Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kereszt szüleim egyszerűen...

A kereszt szüleim egyszerűen nem fogják fel hogyan kell kutyát tartani, mivel győzhetem meg őket? Tennem kell valamit mielőtt nagy baj lesz! Teljesen a fejükre nőtt a két goldi! (Hosszú! )

Figyelt kérdés

A kereszt szüleimnek nem lehetett gyereke, ezt leszögezem az elején talán így érthetőbb lesz a történet mivel a kutyáik a gyerekpótlékok.

20 évvel ezelőtt magukhoz vettek egy újfullandit aki ki volt képezve, az egyik nagyon jó barátjuké volt aki sajnos elhunyt. Pár évvel később az utcán találtak egy megvert, éhező keverék szukát (ráadásul fekete volt szegény) akit magukhoz vettek. Az elvük az, hogy a kutyát nem kell nevelni, de megtette helyettük az újfullandi. Mikor az újfullandi elpusztult, egy kutyájuk maradt ugye a szuka, akit felcsinált egy kóbor kutya (fogalmuk sem volt hogyan jutott át a kerítésen) de nem akarták elvetetni a kicsiket, mindent megadtak a vemhes szukának, 7 kutyát ellett. Ingyen odaadtak 6-ot, egyet megtartottak, kan. Azt sem nevelték, de a szuka ösztönből tépte, rángatta, egyszóval megnevelte helyettük. Ezután apám vett nekik egy németjuhászt házőrzőnek, a szukát tekintette anyjának az meg ugyanúgy tépte, nevelte mintha a sajátja lett volna.

Ez a három kutya elpusztult, a szuka 16, a kölyke 15, a németjuhász 15 gyönyörű évet élt.

Nincs gyerekük, teljesen odavoltak hogy nincs kutyájuk, ezért vettem nekik egy golden retrievert, törzskönyves családi kutya, direkt tenyésztőtől, nehogy bármi problémájuk legyen vele. Azonban már nincs anyakutya, így a goldi nevelés nélkül, séta nélkül, teljesen elvadult. De nekik ez nem volt elég, kellett egy másik kutya, vettek mellé még egy goldit, aki szintén egy vadállat. Elsőnek rontanak be a házba az ajtón, nem hajlandóak kimenni csak akkor ha kenyeret kapnak (olyan kövérek mint két disznó) már átmenni is utálok mert ugrálnak és szó szerint félek tőlük. Sosincsenek sétáltatva mert "nagy a kert" (valóban, 1000 négyzetméter de akkor is kéne a séta szerintem. Ráadásul a két kutya állandóan morog egymásra, napi szinten össze is verekszenek, szerintem egymás közt akarják eldönteni ki legyen a falkavezér, nem? Hihetetlenül neveletlenek, sosem szólnak rájuk ők az urak a házban/kertben/mindenhol.

Féltem a kereszt szüleimet, nehogy egyszer rájuk támadjanak, de szerintük amit ők csinálnak (teljes szabadság) az igazi szeretet.


2013. okt. 2. 23:38
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jól látod a problémákat a kutyaneveléssel kapcsolatban, teljesen igazad van abban, hogy muszáj lenne sétáltatni őket, de arra sajnos nincs ötletem, hogy hogyan segíthetsz...Gondolom ha kutyanevelésről szóló könyveket vagy filmeket mutatnál nekik, akkor téged hülyéznének le, egy kutyaiskolából egy hozzáértőt ha hívnál, elküldenék, tehát nem tudom, mit lehetne tenni. :(

Sajnálom a kutyákat...

2013. okt. 2. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
41%
ki kell hívni egy állatvédőt vagy valami szakembert,hogy fenyítse meg őket,hogy ha nem nevelik meg őket akkor elveszik a kutyákat..
2013. okt. 2. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
Merre laknak? Egy jó kutyasuli sokat segítene!
2013. okt. 2. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Hajjaj még ha lett volna gyerekük, abból mi lett volna így.

