Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért hiszik azt még sokan,...

Miért hiszik azt még sokan, hogy a kutyatartás CSAK abból áll, hogy etetem, itatom, és ha kell beoltatom a kutyát?

Figyelt kérdés

Meglepődve veszem észre, hogy az emberek csodálkozva pislognak, hogy az én kutyám például a lakásban alszik. Nem idős emberekről van szó, fiatalokról, felnőtt 30-40-es emberekről. Meglepődve tapasztalom, hogy a maradékkal való etetés még mindig annyira normális, mint az, hogy a kutya kertben van, tehát nem kell sétáltatni. Nem értem. A mai embereknek már van tévéje, internetje, rádiója. Mégis a régi dolgokat vallják normálisnak. Én ezt nem értem. Aki úgy istenigazából szereti a kutyáját, és jót akar neki, az miért nem sétáltatja, miért nem neki való étellel eteti, miért nem oltatja rendesen, miért ellenzi az ivartalanítást? Mert annyi kérdésnél olvasom válaszként, hogy ő szereti a kutyáját, meg családtag, de tescós táppal eteti keverve maradékkal, meg sétálni csak akkor szoktak, ha oltásra mennek. Most ne gyertek azzal, hogy nincs sok embernek pénze. Az ne tartson kutyát. Szerintem a felelős emberek fel tudják fogni, hogy egy kutya váratlan kiadásokkal járhat. Nem csak a kötelező oltásokat, meg az etetést kell számolnia, hanem esetleges baleseteket, ezáltal tetemes összegű műtéteket. És szomorúan olvasom itt is, hogy a válaszolók fele természetesnek veszi, sőt, még te vagy a hülye, ha prémium eledellel eteted, vagy mi több, főzöl neki. Jó annak a maradék is,, csak egy kutya, bánjunk is vele úgy. Engem felháborít ez a fajta viselkedés.


Egy kérdés alatt olvastam ezt a hozzászólást:"Ha visszaolvasnátok, nem kizárólag maradékon tartjuk a kutyánkat, már említettem, hogy táppal keverve ami NEM premium táp, hanem lidl-es szar, ahogy sokan mondják. Télleg nem tudtok mást csak kifordítani a másik szavait. A másik , ivartalanítás! Ha viszem a kutyámat kizárólag pórázon viszem, illetve az én kutyám nem az utcán lézeng, mint egyeseknek. Az udvarom zárt szval nem is lenne alkalma felcsinálni semmilyen kutyát. Akkor mi a jófenének ivartalaníttatnám. Szavaidból ítélve a kutyád az utcán tenglenhet. A harmadik meg, én egy véleményen vagyok az igaz, de nem mindenki más van más véleményen, ha visszábolvasnátok, páran vannak még hozzámhasonlók, és több százan akik nem mernek ide írni a sok észosztó miatt nehogy leoltsák őket is. És mégegyszer mondom, hogy egyáltalán nem akarom senkire ráerőltetni semmit, csak felháborít, hogy ítélkeztek mások felett egy ilyen pitiáner ügyben. És 19 évesen nincs saját családom úgyhogy igen nincs más elfoglaltságom. És egyrejobban afelé hajlok, hogy nem is lesz mert amilyen felfogása van az embereknek, kösz de ebből nem kérek. Na szevasztok gyíkok, én leléptem! (tisztelet a kivételnek)"


Én nem is írtam ehhez semmit, mert így is oltják ezerrel, amit meg is értek. Egy 19 éves, internettel rendelkező fiatal, hogyan gondolkodhat így?


