Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy lehet kinevelni belőle...

Hogy lehet kinevelni belőle az alattomosságot?

Figyelt kérdés

Menhelyi kutya, münsterlandi vizsla keverék. Fiatal, ivartalanított kan. 3 évig a nagyszüleim kutyája volt, de bezárva tartották. Csak én foglalkoztam vele esténként (kiengedtem, játszottunk, sétáltunk, tanítgattam).

Októberben vettem őt magamhoz, a nagyszüleim cicáival együtt.


Jelleme: vidám, energikus, mindenkivel összehaverkodna. Viszont ha bárki csúnyán néz rá, felemeli a hangját, vagy úgy mozdul felé, akkor lehasal és lapít, utána pedig a hátára fordul, és úgymond "megadja magát". Tehát alapból mindenkivel kedves és magabiztos, viszont ha fenyegetik akkor szinte össze sz*rja magát.

Biztos, hogy bántották, mert szerintem egy nagytestű kan kutya általában azért nem ilyen könnyen megfélemlíthető. Miután elhoztuk a menhelyről, ha felemeltem egy botot vagy hasonló tárgyat akkor azonnal eliszkolt.

Na de mindezekkel együtt, imádni való jelleme van, hatalmas személyiség, mindenki azonnal beleszeret aki megismeri.


És végül a probléma: tegnap rátámadt az egyik macskára.

A cica beteg, és amióta ilyen rosszul érzi magát, oda szokott feküdni a kutya mellé, de ha épp üres a fekhely, akkor is odatelepszik. A kutyát eddig úgy tűnik, nem zavarta, mert elfért attól ő is, békében megvoltak. Tegnap viszont gondolom betelt nála a pohár. Egy másik helyiségben voltam amikor hallottam hogy morog és nagyon mérgesen ráront a macskára. Épp a fekhelyén feküdt, amikor a cica is oda akart telepedni mellé. Visszaérve csak annyit láttam, hogy a cica elsétált a másik irányba, ő pedig ottmaradt fekve a helyén. Szerintem bántani nem akarta, csak jelezni hogy az az ő helye. Látszólag nem is lett semmi baja a macskának, az ijedtségen kívül. Ettől függetlenül nagyon mérges voltam rá mert kárt is tehet a sovány, törékeny, beteg cicámban, akinek megmozdulni is alig van ereje, ráadásul nem is fél a kutyától, még ezek után sem.


Tehát a legnagyobb probléma, hogy teljesen átnéz a macskákon, eltapossa őket ha az útjában maradnak, még amikor ivaros volt, lepisilte a macskát, ha az épp a dolgát végezte a kertben. Meg úgy általában mániákusan jelölgetett mindent, bizonyos embereknek a lábát is!!!

Néhány éve a másik macskát is megharapta, a nyakát kapta el, de azért nem hibáztattam, mert állítólag csak úgy felelőtlenül nyers húst dobáltak nekik és nem volt egyértelműsítve hogy melyik a cicáké melyik a kutyáé. (Ez a cica viszont azóta is tart tőle, és ha a kutya túl közel dugja az orrát, akkor lendíti felé a mancsát.)

A macskák már régóta ott voltak, amikor a kutya odakerült. Nyilván én fegyelmeztem amikor láttam hogy nem tiszteli a macskát, de sajnos mivel nem ott laktam ezért nem sokat ért a nevelés. És emiatt úgy szégyellem is magam, tudom, hogy az én hibám minden, mert nem tudtam rendesen megnevelni.


Hozzám nagyon ragaszkodik, már ez elejétől fogva. Most, hogy már csak velem lakik, még jobban. Bármit örömmel megcsinál amire kérem. Ha elveszít szem elől akkor kétségbeesik, nyüszít és majd' megőrül, senki más nem tudná ilyenkor elterelni a figyelmét. Engem szerintem elfogad vezetőnek, mert mindig megcsinálja amit mondok, még akkor is ha ő másképp gondolja a dolgot. Fegyelmezni sem nehéz, mert rögtön megadja magát.

Viszont ezt nem tudom elérni nála, hogy tisztelje a macskákat is.

