Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Hogy jobb a disznóvágás?...

Hogy jobb a disznóvágás? Fürösztve vagy perzselve?

Figyelt kérdés

2014. nov. 23. 12:22
 1/9 anonim ***** válasza:
Szerintem perzselve jobb, de lehet, hogy csak azért írom ezt, mert itt az a szokás. A fürösztés inkább a vágóhidakra jellemző.
2014. nov. 23. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim válasza:
A magas hőfok elpusztítja a kórokozókat.
2014. nov. 23. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
67%
Csakis perzselve.
2014. nov. 23. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim válasza:
Ja, most jöttem rá, hogy a fürösztés forrázást jelent, a tűz akkor is melegebb, meg szerintem az az elterjedtebb.
2014. nov. 23. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 zolidobos ***** válasza:
82%

Mindenki a maga módszerét tartja üdvözítőnek, ez alaphelyzet. Van ahol forrázzák, van ahol perzselik, van ahol mindkettőt.

Az én véleményem:

A forrázás, kopasztás felesleges, macerás, gusztustalan munka. Ugyanazt az eredményt érjük el (vagyis a szőrtüszők tökéletes eltávolítását)ha perzselés előtt hideg vízzel átáztatjuk a disznót, a gázlángtól keletkező pára, gőz elvégzi ezt a munkát. Meg valahogy nekem a perzseléskor "ráégett" szőr íze is kell. (tudom, fene a gusztusom)))

2014. nov. 24. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Az első szakmám hentes, és olvasom itt a hozzászólásokat,de a legtöbben nem tudják jól.6 évig boldogítottam a Gyulai Húskombinátot, amíg tönkre nem tették! Az utolsó hozzászóló, már egész jól tudja a dolgokat, én is így csinálom, mivel nincs kopasztókádam! De a hivatalos verzió: A vágóhidak mind a kettőt alkalmazzák! Először 74 fokos vízben fürcsizik a disznó 4 és fél percig. Utána belerakják egy úgynevezett pofozógépbe, és szó szerint lepofozzák a szőrt róla gumicsíkokkal! Majd átöblítik, és a végén átperzselik! De nem pörkölik, csak épp a maradék szőrszálakat égetik le! Így 99%-os a szőrtüsző eltávolítás, és ezt teljesen automata gépek végzik. Még át szokták a fejet külön pörzsölni, de azt már kézi perzselővel, mert a homloknál, elég sűrű a szőr, és a gép nem tudja eltávolítani! Ez a legjobb megoldás! A bőr nem reped szét, és könnyen formázható minden része! De nézzük az otthoni vágást! Ha csak szárazon perzselik, az nem lesz jó, mert ott csak a szőrt távolítod el, és maga a szőrtüsző bent marad a bőrben! Ami ha majd felfüstölöd a szalonnát, és elkezded majd enni, látni fogod a szőrtüszőt a szalonna bőrében! Rosszabb esetben (szinte mindig) marad rajta kilógó szőrszál, ami végképp gusztustalan! A házi megoldásnál a legbeváltabb módszer, ha perzselés előtt jól beáztatod a szőrt a disznón! Igaz a perzselés sokkal lassabb lesz! De legalább a szőrtüszőt is el lehet távolítani!A lényeg, hogy ne kezd el leégetni a szőrt,csak a vizet forrald fel a disznón!És ne egy helyen égesd, hanem terítsd szét a lángot, hogy egyszerre nagyobb felülten kezdjen felforrni a víz! Majd egy kaparóval, azon a területen ahol ezt megcsináltad, gyorsan kapard le a szőrt, és látni fogod most már a tiszta bőrt, ami ha jól dolgoztál, akkor fehér maradt!Ezt így kell az egész disznón végigcsinálni! Ha végeztél és tiszta a disznó, akkor utána kell lepirítani, ekkor már az apró szőrszálakat égeted el amit nem tudtál eltávolítani!És az előző hozzászóló ezt az ízt szereti, nem a ráégett szőr ízét!Ilyenkor feketére kell pirítani a disznót. Majd ha már úgy néz ki mint Fekete Pákó 1 óra szoli után, akkor elkezded felpuhítani a bőrt vízzel, hogy ha mozgatod akkor ne repedjen szét a bőr! Ha jól beázott, akkor jön a gyökérkefe és tompa élű kés!Ha mindent jól csináltál, akkor abszolút szőr mentes lesz a felület, amikor a kést húzod a disznó bőrén, és egy fekete kérget húzol le róla, és utána már csak a szép sárgás bőrszín marad! . Ha sok a pénzed, akkor még jobb megoldás, ha vizet forralsz, és azzal locsolgatod a disznót, mert úgy sokkal gyorsabb ez az eljárás, mert ott maga a forró víz miatt tágulnak a bőr pólusai, és sokkal könnyebb a szőrtüszőket eltávolítani! De ez elég költséges mivel vizet fel kell forralni, és utána meg kiöntöd, és már nem tudod használni semmire! Ha ezt a módszert használod, akkor disznó méretétől függően kb.150 liter vizet kell felforralj, hogy az egész disznóra elég legyen és tökéletes legyen a végeredmény! Ha csak a "törzset" azaz a szalonnának valót csinálod így, háta, hasa alja,comb,lapocka, főbb részek, akkor kb. 80 liter víz is elég lesz! De vigyázzatok, hogy senki ne forrázza le magát! De az előző megoldás is tökéletes eredménnyel végződhet, csak arra figyeljetek, hogy folyamatosan locsoljátok a disznót perzselés közben!
2014. nov. 29. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Az utolsó hozzászóló vagyok. Ha fekete a disznó feje is, olyankor szoktak a disznó füliből vágni, megmosni és megenni(már aki szereti)! Sógorom csak ezért szokott segíteni, mert imádja a perzselt fület! Nem tudom, hogy mások is szokták-e enni, de arra felénk ez nagy divat! Én utálom!
2014. nov. 29. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 zolidobos ***** válasza:
Én is szeretem, kormosan....Amúgy nekem nem szakmám, csak érdekel.. Jó 30 évig jártam rokonságba, meg napszámba disznót vágni, láttam ezt-azt, jelenleg feldolgozással foglalkozom, nyugdíj kiegészítésként.
2014. nov. 29. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Én mind a kettőt csináltam. Perzselve ! Fülét ,farkát megenni. Meg a bőrből is , kis pálinka után.
2014. nov. 30. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!