Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » A szomszédban van kb.100 méh...

A szomszédban van kb.100 méh család, nemtudom tőlük kivinni a 2 éves kisfiam az udvarra. Mit lehetne ellenük tenni, mert a szomszéd csak igérgeti, hogy elviszi de ennek már lassan 3éve?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 2. 00:15
1 2
 1/11 anonim válasza:
92%

Amit tehetsz, az az, hogy megpróbálod jobb belátásra bírni a szomszédot.

Nyilván ez neki hátrányos lesz, de ekkor keményebben lépj fel! Nem tudom, a jog mit mond ki, de sok helyen nem is lehet lakott területen belül méhcsaládokat tartani.

2009. ápr. 2. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem törvény van rá, hogy lakott területhez milyen közel viheti.

Kérdezd a jegyzőt.

2009. ápr. 2. 03:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló kérdés és válasz az agrároldal.hu-ról


Agrárjog kérdés:

Tisztelt Szakértő!

A feleségem szülei vidéken élnek egy kis faluban, egy családi házban és a szomszéd néni unokája a kertük végében lerakott 10 méh kaptárt és most tavasszal annyira rajzanak, hogy nem lehet tőlük kimenni a szabadba. Ezért az lenne a kérdésem, hogy méheket milyen feltételekkel lehet lerakni lakott területen (milyen törvény szabályozza a méhek tartását?).


Köszönettel:


Zsotya

Orlovits Zsolt szakértő válasza (Agrárjog témakör):

A méhek tartásának részletes szabályait a 41/1997. (V. 28) FVM rendelet, az ún. Állategészségügyi Szabályzat, valamint a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről tartalmaz előírásokat. Ez utóbbi rendelet előírja, hogy méhek tartását a helyi önkormányzat jegyzőjénél be kell jelenteni, illetve a méhek tulajdonosát nyilvántartásba kell venni.

Ha Önt zavarja a szomszéd méhese, akkor birtokháborítási eljárást indíthat ugyancsak a települési jegyzőnél, melyben kérheti pl. a kaptárok áthelyezését úgy, hogy a rajzás ne zavarja a nyugalmát. Végső esetben a helyi bírósághoz is fordulhat a zavaró hatás miatt.

2009. ápr. 2. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
39%

Ha tényleg beszéltél a szomszéddal, és nem vitte el, akkor éjjel átlopakodsz, és körülfújod chemotox-al a kaptárakat.


Ha nem beszéltél vele három éve a problémáról, akkor kérd meg újra, hogy vigye el őket, és az előbbi ötletemet tekintsd semmisnek.

2009. ápr. 2. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A minimális távolság a szomszéd kerítésétől mindössze 4 méter, az előírások szerint, és 180cm magas palánk, valamint a kirepülés irány van meghatározva.

A települési jegyzőhöz érdemes fordulni, de nem túl egyszerű ez a kérdés, ha a helyi rendelet nem szabályoz az országostól szigorúbban.

Meg kell próbálni a békés megegyezést!

Ha ez nem műxik, akkor a jegyző.

2009. ápr. 2. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
Ne haragudj, hogy ide írok, látom nem új a kérdésed, szóval nem tudom hogy egyáltalán fogod-e olvasni... Szeretném megkérdezni hogy történt-e valami az ügyben, mert mi is hasonló problémával küzdünk, tettem is fel a napokban egy kérdést, de igazából érdemleges válasz nem érkezett. És kíváncsi lennék hogy oldjátok meg a kinn létet.
2010. jan. 12. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Szia.A mi problémánk megoldodott,mivel a méhecske tulajdonosnak született egy másik unokája és sokat volt a nagyszülőknél és hogy-hogy megcsipték a méhek és már másnap el is vitték a méheket,szerintem biztos valami komoly baja lehetett a kicsinek.Pedig már egy fél éve meg volt a hely ahová viszi őket,de mig nincs nála gond őt más nem érdekelte.Nem vitte messzire,de igy csak akkor jönnek a méhek ha haza hozza a mézet aztán egy-két nap és minden csendes.Remélem sikerül nektek is megoldani.Bocsi,hogy csak most irok de már kb tavaly májustól nincsenek és nem is néztem a kérdésem.
2011. jan. 12. 12:19
 8/11 anonim válasza:
Szia! Köszönöm hogy válaszoltál! Nálunk valószínűleg az önkormányzatnál fognak hozni nemsokára egy helyi rendeletet, és valószínűleg nem tarthatja majd itt a településnek ezen a részén a méheit, szóval remélem hamarosan megoldódik a helyzetünk.
2011. jan. 25. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 szabóméhészet ***** válasza:
51%

Helyi önkormányzat nem hozhat magassabbrendű jogszabállyal ellentétes rendeletet,azt az AB azonnal elmeszeli.