És azért mondom, hogy alattomos, mert ha itt vagyok, akkor eszébe se jutna hozzáérni a macskákhoz, csak néha szaglássza őket, de amúgy átnéz rajtuk, meg sajnos néha áttapos rajtuk. És tudja hogy a macskák is a falkához tartoznak és én szeretem őket, akkor miért csinál ilyesmiket?


És ezt csináltam tegnap az incidens után közvetlenül:

Előbb lenyomtam a földre, aztán megfogtam a grabancánál és átvittem egy másik helyiségbe, és oda bezártam egyedül. Kb. 20 perc múlva engedtem csak vissza a szobába, még akkor is alig mert bekúszni az ajtón. Láttam rajta, hogy tudja, mit hibázott. Aznap este pedig nem mehetett vissza a pihe-puha fekhelyére, az ágyam mellé. Kicsivel arrébb kikötöttem őt, és raktam alá pár rongyot. Szerintetek jól tettem? Ezek jó módszerek ha le akarom szoktatni ez adott viselkedésről?


Köszi a válaszokat, bocsi hogy ilyen hosszú lett.2017. febr. 1. 19:06
1 2 3 4
 1/33 Andizsuzsi ***** válasza:
92%

"Kicsivel arrébb kikötöttem őt, és raktam alá pár rongyot. Szerintetek jól tettem? "


Nem. A kutya helye az övé, oda azt enged és akkor, akit amikor akar. Te is mondtad, hogy nem bántotta a cicát, csak elküldte a helyéről.

Az, hogy nyüszít ha nem vagy mellette és azonnal behódol mindenért, nem jó. Menjetek el iskolába.

2017. febr. 1. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/33 anonim ***** válasza:
18%
Kikötötted?????? Miért kínzod??? Nem elég, hogy hányatott előélete volt - a saját bevallásod szerint is bántalmazták - most te is ugyanazt csinálod. Minek neked kutya, ha halvány lila gőzöd sincs a viselkedésükről, nevelésükről?! Keress neki gazdát aki szereti és ért a kutyákhoz, te meg maradj a macskáidnál. És NE KÍNOZD!!!!
2017. febr. 1. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/33 anonim ***** válasza:
88%
Te mit szólnál, ha egyik szomszédod feküdne az ágyadban, mikor fáradtan le szeretnél feküdni? Majd miután jogosan elküldted onnan anyád bezárná a másik szobába 20 percre, hogy mégis hogy képzeled, hogy kizavartad Pista bácsit a saját ágyadból? A kutya helye a kutya helye, ezt tiszteletben kell tartania a cicáknak. Nincs ezzel a kutyával semmi baj az ég világon, a beteg sovány macskát zárt inkább el olyan helyre, ahol van elég mozgás tere, de nem zavarja őt senki és semmi a gyógyulásban.
2017. febr. 1. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/33 anonim ***** válasza:
36%

Szomorú, és elkeserítő, hogy az iskolában környezet ismeretből megtanítják hány tonna bauxitot termel Chile, meg hány méteresre nő egy anakonda, de hogy 3 hónapot arra szánnának, aminek értelme is van, hogy olyan alapvető dolgokat, legalább nagy vonalakban megtanítanának, hogy lehet kutyát, macskát, hörcsögöt, akváriumot tartani, azt bezzeg nem.

És itt tart az átlag, sőt, az átlagnál jobb hobbi állat tartási kultúra az országban.

Siralmas.


(Egyébként ha már a kutyádnak nem engednéd, hogy helyrerakja a macskát, akkor hagy kérdezzem már meg, hogyan fegyelmezted a macskát, amiért nem tisztelte a kutyát?)

2017. febr. 1. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/33 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom, én ezt a dolgot másképp látom. (A szomszédos hasonlat nem jó...)

Én mindegyiküket egyformán szeretem, mintha a gyerekeim lennének. Éppen ezért inkább ehhez hasonlítanám az esetet: az egyik gyerekem mondjuk beteg, és nem akar egyedül lenni, ezért odafekszik a tesója mellé. Az meg pofon vágja, lelöki és elzavarja, hogy "hé, ez az én helyem?!" Neki se engedném hogy ezt tegye... Ilyen viselkedés nem megengedett az én szememben, mert mi egy kis család vagyunk, és azt akarom, hogy érezzék, minden közös.

