Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mivel etessem a kutyáim, ami...

Mivel etessem a kutyáim, ami jó is, de azért olcsó is?

Figyelt kérdés

elnézést, tudom, hogy sok ilyen kérdés volt már, de egyikben sem találtam még választ...

4-en vannak, ebből a legnagyobb, de csak 6 hónapos happy dogot kap.

a többi 3 kutyám:

- 4 hós, 6 kilós keverék

- 1,5 hós, 18 kilós keverék

- lassan 2 éves, 28 kilós keverék

eddig konzervvel elkevert nevenincs tápot + maradékot kaptak, de sikerült meggyőznöm a szüleimet, hogy nem ezen kell spórolni...

Adnátok pár tippet, milyen táppal etessek?

- esetleg kiegészítve főtt kajával... (időm mint a tenger, most csak főzök rájuk, de nem tudom, miből pontosan mennyire van szükségük...)

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!:)

2011. szept. 27. 20:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
vegyél nekik farhátat és főzd meg nekik rizzsel! Az enyém imádja!
2011. szept. 27. 20:13
 2/16 A kérdező kommentje:

köszönöm, de ebben sajnos bőven nincs meg minden, amire szükségük van:(

amúgy szoktak kapni az enyémek is, meg répát, krumplit, fokhagymát, karfiolt, tojást, csirkenyakat, csirkelábat, disznócsontot agyonfőzve, durumtésztát, tejfölt, sajtot, stbstb...:)

csak hát honnan tudjam, mik a jó arányok?...

na meg a főzés ugyanolyan drága, mint a happy dog így...

a nagy kutyám kajáltatása kb. napi 400-ra jön ki, és főtt kajával a 3 másik is pont ennyi átlagban...:)

2011. szept. 27. 20:23
 3/16 A kérdező kommentje:

de az apám érdekes módon csak a saját kutyáját eteti happy doggal, az enyémek felőle lócitromot is kaphatnak...

most nézem, hogy a dog chow kilója 490, neki ez is drága.

szóval tudnátok mondani még ehető, normális kategóriában, árban az 500 ft/kg-nál olcsóbb tápot?...

már ha van ilyen...

nagyon köszönöm!

2011. szept. 27. 20:30
 4/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Itt vannak receptek, mennyiségekkel, és érdekes cikkek:

[link]

Száraztápnak én a Fressnapf-ban kapható Dog Chow-t ajánlanám, az középkategóriájú eledel, sokkal jobb, minőségibb mint a darling, stb. Árban nem drága, sőt, kifejezetten jó (max párszáz forinttal drágább mint pl. a Friskies). Többfajta van ezen belül is belőle, ki tudod választani a kutyusoknak megfelelőt.

2011. szept. 27. 20:34
 5/16 anonim ***** válasza:
Mi nagyrészt maradékkal etetjük meg, ami megmarad abból amit anya főz vagy hoz haza a munkahelyéről.
2011. szept. 27. 20:35
 6/16 anonim ***** válasza:

A táplálékban a hús és a növényi anyagok között természetesen meghatározott aránynak kell lennie, amelyet minden esetben a kutya "fejlettségi fokához" és teljesítményéhez kell igazítani. Minél erősebb az állat fizikai igénybevétele, annál több húst igényel a táplálékban.

.

Az energiaszükséglet fedezésére főként a bőséges szénhidráttartalmú eledelek szolgálnak, amelyek közül a zabpehely, a kukoricapehely, a búzadara, a kenyér és a különböző tésztafélék - megfelelő mennyiségű hússal együtt! - mind-mind kitűnő eledel. Különösen ajánlható a zabpehely, amelynek egyúttal viszonylag magas a zsírtartalma is. Bár a rizs szénhidrátban gazdag, fehérjében és vitaminban szegény, túlzott és huzamos etetése esetén az állat elhízhat, hajlamos lehet az ekcémára, vitaminhiány léphet fel nála. Sokoldalúan összeállított eleség alkotórészeként azonban nyugodtan alkalmazható. A legjobb a tisztítatlan tört rizs, mivel még viszonylag sok vitamint tartalmaz, míg a drágább minőségű rizs összetételét tekintve alacsonyabb értékű. Figyelembe kell azt is venni, hogy a gabonafélék és a belőlük készült termékek foszforsavakban gazdagok, ez a körülmény pedig kedvezően befolyásolja a kutyánk csontjainak szerkezetét.

A burgonya táp- és ásványianyag-tartalma olyan csekély, hogy egyrészt túl nagy mennyiséget kellene adnunk belőle a kutyának, másrészt pedig, ha például többet adunk belőle, könnyen felpuffadhat. Burgonyát tehát csak felnőtt kutyának vegyes táplálék részeként, és alaposan összenyomkodva, összetörve adjuk, mivel az egész darabok emésztetlenül távoznak a bélsárral.

