Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha egy kutya a menhelyen nem...

Ha egy kutya a menhelyen nem jön ki más kutyákkal, akkor soha nem is lesz más kutyákkal kompatibilis?

Figyelt kérdés
Vagy ez neveléssel, szoktatással korrigálható?
ápr. 1. 23:45
 1/7 anonim válasza:
85%
Szia, hát ez nevelésről is függ, meg hogy milyen nemű kutyákkal nincs jóba, ha segítesz neki akkor meg lehet jóba kutyákkal de sok munka, legalább nekünk így volt :)
ápr. 2. 00:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
80%
Nagyon kicsi a valószínűsége sajnos. Persze nem esélytelen, de legtöbbször ezeknek a kutyáknak meg vannak az okok, hogy nem tűrik a fajtársaikat
ápr. 2. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
30%
Szerintem- bár nem vagyok se kutya tréner, se etológus- ez egyrészt fajta, másrész dominancia függő. Gondolom, hogy a menhelyen több domináns kutya is lehet, amelyek folyamatosan küzdenek egymással a vezető szerepért és részben a random falka faj arányától is függ(het) mennyire gyakoriak a harcok (territorialitás!). Elképzelhető, hogy a problémás kutya alfahím, ezért nem tud beilleszkedni. Az, hogy egy otthoni (szagmentesebb) közegben mennyire működne jól az is jó kérdés, hiszen a tipikus alfahímet a saját gazdájának is rendre le kell dominálnia (!), elképzelhető, hogy 2-3 kutyával egy udvaron el lesz, de az is gyakran előfordul a sok kutyás gazdik esetében, hogy ha az ember elveszti a domináns szerepét és a kutyák közül az egyik válik dominánsá, az állatok kevésbé lesznek majd együttműködőek a gazdájukkal és inkább a falkavezérnek fognak kedvezni.. Az általános tapasztalat, hogy kiskutyákkal idősebb kutyákat inkább össze lehet szoktatni, ahogyan más állatokat is jobban megtűrnek, ha azok egész korán, még az ivarosodás előtt ,,bevésődnek". Nálunk kiskoromban 2 kutya volt, ahol az örökbefogadott volt a dominánsabb- míg korban átfedtek, karakterben és szükségletben nagyon mások voltak (az egyik uszkár volt, a másik drótszőrű tacsi). Később mindig egy-egy nagytestű kutyánk volt, az uccsóra jellemző volt, hogy a családból egy embert tekintett alfának, a többieket pedig mögé sorolta be hierarchiába. Mellé biztosan nem lehetett volna másik kutyát szoktatni, mert még a gyerekek is irritálták- viszont cica nőtt mellette fel és rendre helyre is rakta az Egoját:D
ápr. 2. 01:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
75%

Abszolút nevelhető, és szocializálható.

Ezt nem tétlenül kell nézni, és elkönyvelni (mint sok helyen teszik) hogy nem szereti az állatokat, vagy gyerekeket, stb, és ennyi volt...


Aktívan, és leginkább szakszerűen kell vele gyakorolni intenzíven a problémás élethelyzetekben, hogy minél több esély legyen a korrekcióra.


A kutya jelleme is befolyásolja a végeredmény, mennyi idő alatt lehet eredményt elérni, és milyen mértékben.

Valóban szakszerű kezeléssel, azt mondanám, a kutyák 70-80 %-a, viszonylag rövid idő alatt rehabilitálható.


A maradék 20-30 % problémásabb kutyánál vagy kitolódik ez az idő (mondjuk pár hétről pár hónapra) vagy egy bizonyos szinten nem is tudnak túljutni, ezért még ha fejlődnek is, sokat, akkor is életük végéig szakértő kezekben van a helyük, akik biztosítani tudják, hogy ne okozzanak sérülést.

ápr. 2. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
66%

Sokszor van olyan, hogy a testi erejéből, fajtájából adódóan nem erőltetik a kutyáknál a menhelyek, hogy másikkal együtt legyenek, egyszer-kétszer megpróbálják pórázzal összeengedni másikakkal és az első odakapásnál már nem forszírozzák tovább (tipikus ilyenek a bull vagy a 40 kg+ - os kutyák), vagy csak látják, hogy nagyon menne a rácshoz acsarkodni és akkor nem is próbálkoznak.


Néhány sikertörténetet ismerek, de egyik sem a tapasztalatlan gazdi próbálkozásaitól változott meg, hanem tapasztalt kiképzőkhöz kezdték el hordani a kutyát, külön szocis csoportokba, beadták napközibe, bentlakásra (fontos, hogy szakemberhez, direkt ilyen céllal, a legtöbb panzió ilyet nem vállal, csak berakja egy kennelbe) és a gazda is rengeteget dolgozott a kutyával, a kiképző tanácsait követve.


Sajnos rengetegszer előfordul ennek az ellentéte, mikor a menhelyen szociális kutya bevédi a gazdáját/reaktív lesz és ezzel verekedésekbe sodorja magát.

ápr. 2. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
0%

Igen, ezért hangsúlyoztam én is, hogy szakszerűen!

" egyszer-kétszer megpróbálják pórázzal összeengedni másikakkal "


Ez, pl. máris bukó. A póráz 90%-ban ront a helyzeten.

Aki direkt azért rak rá pórázt, hogy baj esetén vissza tudja húzni, (mi másért) és eleve a támadásra felkészülve, feszes pórázt tart, vagy nem bírja kontrollálni a kutyát, és hagyja, hogy a kutya feszítse a pórázt, az szinte 100%-ban támadáshoz vezet.

Jellemzően ilyenkor még az ember szokott megsértődni, ha szembesítjük vele, hogy a dilettantizmusa váltotta ki a támadást.

Sokszor történik ilyen, hogy próbálkoznak valami ilyesmivel, ami borítékolható, hogy nem fog működni, nyilván nem is működik, és le is mondanak a kutyáról.

ápr. 2. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Korrigálható megfelelő munkával, de egy ilyen kutya legjobb esetben is szelektíven fog hozzáállni más kutyákhoz. De nem is szabad elvárni, hogy egy kutya bármelyik másik kutyával jól kijöjjön.


"Sajnos rengetegszer előfordul ennek az ellentéte, mikor a menhelyen szociális kutya bevédi a gazdáját/reaktív lesz és ezzel verekedésekbe sodorja magát."


Azért ennek is megvan a miértje. Nem mindegy, mennyi ideig van a menhelyen, milyen az előélete, mennyire tudják a gondozók kiismerni, a gazdája hogyan bánik vele, milyen kutyaiskolába mennek, milyen a környék, ahova a kutya kerül. Az én kutyám például nagyon hamar gazdisodott, korábban az utcán élt, voltak előjelei a később nálam megjelent reaktivitásnak már az egyesületnél találkozás alkalmával is, de sok idejük nem volt arra, hogy tudják, mire lehet számítani nála, annyit tudtak, hogy az utcán élt korábban, és nagyon fiatalon lett vemhes. A munka oroszlánrésze rám maradt, errefelé sok a "nembántgazdi", volt is konfliktus, megjelent a reaktivitás, ami sok melóval kezelhetővé vált, de a kutyám szelektív maradt. Nem várok el tőle lehetetlent, nem erőltetem kutyatársaságba, megvan, kiket kedvel, ennyi, amúgy sem kötik le más kutyák, őt az ember érdekli, akár játék, akár pihenés, akár feladat van.

ápr. 2. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!