adjam neki vissza, mert nekem ehhez nincs jogom, nem vagyok sintér, chipolvasóm sem lehetne, és 1 napom van visszaszolgáltatni neki a kutyát, különben baj lesz.

Fura volt, felidegesített nagyon, vagy egy óráig vitatkoztunk telefonban. Végül arra jutottunk, hogy visszakapja, de akkor oltassa be, legyen chipje a kutyának, és tartsa az udvaron belül. Elfogadta, bocsánatot kért, elköszöntünk.

Másnap hívtak az új gazdik, hogy őket is felhívta, és fenyegeti, hogy lopásért fel fogja őket jelenteni, és inkább visszaadják neki a kutyát, mert nem akarnak bajba kerülni.


A kutya visszakerült a boltoshoz. Egyik ismerősöm másnap küldött egy képet, amin a kutya volt rajta a város másik felében az utcán. Van (volt) egy csoportom, ami a város állatvédelmével foglalkozik. Oda felraktam a képet, és nagy vonalakban elmeséltem a történetet. Erre a boltos elkezdett fenyegetni, hogy fel fog jelenteni lopásért, magánterületsértésért (mert oda mertem menni a bolt elé), és amiért nyilvánosan szidtam őt. És hogy a képen nem is az a kutya van, hazugságokat pedig ne állítsak róla.


Nem foglalkoztam vele. Másnap viszont megkerestek engem többen is (hivatalos személyek), hogy 2 órán belül minden a kutyával kapcsolatos posztot töröljek a netről, és a csoportomat is tegyem titkossá, különben fel fognak jelenteni. Ez munka közben volt, szóval gondolkodás nélkül töröltem mindent. Utólag rájöttem, hogy képernyőképet csinálhattam volna...


Lényeg a lényeg, engem most egy csapat ember fel akar jelenteni teljesen alaptalanul, ezért fel is adtam az állatvédelmet. De egyszerűen nem bírom megemészteni a dolgot. Volt egy korábbi hasonló eset is, egy utcán tartott, chipes, de nem friss adatokkal rendelkező, törött lábú kutyával kapcsolatban, aki miatt a "gazdája" fel akart jelenteni, hogy miért akarom orvoshoz vinni....


Szóval nem tudom, mi tévő legyek, nem hagy nyugodni a sztori. Most azon gondolkodok, hogy feljelentem a boltost. De nem tudom, lenne-e értelme...


Az a baj, hogy nincs sok tapasztalatom, sem ilyen esetekkel, se pedig ezzel a feljelentősdivel, azt sem tudom, hogy működik, mentségemre szóljon, hogy még fiatal, 18 éves vagyok...Keress kérdéseket hasonló témákban: kutya, chip, bolt, feljelentés, lopás

 2018. okt. 7. 23:20  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Magánszemély a kutyák befogásával lopást követ el a hatályos törvények szerint. A kóbor állatok befogása hatósági feladat.

A válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont 2018. okt. 7. 23:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Utolsó üzenete ez volt a boltosnak, mielőtt letiltottam:


"Felvettük az ügyvédünkkel a kapcsolatot és feljelentést teszünk, jogi útra tereljük a dolgot. Rágalmazás, becsületsértés stb. Ezt tisztességesen, reálisan látva a dolgokat, az igazságot, felnőtt emberhez méltóan kellett volna intézned. Jó, mert folyamatosan mentettük az anyagokat, amiket felraktál. Szép dolog védeni az állatokat, de főleg azokat akik rá is szorulnak! Nem szeretnénk meglátni a magánterületünkön. Sem kamerán, sem személyesen.

Mi felelősségtudatos, kedves, becsületes, tiszta szívű és lelkű, adakozó, segítő, szeretettel teli, békés, hálás emberek vagyunk! Részedről viszont egyáltalán nem ezt érezzük!"# 2/14Időpont 2018. okt. 7. 23:27 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

De ha a kutya utcán van, nincs chipje, és mindenki azt mondja, hogy vihetjük, akkor is lopás??


Komolyan, az az érzésem, hogy a boltos már akkor eldöntötte, hogy balhézni fog, mikor meglátott a "magánterületén". Ha annyira kellett volna neki a kutya, akkor azt mondja, hogy ne vigyük. De ő mondta, hogy vihetjük...

Most már egyik ismerősömet is bele akarja rángatni, konkrétan azért, mert a mentett kutyáinak vágva van a fülük...# 3/14Időpont 2018. okt. 7. 23:29 Privát üzenet

Uhh sajnos nem tudok ebbe segíteni/tanácsot adni..viszont tényleg hagyd ezt a kutya gazdi keresős dolgot.