.

A fehérjeszükségletet fedező táplálékok, valamint az energiát szolgáltató anyagok mellett minden élőlénynek szüksége van ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra is.

A felnőtt kutyát 1-8 éves kora között naponta csupán egyszer etessük. Amennyiben úgy döntünk, hogy a napi élelemadagját két részletben kapja meg, akkor az első porciót reggel, a másodikat pedig 5-6 óra tájban - ne később! - "tálaljuk", hogy legyen elegendő ideje a táplálék megemésztéséhez, mielőtt éjszakai alvásra térne.

Az ételt szobahőmérsékleten vagy langymelegen adjuk a kutyának, sohasem forrón vagy fagyott állapotban, azonmód, ahogyan kivesszük a hűtőszekrényből. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban és ugyanazon a helyen etetni az állatot. A maradékot távolítsuk el, hogy a kutya megtanulja: az egyes étkezések között nem kap enni és a kunyerálás is haszontalan. Evés után az ebnek pihenésre van szüksége.

A felnőtt kutya egészséges étrendje körülbelül 50 százalék állati fehérjéből, 40 százalék szénhidrátból és 10 százalék zsírból álljon. A közölt táblázat segítségével meghatározhatjuk, hogy kutyánknak naponta mennyi táplálékra van szüksége. Ezek az adatok természetesen csupán megközelítő átlagos értékek, hiszen a táplálék mennyisége függ a kutya súlyától, nagyságától, korától, de még attól is, hogy mennyit mozog és hogy szervezete milyen hatékonysággal hasznosítja az eleséget. Sajátos módon hatással van az állat étvágyára a neme (kan vagy szuka), sőt még az évszakok változása is.

.

2011. szept. 27. 20:39
 7/16 anonim ***** válasza:

[link]

Szerintem nekik nagyon jó áraik vannak.

Egy jobb összetételű tápból mindig kevesebb mennyiség fogy, mint egy olyanból, ami fél óra alatt "átmegy" a kutyán.

Nézegess neten, vaterán is sokszor árulnak tápokat egész jó áron. ;)

2011. szept. 27. 20:43
 8/16 anonim ***** válasza:
Mi pont Josera Active-val etetjük az ebeket. Teljesen meg vagyunk vele elégedve. Árban is elfogadható.
2011. szept. 27. 20:45
 9/16 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!:)

tehát ezek szerint a dog chow az egyetlen közép-kategóriás normális táp?...:(

nincs 400 ft/kilós, még normál kategóriába sorolható?...

nem akarom, hogy a kutyáim a tesco-s trágyát egyék, de az apám sajnálatos módon egy tapló, és csak a saját kutyája érdekli.

(akivel persze én foglalkozom, ő csak villog vele.)

2011. szept. 27. 20:46
 10/16 anonim ***** válasza:
Tényleg javaslom, hogy próbáljátok ki a Josera tápokat, mert azt a legtöbben dicsérik!
2011. szept. 27. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Kutyaház ajtajára olcsó, de biztos hőmegtartó megoldás?

A hőfüggöny jó lenne, de most még ez is drága a pénztárcámnak :( Valami tipp? Ami ugyanúgy megtartaná a meleget? Illetve... milyen élvédőt ajánlanátok a kutyaház bejáratára?

Csak az én kutyáim nem szeretik, ha "megsértem az intim zónájukat"?

Két kutyám is van, olykor szeretem őket nem csak simogatni, de megszeretgetni is. Ha rossz kedvem van imádom megölelgetni őket, vagy csak odadugni az arcomat a szőrös pofijukhoz. Ők viszont ezt nem szeretik. Elhúzzák a fejüket, igyekeznek nem olyan közel kerülni...

XV. Kerületben olcsó (bb) ivartalanítás?

Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy van a 15. kerületben viszonylag olcsó állatorvos? A kan kutyámat szeretném majd ivartalaníttatni. Ahova én járok dokihoz, ott 18 ezer-től kezdődik egy kan kutya ivartalanítása testsúlytól függően. Nekem ez kicsit drágának tűnik, de...

A kutyáim nem hajlandóak a kutyaólban aludni? Mit csináljak velük?

A két kutyám a hidegben is inkább az ajtó előtt fekszik. Már raktam ki egy takarót, hogy ne a lábtörlőn kelljen osztozkodniuk. Építsek valamit az ajtó elé? Azért aggódok, mert az egyik még csak 7 hónapos.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!