2012. dec. 7. 18:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Olyan elborzasztó felfogása van rengeteg embernek! Én ha csak tehetem, igyekszem egy-két kérdésben felvilágosítani őket! Sokszor volt már, hogy miután elmagyaráztam valakinek, mi is a chip és hogyan működik, hogy miért olyan fontos az ivartalanítás, meg ilyesmik, rájöttek, hogy tényleg, milyen jó, hogy van ilyen is. De sajnos többen vannak azok, akiknek hiába mondasz akármit, meggyőződésük, hogy az övéken kívül az összes kutya agresszív (ezért ugye minek is szocializálni, csak baja lehet a fajtársai közt), az ivartalanítás kegyetlen dolog, a chip meg az oltás felesleges, régen csak maradékot ettek a kutyák, miért ne lenne nekik most is jó, meg hasonlók... :( Bárcsak ott tartanánk már, hogy Magyaroroszágon (meg úgy általában a világon) az emberek tisztában lennének azzal, mi is a felelős állattartás!
2012. dec. 7. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Már az is nagy szó ha valaki eddig el jut... kutya kozmetikában dolgozom a belvárosban, tudnék rémtörténeteket mesélni hogyan is tartják itt Budapest belvárosában az emberek néha a bérházban a kutyákat. Elképesztő állapotban tudnak behozni hozzánk olyan kutyát aki elvben otthon ágyban alszik, konkrétan szenved az a szegény állat mikor a szőre össze nemezesedve tapad rá és vastagon ragad a szartól az egész mert "jaj ő csak a parizert eszi meg semmi mást" és tucatszám vannak ilyenek
2012. dec. 7. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Én 17 éves vagyok. Volt már a családban kutya és lehet lepontozni és megkövezni mert teljesen jogos de havonta ha elmentünk sétálni vele( Én ugye ekkor még kisgyerek voltam) és Chappit evett, magyarán sz@rt. Már két éve hogy nincs velünk és új kutyát akartam. Úgyhogy elkezdtem itt interneten nézelődni, idetévedtem és elkezdtem olvasgatni... Ma már soha nem tartanám így a kutyám ahogy anno a kutyusunkat tartottuk.. Teljesen új nézetet ismerem itt meg. A NORMÁLIS nézetet. Csak ugye én erről nem tudtam és tényleg abban a hitben éltem, éltünk hogy elvan a kutya a kertben és jó neki a chappi mert úgy szereti.:( Már a családomat is felvilágosítottam és akinek tudom elmondom mi is az a felelős állattartás.

És amit tapasztalok: Az időseket elég ritkán lehet meggyőzni de köztük is vannak kivételek. A korosztályomban és mivel lány vagyok így a baráti körömben is sok csaj tart zsebkutyát, nanáá hogy szaporítósat és még avval is dicsekszenek hogy ők bizony 25 ezerért vették a kutyát, tőlük általában megkérdezem hogy van a tk-ja? Mi az a tk?! Jaa úgy sokkal drágább lett volna , úgyse akarom kiállításra vinni stb stb. Próbálom őket felvilágosítani de csak azt amelyiknél látok reményt mert nagyon sokan hiszik magukat zseninek és nekik senki ne mondja meg mit csináljon a kutyájával..

Én úgy gondolom hogy ma Magyarországon nem kap elegendő figyelmet a felelős állattartás. A médiában soha nem láttam még a felelős állattartásra felhívó reklámot vagy bármit.(lehet hogy csak én hagytam ki őket) Bezzeg Expresszes 25 ezerért elvihető kutyát azt reklámozzák.. Bele rögzült az emberek fejébe a régi hit és nincs megfelelő figyelemfelhívás arra hogy , figyelj már új idők járnak szedd már le a láncról a kutyát! Sajnos sok embernek ma nagyon más gondokon jár az esze mint a felelős állattartáson. Falun ugye még mindig élnek a régi jó szokások.. Szerintem sokkal nagyobb figyelmet kéne szentelni a felhívásra, a szemléletváltás segítésére. Szerintem lassan változni fog ez de csak laaaaasan.. Talán egyszer majd eljutunk oda hogy nem azért tartanak kutyát hogy védje a házat és csak az tart kutyát/macskát aki el tudja látni és tud biztosítani neki orvosi ellátást... Ez csak az én véleményem lehet hogy mások teljesen máshogy látják.

2012. dec. 7. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Kedves utolsó, látod, ha az ember egy kicsit olvas, mennyi mindenre rájön. Először is szép dolog tőled, hogy egy újabb kutya előtt tájékozódni akartál. Sokan nem tudják, hogy mit csinálnak rosszul, vagy mit csinálhatnának másképp. Itt nem azzal van probléma, hogy az emberek nem elég értesültek, hanem azzal, hogy ha valaki tanácsot vagy segítséget ad(mint pl az első válaszoló), akkor az esetek 90%-ban elutasításra, és támadásra talál. Nem fogadják el az emberek, hogy a másik esetleg segíteni akar. De ha már csak addig eljut az illető, hogy utánaolvas a hallottaknak, vagy itt olvasottaknak, már előbbre van. Az ilyen nagy reklámú tápok azért csapják be az embert, mert drága is, reklámozzák is, tehát tuti jó...aztán kiderül, hogy mégsem.

Engem konkrétan kiröhögtek, amikor mondtam, hogy kozmetikushoz viszem a kutyát...de látom ti is találkoztok elvetemült emberekkel. Sajnos.

2012. dec. 7. 19:21
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen.. Vannak "menthetetlen" emberek akik makacsul hisznek az igazukban, tőlük konkrétan agybajt tudok kapni de hát nekik mondhat bármit az ember.
2012. dec. 7. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A mai nap kimentem a kutyummal súlythúzni kicsit. És úgy néztek rám mint valami csodaboggárra 2percenként szólítottak le és mondthattam el ugyan azt :D


Nálunk még nem igazán fejlett a kutyatartás ennyi a magyarázat.

