Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Kutyák

A kérdés

Tiltja a házirend a kutya tartását. Mit tegyek?


  febr. 10. 10:35  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Költözz el.

A válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont febr. 10. 10:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Bővebben?

Mert társasházban nem szólhatnak bele, hogy kutyát tartasz.A válasz 44%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont febr. 10. 10:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

2es rosszul tudja.


Azt teheted, hogy vagy elkoltozol, vagy eltujteted a kutyat, vagy megvarod a birosagi hatarozatot.


Szomszedunknak birosagra kerult. Nem tudom pontosan hogy volt, de te a bekoltozessel vallaltad a hazirendet. Az, hogy nem olvastad elotte a te bajod.


En szomszedom eltuntette a kutyat, valami rokonnak adta.A válasz 22%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/14Időpont febr. 10. 11:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Maya Bunnyheart nevű felhasználó válasza:

Milyen szabályok vonatkoznak az állattartásra?

Minden Házirend következetesen tiltja azt, hogy a közös helyiségekben állattartásra kerülhessen sor. A társasházak életében az egyik neuralgikus pont, hogy lehet-e és ha lehet milyen állatot tartani a lakásban.


Egyértelműen tiltó listán vannak a veszélyes állatok (pl. pókok, skorpió, mérges kígyó). Tilos minden olyan állat tartása is, amely a társasházban lakók egészségét, biztonságát a legkisebb mértékben is veszélyezteti, illetve az ingatlanok nyugodt, háborítatlan használatát bármilyen formában akadályozza.


A társasház közösségnek arra nincs lehetősége, hogy a kutya tartását kifejezetten megtiltsa a lakásban, amelyre vonatkozóan jogerős bírósági határozat is született a kutyabarátok nagy örömére.


Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás senkit ne zavarjon, semmit ne szennyezzen. A közös terület bármelyik részén keletkezett szennyeződést az állattartó köteles haladéktalanul feltakarítani.


Kutyát közös területen általában csak pórázon, szükség szerint szájkosárral lehet vezetni.


Az állattartásra vonatkozó szabályok kialakításakor figyelemmel kell lenni a fent említett Ptk. és Társasházi tv-en kívül az állattartásra vonatkozó speciális szabályokra is. Ilyenek az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, a települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998 (XII.31.) Kormányrendelet, valamint a társasház települési önkormányzata által elfogadott állatokra, ebekre vonatkozó rendelete.MentésAz állattartó az ebét nyilvántartásba vétel céljából köteles bejelenteni a jegyzőnek. A jegyző, a bejelentést követően erről értesíti az állategészségügyi hatóságot. Az állattartó ugyancsak köteles bejelenteni, ha az eb elhullott, elveszett, tartási helye megváltozott, vagy új tulajdonoshoz került.


Az állattartást korlátozni, illetve megtiltani a jegyzőnek van hatásköre az állatvédelemre, valamint az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése esetén. Az állattartással kapcsolatban akár szabálysértési eljárás lefolytatására is kerülhet sor.


Amennyiben a társasházban vita keletkezik azzal kapcsolatban, hogy a lakásban tartott állat léte, vagy tevékenysége (tipikusan ilyen eset a kutya folyamatos ugatása) zavaró-e, a jegyző a birtokháborítás szabályai szerint jár el, azaz végső esetben megtilthatja az állat társas házi lakásban való tartását.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont febr. 10. 11:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ugyanez, csak más leírásban:"A legnagyobb hiba, melyet nem csak a társasházak, de az önkormányzatok is el szoktak követni, hogy rendelkezéseikben szabályozzák a tartható ebek számát. A kormányrendelet 14.§ (6) bekezdésében foglaltak alapján tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 nm akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok hathetes koráig. Abban az esetben, ha ez megvalósul, tarthatunk akár öt kutyát is, ha időnk engedi. Ha efféle szabályozással állítják szembe a lakosokat a társasházak, akkor a fentebb megjelent módon kell eljárni. Ha önkormányzatok hozzák a rendelkezést, a kormányhivatalhoz szükséges fordulni.


Egyes lakóközösségekben a lakók bizonyos százalékának beleegyezéséhez kötik a kutyatartást. Ezt nagyon szigorú megszorításnak érezzük, a házban élőket ezzel megfosztják saját örömüktől, vágyaiktól. Azonban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ezt nem tehetik meg.


Az állattartás birtokháborítása nagyon nehezen bizonyítható, számos feltételnek kell megfelelni, hogy egyáltalán foglalkozzanak a kérdéssel. A Kormányrendelet 14.§ (2) kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja. Amennyiben a négy feltétel nem áll fenn, eredményesen aligha léphetnek fel. Egyéb esetben, egy éven belüli szükségtelen mértékűnek vélt zavarás esetén a jegyzőhöz fordulhat a panaszos, azon túl a bírósághoz. A bírói gyakorlat szerint a birtokháborítás tényét állattartási ügyekben mindig a környezet jellegéhez képest kell vizsgálni. Nem panaszolhat birtoksérelmet, aki olyan környezetbe ment lakni, ahol az állattartás nem tilos. Az egyéni érzékenység érdektelen."

P. A

ÜGYVÉDA válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont febr. 10. 11:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ne tarts kutyat, vagy koltozz el

A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont febr. 10. 11:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ne törődj vele, sosem lesz ebből semmi!

Koptasd le a kötözködőket, hogy csak kölcsönbe van, vigyázol rá stb, ha kell rezzenéstelen arccal mond bele ugyanannak a gyökérnek a szemébe 25x is!

Mindenkin lehet fogást találni, őrajta is.


Nálunk volt egy öreg rokkantnyugdijjas jampi akinek az volt a hobbija, hogy hétvégente késő este berúgott és ordenárén énekelt, egyszer fejjel beleesett az ajtóba és az üveget is megrepesztette amikor a kocsmából jött hazafele.


Számtalanszor szóltunk neki, de csak az arcoskodás mega hőzöngés ment aztán egyszer kiálltunka szomszéddal meg egy pajszerral és megfenyegettük az öreget, ha még egyszer meghalljuk a hangját le lesz verve a villanyórája a falról, aztán mehet dajdajozni ahová akar, azóta csend van.A válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont febr. 10. 11:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
En csak leirtam mi volt a szomszedunkkal. Nem kell bekapni :D attol meg igy volt :D

A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont febr. 10. 11:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves kérdező !

Kicsit bővebben írnál a helyzetről?

Pl:

Új beköltöző vagy? A házirend mikor készült?

Milyen házról van szó?A válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont febr. 10. 11:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Társasház nem tilthat olyat, amit jogszabály enged. Megtámadhatod a házirendet.

A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont febr. 10. 13:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Későeste levinni a kutyát? Elkapnak a gengszterek!
Tud-e valaki tigris csíkos/cirkás sinkát?
A volt bántalmazott kutyám rágja az egyik szekrény alsó ajtaját, amikor nem vagyok itthon. Mivel tudom leszoktatni erről?
Albérletben lakom, most dobták be hozzám a társasház házirendjét. Mennyiben szabályozhatja ez a kutyatartást?
Tarthatok kutyát társaházban így? Hogy oldhatnám meg?
Mi vonatkozik a kutya tartásra a házirendbe?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Kutyák rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!