Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan neveljem jól a stafford...

Hogyan neveljem jól a staffordomat?

Figyelt kérdés

Nagyon sok ilyen kérdést olvasok az oldalon, és elegem van a sok okos válaszból, hogy minden a nevelésen és a szocializáción múlik...Inkább részletesen írjátok le, hogy mit hogyan kell csinálni, mire hogyan kell reagálni stb....mert ebből mindenki tud tanulni, de abból nem, hogy "nem neveled jól" "nem neked való" stb.

Nekem is volt már egy stafford-pitbull keverékem, nagyon okos kutya és nagyon könnyen tanítható volt, és 7 éves voltam amikor elkezdtem nevelni mégis sikerült :) szobatiszta, szófogadó és senkit nem bánt akárhogy nyúzod! (jelenleg 14 éves) Aztán lett egy rottweiler és egy pitbull párosítás a papámnál, akit szintén én neveltem a papámmal, velük se volt semmi gond!

most viszont a párommal vettünk egy staffordot, már 5 hónapos lesz lassan...Tudom, hogy nagyon mozgékony és nagyon nagy mozgásigénye van (amit meg is kap), minden nap foglalkozva van vele kb. 2 órát...de egyszerűen nem akar hallgatni senkire...figyel ránk, érti amit mondunk mert ha rosszat csinál akkor lapul...de ugyanúgy megcsinálja máskor is. Hiába mondom neki, hogy nem szabad, hogy rám ugráljon, vagy hogy az ajtónak ugráljon mert ő be akar jönni...nem hagyja abba! pedig már 3 hónapja van nálunk kb, de nem sikerült ezekről leszoktatni...tudom, hogy gyerek még, lehet hogy változni fog és remélem is...de egyenlőre szörnyű rossz :) Van egy plüssmacim, beszalad a szobámba felugrik az ágyra kilopja és elkezdi széttépni...utána ha megkérdezem hogy mit csinált össze húzza magát és ennyi, máskor folyt. köv. :)

Tehát a kérdésem a következő lenne:

Hogyan tudom leszoktatni arról, hogy akkor jöhet csak be amikor én megengedem, és ne szakítsa be az ajtót kb.? Vagy, hogy ne ugráljon rám, mert ma is tiszta sár volt, így én az az lettem?! Meg, hogy alapból figyeljen rám!! Szóval, hogy elfogadjon falkavezérként..

Bántani nem szeretném, de volt, hogy kapott már ronggyal vagy papuccsal (mert persze ezeket is ellopta)..

Morogni nem morog, egyátalán nem agresszív velünk, ezzel legalább nincs gondunk:)

Bocsi, hogy ilyen sokat írtam, köszi előre a válaszokat (az értelmes válaszokat!)

2014. máj. 8. 10:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

sippara, arra is törekedni kéne, hogy a lehetőségekhez mérten adjunk tanácsot.

Mondhatjuk, hogy vigye el kutyaiskolába, de az esetek felében ez nem történik meg (csak pl. mikor már késő), mondhatjuk, hogy ehhez nem ért, de a leírásból is látható, hogy a gazda nem így gondolja.

Ez egy kölyök. Nem mondtam, hogy mindenért rángassa meg, de valamiért meg kell, főként ha nem tanul egy esetből. Ha nem működik, akkor nyilván felesleges tovább csinálni, mert a kutya nem veszi komolyan. Ha meg jól működik, akkor király. Nem értem néha ezt a heveskedést, ahogy a kérdező is említette, tök felesleges egymásnak nekitámadni...

2014. máj. 8. 11:46
 12/22 anonim ***** válasza:

Ha felugrik, beletérdelsz egy szó nélkül a mellkasába és otthagyod, nagyon hamar lehet korrigálni, ha a családban mindenki következetes.

A határokat csak tisztelettel tudod megszabni. Beállsz az ajtóba és elzavarod a kutyát hanggal, testtel és kinn tartod. Figyeld meg, hogy érteni fogja. Aztán befelé távolodsz az ajtóból, de még mindig szemmel tartod és ahogy a füle botját mozdítja, elküldöd újból.

Ezt nagyon jól lehet gyakorolni elé letett játékkal, kajával, bármivel. A jutalom lehet az, hogy behívod vagy játszol vele, vagy megkapja a kaját.

Ha elsőre nem engedné át őket, akkor úgy tudod erre rávenni, hogy a dolog fölé állsz és egyre közelebb teszed a lábaidat hozzá, vagy rá és megvárod, míg otthagyja. Ott fogja hagyni, mert a kutyák is így vesznek el dolgokat egymástól. Soha nem ellopják, hanem kinyilvánítják, hogy az az övék vagy kell nekik és a másik hamarabb feladja, mint ők. Ellopni, a szájából kivenni semmit nem ér. Még állsz a dolog fölött egy kicsit, majd felveszed és ha akarod, odaadod neki.