2012. dec. 7. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Na igen, ha végig sétálok a falun a kutyámmal, naponta legalább egyszer megjegyzi valaki, hogy ekkora kutyának biztosan nagy kertre van szüksége. Ilyenkor válaszolom, hogy van kert, de teljesen szobakutyáról beszélünk. Olyan elborzadt arcokat szoktam látni! Meg sem merem említeni, hogy az ágyban alszik. :)

A másik kedvenc a sétáltatás, igen. :) Ha olykor megtudja egy állítólagos kutyás, hogy heti 2-szer megyünk kutyasuliba és ezen felül még legalább hetente egyszer utazok be a városba, hogy az ebem tudjon találkozni más kutyákkal, ne csak az önsétáltató szocializálatlanokkal, hülyének néz engem. A faluban nem is viszek magammal pórázt, nincs szükség rá. Viszont még most, 4 év után is vannak olyan arcok, amelyekről leginkább azt olvasnám le, hogy jönnek az ufók. Nem tudom, hogy ez annak szól-e, hogy egyáltalán látnak kutyát sétálni az utcán gazdával, vagy annak, hogy mindez póráz nélkül történik, tökéletes kontroll alatt. Mikor olykor a falu egyetlen terén gyakorolunk engedelmest, trükköket, ügyességi feladatokat volt már, hogy a házakból kijöttek az emberek nézni minket. :) Pedig igazi faluról van szó, a kutyák nagy része rövid láncon (és sajnos még ennek örülök inkább, mert a legtöbb kerítésen egy yorki is át tudna ugrani, nem hogy az ott tartott pásztorkutya keverékek), és örülök, ha egyáltalán etetik a kutyákat, akármivel is.


Még egy kis elborzasztó sztori a chipről. Múltkor két csoporttársam szidták ezt az új törvényt. Az egyik lány közölte, hogy az ő 9 éves Kau-juknak egy oltást sem adtak még be soha, mert még életében sem volt a kerten kívül, így nem is szükséges és a chipet sem fogja megkapni, mert ez csak állatkínzás és ő nem hiszi el, hogy ez nem fáj a kutyának. Nem tudtam mit szólni ehhez, hogy egy 22-23 éves, elvileg értelmes lány ilyet mondjon!

2012. dec. 8. 00:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Én azért hozzá tudtam volna szólni a kau-s történethez :D
2012. dec. 8. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Engem is körberöhögnek, hogy naponta egyszer elviszem sétálni az amúgy kerti kutyákat. És megyei jogú városról van szó.

Amikor meg kimegyünk nagyszülőkhöz, falura, valóságos földönkívülinek számítok. Elvégre a kutyáim pórázzal és anélkül is kontrolálhatóak, nem acsarkodnak, meg lehet őket simogatni és az ő szemükben már az is nagy mutatvány, hogy első szóra teljesítik az ül parancsot, nem gondolkodnak még egy percet, hogy megcsinálják-e.

Ilyenkor mindig megkérdezik, hogy csinálom meg mitől vannak ilyen jó kondiban...

Nincs állattartási kultúránk, ennyi. Még ma is természetes, hogy a kutyát láncon, kis kennelben, elrekesztve tartják, nehogy kitaposson egy virágot, maradékkal etetik, nem oltatnak, a chip meg pénzkidobás...

Sajnos felénk az új generáció is ezt a nézetet vallja, úgyhogy én pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, mikor változik meg ez a szemlélet.

Legalábbis az én körömben jó, ha az emberek 1%-ának lehet beszélni a felelős állattartásról, a maradék meg nekem esik, hogy "kutyab*i". :)

2012. dec. 9. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 Szilvi & Argos ***** válasza:

Röviden azért, mert a kutyát haszonállatnak, semmirekellő lénynek tartják. Van kajája-vize, örüljön és kész :(


Engem az is érdekesen érint, mikor a már egész normális kutyatartók azt hiszik, hogy a kutya magától tanulja meg a házőrzést, behívást, alap dolgokat. Mikor látják, hogy mi mindent tud a kutyám, megkérdik, hogy mennyi idő ez, míg megtanulja? Mindig elmondom, hogy az alapokat 2-3 hónap alatt el lehet érni. A "mennyit foglalkozol naponta a kutyáddal" kérdésre adott választól elhűlnek: nekik nincs idejük napi 2-3 órát kutyával foglalkozni...mondom, ja, akkor nem kell kutyát tartani. :D

2012. dec. 9. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!