Pedig kutyát nevelni sokkalta könnyebb mint gyereket, noha ugyan az a séma, a kutyával csak a kamaszodást kell túlélni ami max 2 év, és utána már csak néha kell egy kis szinten tartás, míg egy gyerekkel vagy 18 éves koráig kell küzdeni.


Sajnos nem tudsz velük mit kezdeni ha ők nem akarják látni a problémát.

Goldit venni jó ötlet volt, bár aki azt is elrontja, annak valóban komoly hiányosságai vannak nevelés téren.


Én a helyedben mutatnák egy pár kutya táncos, agilitis, engedelmességis videót nekik lehetőleg Goldikkal hogy lássák mit lehetne kihozni egy megnevelt kutyából.

De felvethetnéd nekik azt is hogy járjanak el kutyasuliba ha esetleg már nem dolgoznak vagy sok idejük van hétvégén, biztos élveznék.

Mint játszótérre vinni a gyereket.


A legfontosabb a kutya nem ember, noha közel van hozzánk, de annyira azért nem hogy ember gyerekként kezeljük.

Egy kutyának az a legjobb ha kutyaként neveljük, és emberként szeretjük.

Ez alatt nem kell olyan dolgokra gondolni hogy akkor most majd meg kell verni a kutyát vagy meg büntetni.

Egy stabil határvonalat kell húzni mit lehet mit nem, mi van megengedve mi nem.

A kutya lesz a legboldogabb ha az ember irányít, mert akkor őt nem stresszeli az hogy neki kéne vezérnek lennie, mert más nem alkalmas rá.

Főleg hogy ott a másik, még vele is meg kell ezért harcolnia folyamatosan.

Ez őrli a kutyát, semmiképpen sem jó.

Ellenben ha az ember irányít és következetes, akkor a kutya megnyugodhat mert ő csak alárendelt lesz a falkában, így felelőssége nincsen az irányításban, nem is stresszel rajta.

A séta elsősorban a köteléket erősíti, másodsorban mozgás és élvezet a kutyának.

Nem azért sétáltatunk kutyát hogy pisiljen, mozogjon, hanem ez olyan mintha lemegyek a gyerekkel a játszótérre csúszdázni. A gyerek és a kutya is a közös részvételt fogja élvezni a mozgás csak a fűszerezés rajta.

2013. okt. 3. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Huhh hát tényleg nem volt rövid. :D A kutyákhoz annyira nem értek, de, ha jól tudom ebben a helyzetben a viselkedésükön már csak szakember segíthet. A kereszt szüleid, helyzetét is meg lehet érteni és ez lehet a kulcs. Próbálj úgy beszélni velük, hogy elmondod, TE megérted őket, mivel nem lehet gyerekük, ezt a hiányt a lélekben ki kell tölteni, de két ilyen "fenevad" (bocs a szóhasználatért) nem megoldás. Vagy úgy próbálj rájuk hatni, hogy azt elmondod, hogy félsz oda menni, hozzájuk. Remélem ez segít valamit.
2013. okt. 3. 00:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Ezt még végigolvasni is szomorú. Gondolom jóindulatúan azt hitték, ha gyerek nincs, legalább a kutyának megadnak mindent. Csak éppen ezzel a hozzáállással el lehet vadítani annyira egy kutyát, hogy a végén megharap valakit és elaltatják. Nem szabadott volna nekik kölyökkutyát venni, jobb lett volna egy már jól nevelt menhelyi kutya. Így utólag, hogy mit lehet tenni.. a Goldie ahogyan előttem írták egy nagyon jó természetű kutya, de ha ennyire elvadult akkor ott tényleg komoly gondok lehetnek, és kenyéretetéssel nem lesznek hosszú életűen szegények. Mi lenne ha a szüleid beszélnének velük? Vagy valaki aki velük egyidős/idősebb náluk. Szerintem egy próbát megérne.
2013. okt. 3. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, legalább látom hogy nem én vagyok az elvakult állatkínzó. :D

Nekem egy alaszkai malamutom van, nagyon engedelmes és többször próbáltam "jó példaként" bemutatni. Áthívtam a kereszt szüleimet, Silver nem ugrál, nem ideges, minőségi tápon nevelkedett, rendszeresen lemozgatott kutya. Csak az a baj, hogy ők ezt nem úgy vették le, hogy egy boldog kiegyensúlyozott eb határokkal, hanem hogy ó de rossz lehet neki hogy pórázon (is) van sétáltatva meg milyen veszélynek teszem ki az utcán. Amikor egy évesen ivartalaníttattam a keresztapukám reakciója az volt hogy: "szegény kutya, biztos sokat szenvedett".

