Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A falkasorrendet a kutyák,...

A falkasorrendet a kutyák, hogy rendezik egymás között?

Figyelt kérdés
Van három kutyám, egymás közt a sorrendben a legidősebb kan van legfelül, aztán egy ivartalan szuka, majd egy kölyök kan. Viszont a kölyök hamarosan ivarérett lesz, és már súlyosabb, nagyobb, mint az idősebb. Az állatorvosom szerint 99 %, hogy a másik kettő felé fog kerülni. Még nem ivarérett viszont látom, hogy a szukával már "harcolnak", de csak játékosan. Az idősebb kan egyáltalán nem játszik vele mostanában, sőt rámorog, ha a kicsi nekiugrik. A kérdésem arra irányulna, hogy egyből az idősebbtől fogja akarni a szerepét, vagy fokozatosan felfelé? A kan már érezheti, hogy bajban lesz a kölyöktől azért lenne vele távolságtartóbb?
2013. febr. 10. 14:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Az idős kutyád azon van, hogy megtartsa a vezető szerepét. De ha megfelelően nevelted a kutyákat, nem lesznek verekedések. Bármiféle fizikai konfliktus nélkül be fog állni a végleges sorrend. Ha a nevelésüket elhanyagoltad, elrontottad, akkor lehetnek komoly harcok is. Egyébként ha kellő tekintélyed van és rendesen foglalkozol velük külön-külön is, te is bele tudsz szólni a sorrendbe.
2013. febr. 10. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:

Az alfa mindig távolságtartó és szinte sosem játszik úgy másokkal, hogy azok mennek oda hozzá, csak amikor ő dönt úgy, hogy játékhoz van kedve. A sorrend nem függ a mérettől, egy csivava is lehet alfa egy egész bernáthegyi falka vagy család felett is.


Ha a kiskutya domináns, elfordulhat, hogy rögtön az alfát próbálja majd meg maga mögé utasítani. Egyébként is, a sorrend nem mindig "logikus", vagyis ha mondjuk van négy kutyád, az alfa az 1-es, az alatta lévő 2-es a 3-as felett van, de lehet, hogy a 4-es alatt, vagyis ez nem mindig egy egyenes sorrend, a tagok egymáshoz való viszonya kutyapáronként eltérően alakulhat, kivéve az alfát, aki mindenki felett áll.


Látni fogod, hogy mikor próbálkozik a kölyök a többinél. Ha előbb megy az ételhez, ha a többi előtt "vonul", ha visszautasítja a játékot, vagy elveszi mástól, ha hazaéréskor mindig a többiek mennek oda hozzá, nem ő hozzájuk, ha elfoglalja a másik helyét... mindez történhet harc vagy akár egy hang nélkül is, amennyiben a felette álló kutya önként elfogadja tőle ezt a viselkedést.

2013. febr. 10. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
Nálunk úgy volt a sorrend hogy egy palota pincsi, "alatta pedig egy bernáthegyi keverék. Mikor jött a menhelyi kutyánk (nem volt szocializálva) akkor 1hatalmi harc volt közte és a bernáthegyi keverék között. Azóta a sorrend palota pincsi, a menhelyi és a bernáthegyi keverék. Nagyon könnyen átadta a helyét, ő a legkiegyensúlyozottabb. Kb. fél éve nem ő az utolsó mert jött még egy kutyus hozzánk, de ő legalul foglalt helyet.
2013. febr. 10. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:

Jól neveltek a kutyáim teljes mértékben, de ettől függetlenül úgy gondolom egymás közt lesznek helyzeti "harcok", persze nem öldöklésre gondolok. Én azt mondtam az idős marad, mert ő sokat próbálkozik velem is, elég domináns, de az állatorvosom 99-re mondta, hogy változni fog.

Köszönöm.