Pl. A kutya is rendszeresen a macskák vizéből iszik, és fordítva is. Ha jutalmat osztogatok akkor mindenki egyenlően kap, körém gyűlnek, nem volt vita soha.


Nem lehet hogy azért viselkedik így mert irigy a macskákra? Mert ők pl. felugrálhatnak mindenhova, de hát ő a testmérete miatt nem csinálhat ilyesmiket.

Főleg most, hogy sokat ápolom a cicát, vele kevesebbet foglalkozok, lehet hogy féltékeny. Vagy az is lehet hogy érzi a macskán hogy gyenge, és emiatt próbál meg dominálni fölötte?

Egyébként szerintem akkor sem jogos, amit csinált, ketten is elférnek kényelmesen azon az ágyon. Miért félti úgy akkor a macskától, ha az az ő kényelmét nem veszélyezteti?

2017. febr. 1. 20:22
 6/33 anonim ***** válasza:
46%

NEM A GYEREKEID!!!


NEM EMBEREK!!!


És ezt veheted nyugodtan kiabálásnak, mert ez nagyon fontos dolog.

Többek közt erre utaltam, mikor az iskolai tanítás hiányát említettem.


Nem bánj velük emberként, mert nem azok.

Ez egy perverz, és rettentő kártékony hozzáállás, ami ennél sokkal súlyosabb viselkedészavarokat is okozhat.


A természet pont leszarja, mikor ki beteg. Aki beteg, az gyenge. Ennyi. Te pedig az állattartással a természetet engeded magadhoz, és nem gyerekeket pótolsz.


Ha gyerekként akarsz bánni valakivel, csinálj gyereket!


A kérdés nem volt véletlen!

Hogyan fegyelmezted a macskát, amiért nem tisztelte a kutyát?


És igen, elhiszem, hogy te ezt másképp látod, csak épp szarul látod.

A természet nem a te elképzeléseid alapján működik.

Úgy működik ahogy, és ha sikeres akarsz lenni az "irányításában" akkor tanulmányozni kell, és tiszteletben tartani.


Nem fantáziából emberi tulajdonságokkal felruházni állatokat, hogy ha beteg akkor mindet megtehet, meg hogy egy kutya az alattomos, mert tartja magát az alapvetésekhez, meg próbál állatként viselkedni, amiért büntetést kap.

2017. febr. 1. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/33 anonim ***** válasza:
45%

Nézd, a te "neveléseddel" - kikötözés - ne tarts kutyát!!

Állatkínzás amit művelsz, hiába firkálsz itt oldalakat.

Csóri kutya:((

2017. febr. 1. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/33 A kérdező kommentje:

A macskák tisztelik a kutyát, de mint mondtam nálam nincs ilyen hogy mi kié, hanem minden közös. És nem akarok kivételezni senkivel sem.

Nálam ez egy alapvető szabály, amit a kutya, úgy tűnik, nem akar betartani. És ez tiszteletlenség.

És ő is van hogy odamegy a macskák helyére, azok mégse mennek neki, inkább arrébb mennek olyankor. Tehát az a baj, hogy ő feljebbvalónak érzi magát a rangsorban, mint a macskákat, mert amit ő megtehet azt a macskának nem engedi.


És rosszul esik hogy állatkínzónak gondoltok, mikor mindennél jobban szeretem ezt a kutyát.


Akkor segítsetek hogy inkább hogy fegyelmezzem meg ilyen esetekben, ha a büntetés, amit kiszabtam, szerintetek kínzás.

(És kérlek ne azt mondjátok, hogy márpedig a kutyának ilyesmit szabad csinálni, csak mert védi ami az övé, mert én hozom létre a szabályokat és eldöntöttem hogy márpedig ilyet nem lehet! És ezt a szabályt szeretném betartatni.)

2017. febr. 1. 20:36
 9/33 anonim ***** válasza:
37%
Ide fajul, hogy bárki tarthat kutyát. És még az ilyennek szavazójoga is van. Szomorú...
2017. febr. 1. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/33 anonim ***** válasza:
26%
Persze, te vagy a falkavezér :DDD
2017. febr. 1. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!