Esetleg nekik megoldás lehetne az ivartalanítás? Vagyis nem véglegesen, de valamit javítana a helyzeten?

Félek, mert ha egymásra támadnak a kutyák mindig vízzel öntik le őket hogy megnyugodjanak ami nem tudom mennyire jó, de egyszer mikor nagyon eldurvult a helyzet kereszt apám közéjük nyúlt (had ne véleményezzem ezt a megoldást) és az egyik kutya megmarta a kezét. Elvileg nem volt szándékos, és nagyon szeretném is azt hinni de ömlött belőle a vér, varrni kellett, akkor nem csak egy kis "odakapás" volt.

Kereszt mamám ráadásul azzal nyaggat, hogy vigyem át Silvert, majd ő megtanítja a kutyáikat viselkedni. Jól teszem, ha eszembe sem jut ilyennek kitenni a kutyámat, igaz? Végül is az a kettő a saját területét védelmezve akár szét is tépheti, kétlem hogy barátkoznának mikor életükben nem láttak még más kutyákat magukon kívül. Persze ezt finomabban mondtam meg neki, de már így is sértődés lett, meg hogy miért féltem a sajátomat az ő kutyáiktól...

2013. okt. 3. 00:18
 8/15 A kérdező kommentje:

Nem akarják őket sétáltatni, mert megrögzötten hiszik hogy ha nagy a kert az bőven elég. Már milliószor kértem őket, Silver kiképzőpórázát is elvittem, de rajtuk még nyakörv sincs. (Annyiból lelkiismeretesek, hogy minden oltás, chip, stb. megvan még akkor is ha utolsó fillérjükből fizetik ki.) Egyszerűen nem értenek a kutyaneveléshez 68 és 71 évesek, nagyon fittek tehát 50-nek néznek ki de nyilván nincsenek olyan jó erőben.

Most az jutott eszembe, hogy elviszem őket sétálni én, meg kutyasuliba. Szerintetek mivel kezdjem? A kutyák 3 és 4 évesek, mostanra durvult el annyira a helyzet, hogy nem szeretek hozzájuk járni a kutyák miatt. A pórázt eltépik, a szájkosarat lerágják, stb. Soha nem voltak a kerten kívül. Mellettük nagy erdő van, csak sok a kóbor kutya, kicsit azoktól is tartok de mindent megteszek ha nincs más megoldás.

2013. okt. 3. 00:23
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha van időd/energiád/pénzed, akkor nagyon jó lenne, ha elkezdenél velük legalább te járni suliba és sétáltatni. És külön-külön, együtt a helyedben nem vinném őket. Ha legalább téged elfogadnak vezetőjüknek, akkor máris előrébb van a dolog. Az, hogy ilyen durván megharapták a keresztapádat, az bizony valóban nem odakapás csak, és igen figyelmeztető jel.

Nagyon elkeserítő olvasni, hogy két retrievert is ennyire tönkre lehet tenni, miközben az egyik legkönnyebben tartható/nevelhető és kimondottan kutyákkal-emberekkel barátságos fajtának tartom...

Nekem kan kutyám van, más kanokkal szemben elég domináns, de labradorokkal és retrieverekkel még soha nem volt konfliktusa, mert mind annyira barátságos és visszafogott volt vele, hogy vagy otthagyta az ebet, vagy legyőzte a fenntartásait a kanokkal szemben, és játszani kezdtek...:) egy játékos, farokcsóváló golden mindenkit levesz a lábáról...:D

2013. okt. 3. 01:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
0%
ha őket nem zavarja, hogy ilyenek a kutyát, akkor téged miért???
2013. okt. 3. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!