2013. febr. 10. 16:21
 5/14 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy ha te jó vezető vagy, akkor nem hagyod, hogy ők döntsék el maguk között a sorrendet, hanem te állítod fel! Semmiféle agressziót nem szabad tűrni!
2013. febr. 10. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
A kutyák maguk között döntik el a sorrendet, nem te fogod felállítani. Szabályokat felállíthatsz, hogy nem balhézhatnak, nem verekedhetnek, de a sorrend az ő dolguk, a büdös életben nem fogják ebben kikérni a tanácsod, akármilyen vezető is vagy. Ez a kutyák egyéniségétől, személyiségétől függ.
2013. febr. 10. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:
Én is így gondoltam. Az, hogy korlátozni tudom őket, nem fogja azt jelenteni, hogy én döntöm el közöttük a sorrendet. Tudom irányítani a kutyáimat, de arra kíváncsi lennék, hogy valaki hogy állítja fel köztük a sorrendet.
2013. febr. 10. 17:59
 8/14 anonim ***** válasza:

Megmondom, hogy lehet befolyásolni a sorrend kialakítását a gazdának is. Én kénytelen voltam közbe avatkozni még régebben, 2 "generációval" ezelőtt. Két domináns kanom volt, állandóan ment a másik ledominálása. Mikor jelen voltam, sosem volt bunyó persze, de volt, hogy arra mentem haza, hogy még a falak is véresek, mert az egyiknek sikerült kinyitnia a szoba ajtót, átment a másik kis szenthez.

Ezután kezdtem el tudatosan felépíteni a sorrendet. Az alap kiváltságok egy jó részét már akkor is ismertem, azokkal játszadoztam. Mindig a gyengébb evett előbb (biztonság kedvéért őt akartam feljebb helyezni a sorrendben), a másikat én zavartam el a táltól és ő csak szó szerint a maradékot kapta meg. Többször úgy állítottam fel a privát területemet, hogy a kisebbet magam mellé vettem. A kisebbel többet foglalkoztam, általában többet engedtem meg neki. Gyönyörűen levették elég hamar, pár hónap alatt, hogy is lesz a sorrend.


Az ember nagyon is tudja befolyásolni ezt, sőt, kell is neki bizonyos helyzetekben. Ha mást nem, gondoljatok arra, mikor kisbaba érkezik a családba. Akkor is a szülő, gazdi feladata, hogy tudatosítsa a kutyában, bizony az 1 hetes kis csöppség is fölötte áll jóval.


Farkas falkában is több példa van erre, hogy az alfa hím beleszól a sorrendbe. Legjellemzőbb példa, mikor az alfa nőstény egy alacsonyabb rangú szuka lesz.

2013. febr. 10. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
Mondjuk úgy, hogy mikor balhézni kezdenének, te leállítod őket, és ezzel már el is döntötted, hogy ki hol áll. Az a gond, hogy sokan nincsenek tisztában azzal hogy néz ki egy falkasorrend. Nem úgy van, hogy vagyok én, az első, aztán van egy kutyám, aki a második, meg van még egy kutyám, aki a harmadik és így tovább. Hanem úgy kellene kinéznie, hogy vagyok én, az első, van egy kutyám, aki a 25-ik. Ez azért fontos, mert egy falkában az 1-es és 2-es helyen állók, tehát azok, akik túl közel állnak egymáshoz sokkal inkább valószínűbb, hogy megküzdenek egymással és próbálgatják egymást, mint azok mondjuk, akik távolabb állnak egymástól. Ezért ha te mondjuk 6-os vagy (mert nem lehet mindenki tökéletes vezető), akkor a kutyád ne 25-ös, hanem 35-ös legyen, tehát lejjebb kell tolnod a rangsorban. Tehát te és a kutyád közé még egy csomó embernek be kell férnie, mert nem lehet úgy élni, hogy vagy te, az első, van a kutyád, aki a második, aztán meg van mindenki más, mondjuk a családod, ismerőseid, postás, stb., aki így a kutya alá kerül a rangsorban. Így bármikor megtámadhat olyan embert, akit nem kellene, nem beszélve arról, hogy folyamatosan próbára tesz majd, hogy elvegye tőled a vezető pozíciót. Persze nyilván a postás és bárki más nem tartozik bele a ti "falkátokba", de ettől még nem lehet ellenséges ok nélkül bárkivel szemben. Tehát minél alacsonyabban van a kutya, minél messzebb áll tőled, annál kevesebb a döntési jogköre, sokkal megbízhatóbb lesz.
2013. febr. 10. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

#8-as vagyok, korrigálom a hozzászólásom végét.


Legjellemzőbb példa, mikor egy alacsonyabb rangú szukából lesz alfa nőstény.

2013. febr. 10. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!