Mit tegyünk ha két nagytestű kutya összekap?
Sziasztok! Cane corsonk van szerencsére még nem történt ilyen, és remélem nem is fog, de nem találtam ilyen kérdést... Mit lehet tenni ha két kutya egymásnak megy?
Köszi!

Egy vezényszó....ereszd, vagy NEM!
Két hátsó láb felkapása.
Víz.

Nálunk a slag, ill. a nyakon öntés egy vödör vízzel nem vált be. Télen amúgy sem jó ötlet.
Szófogadóak, de a bunyó hevében nem figyelnek, és a morgást, hörgést, vicsorgást amúgy se tudom túlkiabálni, így valami szokatlan erős zajt csaptam. Pl. földhöz vágtam egy fém tálcát, vagy sikítottam. Erre felfigyeltek, ekkor szét tudtam parancsolni őket.
Idővel rájöttem, hogy nem verekednek komolyan, csak amolyan erődemonstráció apró sérülésekkel, aminek a kiváltó oka én vagyok. (A párom a falkavezér, nem én) Ilyenkor egyszerűen bemegyek a lakásba. Szinte azonnal abbahagyják.
Szerencsére ritkán fordul elő.

Érdemes figyelni a kutyád jelzéseit, és még azelőtt letiltani a rossz viselkedést, mielőtt kipattanna a balhé. Ha kipattan, de még az acsarkodásnál tartanak, akkor oda lehet vágni valami hangos tárgyat, vagy ha tudsz rendesen üvölteni - nem sikítani, üvölteni - akkor azzal is szét lehet parancsolni őket.
Ha ezek nem válnak be, akkor a legfontosabb a nyugalom. Nem futva, nem sikítva, hanem határozott lépésekkel odasietve fel kell emelni mindkét kutya hátsó részét, ezzel elbizonytalanítod, és esélyes, hogy enged. Ha még nincs fogás, akkor ki is ránthatod a hátsó lábánál fogva, de ha már fogás van, az veszélyes, mert lehet, hogy te magad okozol sérülést a másik kutyában a rántással. Ha fogás van, akkor két hátsó láb kiemel, és úgy húzod a nyakörvét, hogy csavarod is közben, tehát hogy fulladjon, erre ereszteni szoktak.
És szerintem fontos, hogy ilyen helyzetben mindkét kutyát meg kell büntetni. Teljesen mindegy ki kezdte, ki sérült, a bunyót mindig mindkét félnek van lehetősége elkerülni, tehát ilyenkor tényleg indokolt a büntetés mindkét félnek.

hátsó láb elkapása nagyon régóta bevésődött hülyeség... ha lábát megfogod és széthúzod a két kutyát, akkor egy stabil harapásnál azt éred el, hogy szakítani fognak... és a bőrsérülés ami egyébként csak egy-egy lyuk lenne, ezáltal több centis bőrszakadássá válik.
ha nem fognak stabilat a kutyák, akkor lehet közéjük nyúlni (nem kapkodni, hanem kivárni a pillanatot, amikor tiszta a célpont), nyakörvnél, szőrnél megfogni és ha mindkettő ereszt éppen, akkor szétkapni. stabil fogásnál sajnos nincs mese, feszíteni kell... de SOHA nem szabad ilyenkor húzni őket! fenekét a lábaid közé szorítani (hogy ne tudjon ráállni) elejét megemelni (négy lába a levegőben legyen), ugyanis az ilyen fogásba szoktak belerázni, ezt kell megakadályozni.
a kisebb, komolytalan veszekedést szét lehet szedni vízzel, hangoskodással, vagy paranccsal. de az igazán komoly balhéknál csak az adrenalin pezseg az ereikben, nem látnak-hallanak, és csak az mozgatja őket hogy sebet okozzanak, az ilyet nehéz szétszedni. cane corso egyébként a keményebb bunyós típus, jobb megelőzni, mert egyedül pl. kemény menet szétszedni két ilyen kutyát.

Nem húzást mondtam, csak felemelést, mert úgy kevéssé stabilan áll, nem tud annyira fogni. Én is leírtam, hogy nem szabad kirántani, mert abból van a szakadás.
Én szedtem szét oktatói felügyelet mellett ezzel a módszerrel dobermannt és bulldogot, méghozzá úgy, hogy mindkettőnél volt már fogás. Dobi felülről fogta a bulldogot, az meg alulról fogta a dobi lábát. Sérülés mindkettőn annyi lett, amit kis betadinnal ki kellett tisztítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!