Egyébként azért nem írjuk le ezeket minden kédésnél, mert a legtöbb kérdésben nincsen konkrét kérdés, csak az jön le, hogy az alapokkal van a baj és egy olyan gazdinak, akinek fogalma sincs semmiről, nem lehet itt online tanfolyamot tartani.

2014. máj. 8. 11:56
 13/22 Firestorm ***** válasza:

"Aztán lett egy rottweiler és egy pitbull párosítás a papámnál, "

Itt írtad.És eddig csak keverék kutyákkal foglalkoztál,hiszen a 14 éves is keverék.

Miért nem választotok alternatív módszert?Pl kutyaiskola?lehet új dolog neked,de nagyon hasznos.

2014. máj. 8. 11:59
 14/22 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti:

Köszönöm az normális választ, meg fogom próbálni!

Utolsó:

A párosítást úgy értettem, hogy együtt lettek véve, tehát együtt vannak....két fiú, ivartalanítottak!

És, igen hallottam már a kutyaiskoláról, de ne haragudj, nem viszem oda rögtön, mivel nincs kedvem 20 ezreket fizetni és annyira nem is engedhetem meg magamnak...és nem is biztos, hogy szükséges még...hiszen egy 4 és fél hónapos kutyáról beszélünk..

2014. máj. 8. 12:32
 15/22 A kérdező kommentje:

És mellesleg, mi van akkor ha az egyik keverék volt? Attól függetlenül nem palota pincsi és mittudom én milyen keverék...hanem pitbull és stafford...

És a keverék kutyák is lehetnek ugyanolyan hamisak is, illetve kezes bárányok is!

2014. máj. 8. 12:33
 16/22 anonim ***** válasza:

Kérdező, olvass (mondjuk Jan Fennel: Kutyapszichológia kezdésnek jó) és ha van lehetőségetek, menjetek kutyaiskolába. Úgy tűnik, van 1 db módszered, ami eddig bevált, viszont a mostani kutyád ebből semmit nem ért, ideje lenne váltani.

Felugrálásra általában éppen elég szokott lenni az is, hogy kéz karba tesz, kutyának hátat fordít, és addig rá sem nézel, amíg le nem nyugszik. Kell hozzá némi birkatürelem és következetesség, de le fog esni neki, mi az elvárás.

2014. máj. 8. 13:13
 17/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippet! :)
2014. máj. 8. 13:22
 18/22 anonim ***** válasza:
Vagy nézz meg pár Cesar Millan videót, lehetőleg angolul.
2014. máj. 8. 15:44
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
Egyetlen emberrel értek körülbelül egyet akik itt kommenteltek. Ez nem azt jelenti,hogy én milyen k4rva okos vagyok csak mások a meglátásaim és tapasztalataim. Egy stafford / pit vagy akár egy roti is nem hasonlítható össze egy labradorral vagy agárral vagy patkányozóval ezt azért írom mert ezek a kutyák rengeteg törődést igényelnek. A fájdalom receptoruk nem hogy az emberéhez mérve más állatokéhoz mérve is kegyetlen nagy talán a bordói dognak nagyobb a fájdalom küszöbe(talán). A kutyákat nem szabad verni mert nagyon nagy állatvédők vagyunk és ráverjük egymásra a fa...! Ez nem így van. Igen is fegyelmezni kell őket akár pálcával akár egy nagyobb ütéssel! És igen is tudni fogja mit mihez kössön a kutya.Ennek a fajtának meg kell,hogy mutasd,hogy nem ő az úr a háznál.:) Főleg ha kanod van. Az is tévhit most ez lehet viccesen fog hallatszani,hogy ha a kutya megakar"hágni" az azt jelenti mennyire örül neked! NEM az azt jelenti ő a falkavezér és ezt vedd tudomásul.Én ezért kegyetlenül elvertem a kutyámat!! Többszöri figyelmeztetés után. Azóta soha nem próbálta meg hiába tartotta ma lábam oda vagy akármit. Viszont ismerősöket azokat mindet:D Nagyon mozgékony és szelíd jószág 5hónaposan kölyök kutya mit vársz?? 1.5 éves korára körül belül elére azt a szintet,hogy nyugizni fog nem fog szétbarmolni mindent. Próbálj szavakat kötni egyes dolgokhoz NEM / FÚJ / IDE HOZZÁM!!! HELYEDRE! és ezt mind nyomatékosítva emelt hangon valamilyen kéz jelzéssel társítva.
2014. júl. 5. 08:01
 20/22 anonim ***** válasza:
Hát, gratulálok, utolsó!
2014. júl. 5. 09:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!