A szomszéd méhésznek ennek a rendeletnek kell megfelelnie.


Jegyzőnek ehhez sok köze nincs,magasabb jogszabály van erről:


5/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet | Nyomtatás |


a méhészetről


1. §


A méhészkedést - a vonatkozó külön (állat-egészségügyi, növényvédelmi stb.) jogszabályok megtartásával - erre alkalmas területen mindenki szabadon gyakorolhatja. Háztömbök területén méhészetet létesíteni és fenntartani nem szabad.


2. §


(1) A többlakásos lakóházak udvarán és közös használatú kertjében méhészetet létesíteni csak az összes lakás bérlőjének (tulajdonosának) hozzájárulásával és a (2) bekezdésben foglaltak megtartása mellett szabad.


(2) Méhészetet közös használatú épülettől és a szomszéd ingatlanoktól 4 méter, használatban levő utaktól (közúttól, saját használatú úttól) pedig az út melletti vízvezető árok külső szélétől számított 10 méter távolságon túl szabad csak elhelyezni. A saját használatú út tulajdonosa (használója) az út ideiglenes lezárása esetén az úton és az út mentén a letelepedést engedélyezheti.


(3) Ha a szomszéd ingatlantól való 4 méter távolságot megtartani nem lehet, a méheknek ellenkező irányban vagy - legalább 2 méter magas, tömör (deszka stb.) kerítés vagy élősövény létesítésével - a magasban való kirepülését kell biztosítani.


(4)


3. §


4. §


Vándoroltatás a méhcsaládoknak az állandó telephelyről méhlegelő kihasználása, illetőleg megporzás céljából történő ideiglenes elszállítása, kivéve a rajnak vagy az anyának erre szolgáló ládában való szállítását.


5. §


(1) Vándorméhészetek telepítésére a 43/1968. (XII. 6.) MÉM rendelet 51. §-ának és az alábbi (2)-(4) bekezdéseknek a rendelkezései irányadók.


(2) Államilag ellenőrzött anyanevelő és pároztató telephez 5 km-es körzeten belül méhcsaládokkal letelepedni csak a telepvezető engedélyével szabad.


(3) Utak közelében történő letelepedés esetén a méhlakásokat úgy kell elhelyezni, hogy azok kijáró nyílásai az úttal ellentétes irányban legyenek. Az úton a méhészettől jobbra és balra 50-50 méter távolságra, jól látható helyen „Vigyázat méhek!” felirattal figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


(4) Vándorméhészetet 20 családnál nagyobb állandó méhészettől csak legalább 200 méter távolságra szabad elhelyezni. Ettől a szabálytól azonban az érdekeltek megegyezéssel eltérhetnek.


6-7. §


7/A-B. §


8. §


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a méhészetre vonatkozólag a felszabadulás előtt kiadott jogszabályok, utasítások és egyéb rendelkezések hatályukat vesztik; hatályukat vesztik továbbá a 66.113/1947. (VII. 11.) FM rendelet, a 217.996/1949. (III. 3.) FM rendelet, a 13/1952. (II. 15.) FM rendelet és a 16/1958. (VI. 1.) FM rendelet, valamint a 46/1953. (Mg. É. 18.) FM utasítás, a 177/1954. (Mg. É. 42.) FM utasítás és a 8/1961. (Mg. É. 8.) FM utasítás és a kiadott egyéb rendelkezések.

2013. máj. 26. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 Sosi71 válasza:
100%
A '69-es rendeletnél van frissebb, melyben a helyi önkormányzat ugyan nem írhatja felül az eredetit, de a település egyes részeire, utcáira korlátozást rendelhet el, tehát a jegyző jóindulatán múlik, hogy ezt véghezviszi-e.Ha orvosi igazolás van arról, hogy allergiás van a szomszédban, akkor tilos a tartásuk.
2014. ápr. 6. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!