Nagyon aranyos tőled tényleg ha annyira akarsz segíteni járj el a közeli menhelyre. Tudod a kutyákat sétáltatni,játszani velük,simogatni őket. Ott örülnének is neki ha segítesz gazdát talalni (de előbb beszéld meg a biztonság kedvéért velük hogy hogyan teszed azt )

Ne add fel teljesen csak próbáld másképp mert jó dolog amit teszel.

Ha bármi feljelentés lenne ellened mond az igazat,ott van tanúnak aki orokbe akarta fogadni. Talalj más szemtanút aki szokta latni a kutyát az utcán és hajlandó lenne melletted tanúskodni.

Egyébként ha nem mentél be az ő ingatlanaba akkor nem hiszem h olyan sok mindent tud tenni. Az állatvédők is utcától szedett kutyákat visznek be a menhelyre aztán a szerencsesebbeknek pár nap múlva gazdit találna. Oket se hiszem h feljelentene bárki ezért....

Ne foglalkozz vele ,ha jönne neked idézés az ügyben a rendőrségtől ő hazudik te igazat mondasz. Ha tényleg nem mentél be az udvarába nem lesz gondodA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont 2018. okt. 7. 23:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igyekeztem minél aktívabb lenni...

Januárban kezdtem az állatvédelmet aktívabban. Azóta 57 kutyában néztem chipet, ebből 32 kutyát juttattam haza, 12-t juttattam be a helyi mini menhelyre, ahol rendszeresen önkénteskedtem. De így is sok a kóbor kutya, akinek nincs gazdája, nincs biztosítva a napi ellátásuk...

Sérült, magukra hagyott macskákat, kidobott nyulat is juttattam gazdihoz, kóbor nőstény macskákat ivartalaníttattam, és 4 elveszett lovat is hazajuttattam. Adományokat is én szoktam a mini menhely, és egy befogadó nő között szállítani, a hatásomra kezdték el cserélgetni, kinek mikor mi kell.


Szóval lenne mit csinálnom a gazdikeresésen kívül is... de most minden mozdulatomat figyelik, és azt keresik, mivel tudnak megfogni... amit eddig felépítettem, le kellett rombolnom, mert megfenyegettek...# 5/14Időpont 2018. okt. 7. 23:51 Privát üzenet
Gondolom nem úgy történt az eset, ahogy leírtad.... A boltos megköszöni, hogy elviszik a kutyát, másnap meg feljelent lopásért... hihető.

A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont 2018. okt. 7. 23:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kedves Kérdező! Teljesen mindegy, hogy a boltos mit mondott. Elkóborolt állat befogása lopás. Ha az utcán találsz valamit, akkor az nem a tied, nem adhatod oda másnak.

A válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont 2018. okt. 8. 00:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ha feljelent a kutya "lopása" miatt, abból nem lesz semmi.

Viszont a neten beírt dolgok, főleg, ha személyt is nyilvánosan kiírtál, már nagyobb gond.

Sokan nem tudják, hogy a net nem személytelen dolog,és nagyon is meg kell gondolni, miket ír az ember.

Te ne jelentgess senkit fel, mert ebben a sztoriban nincs semmi feljelenteni való a boltossal kapcsolatban.A válasz 96%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont 2018. okt. 8. 00:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Direkt nem írtam ki nevet. Csak a sztorit írtam le, hogy a boltos odaadta a kutyát (ami nem az övé, senkié, szóval nem tudom, kitől loptam volna el), aznap este felhívott, hogy elloptam, másnap visszakapta, most pedig ugyanúgy az utcán van, ennek aztán sok értelme volt.

Még odaírtam a másik (törött lábú kutya az utcán, "gazdája" alkoholista, tolvaj is) esetet, és hogy mennyire hasonlít a két történet, nem gondolná az ember, hogy ugyanúgy viselkedik egy bolt tulajdonos mint az az alkoholista srác.# 9/14Időpont 2018. okt. 8. 00:11 Privát üzenet

Kedves Kérdező!

Ha találsz valamit közterületen, az nem a tied. Köteles vagy leadni a jegyzőnél, illetve más illetékes hatóságnál. A leadáskor kérheted a tulajdonjogot a talált tárgyra, amit legkorábban 3 hónap múlva kaphatsz meg, ha addig a valódi tulajdonost nem sikerül felkutatni, illetve nem jelentkezik.A válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont 2018. okt. 8. 00:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogy jelentsem fel?
Hol jelentsem be, hogy már nem az enyém a kutya?
Az utcánkba egy férfi éhezteti a kutyáját meg a macskáját. Jelentsem a jegyzőnek?
A szoszédot nagyon zavarja, hogy átjárkál a kutyánk a veteményesébe, de semmit sem tesz annak érdekében, hogy kerítést építsen, van egy olyan érzésem, hogy meg fogja mérgezni. Ha...
Állatkínzás, hol jelentsem?
Hogyan jelentsem fel, hogy ne ölje meg a macskám bosszúból?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések az Állatvédelem rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!