Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a Különbség a szaporítok...

Mi a Különbség a szaporítok és a tenyésztők között, a pásztorkutyáknál?

Figyelt kérdés

Rengeteg tenyésztő van ahol dp nincs megcsinálva vagy bármi más. Kennelben tartják a kutyákat, és még félnek is a kutyák az emberektől.

https://www.youtube.com/watch?v=TNJ2DlCLeJ4&list=PL8o5Dw9eag..2017. máj. 27. 09:23
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
a tenyeszto valogatott kutyakkal viszi a vervonalat, a szaporito nem
2017. máj. 27. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem divatkutyáknál nem olyan gáz a szaporító. Persze ha nincs tk senki se tudja garantálni, hogy fajtatiszta. Viszont pl kuvasz esetében rengeteg tanyasi, dolgozó kutya van, akik gyakran jobbak mint kiállításos társaik.
2017. máj. 27. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Azért egy lelkiismeretes tenyésztő szűreti a kutyáit, minimum a dp-re,mert nagytestűeknél ugye eléggé gyakori.


De persze tudom,hogy vannak tenyésztők akik nem,de ennek alaposan utána kell járni.


Most már sok fajtánál van munkavonal és a show vonal.


Show vonalnál inkább a külsőre mennek,meg,hogy minél barátságosabb együtt működőbb legyen a kutya,mert a kiállításon nem támadhatja meg a bírókat,szájkosárban meg nem lehet őket felvezetni. MOndjuk tény,hogy a tenyésszemlén is meg kell felelniük ahol a viselkedést nézik. Egy ilyen félős kutya tenyésztésből kizárt is lehet,mert a standard vakmerő,bátor kutyát ír és csóri menekül az nem túl jó pont :D


Munkavonalnál meg a minél bizalmatlanabb minél erősebb védő ösztönű kutyákat rakják össze.


pl vannak olyan vizsla kennelek ahol csak is vadászatra adnak el kölyköket,mert a szülők,ük szülők is vadásztak így már kölyök korban nagyon erős a vadász ösztönük ami mondjuk ha csak családba akarják lehet meggyűlne a bajuk az erős vadász ösztönű kutyával.

2017. máj. 27. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 A kérdező kommentje:

Szerintem lelkiismeret tenyésztő nem nagyon van. Mikor ha születik 14-16 kölyköt is meghagy nem számít, hogy csököttek lesznek a kölykök, csak a pénz neki a fontos.

Már régóta figyelem a dolgokat, és pár alap dolognak megfelelő dolgot várok csak el. De mégsem találtam olyat akinél ez teljesülne.

Mire is gondolok: dp-re szűrt tenyészkutyák, hogy ne legyenek félősek az emberrel szemben, robusztus testalkatuk legyen, jószággal és családban lehessen tartani ( Házaspár plusz kettő gyerek, 10 11 évesek)

Szerintem ezek nem nagy elvárások.


A tenyészszemle egy vicc még egy labrador is megtudja csinálni, de egy bátorság próbán ahol agresszíven lépnek fel egy kutyával és nincs gazda akkor meg menekül a kutya.

https://www.youtube.com/watch?v=EwtrrrJCed0&list=PL8o5Dw9eag..


Most pásztor kutyákról beszélünk, ahol lássuk be munka vonalból kettő lehet. Az autentikus pásztorkutya ami 90%-ban nem törzskönyves kutyákból áll.


Az objektumőrkutyák.


Tenyésztőnél még nem láttam olyat, ahol a két vonalból

bármelyik lett volna.

2017. máj. 27. 20:22
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Tenyészszemle fajtánként eltér.

PL egy kaunál és egy labinál is másról szól a tenyészszemle,mivel az egyik terült védő kutya a másik meg vadász.


Tessék találtam egy kau kennelt, vannak vidik is.


[link]


De amúgy nem abból a pár videóból kell kiindulni ahol berottyantottak a kutyák,mert minden egyed más, lehetnek félősebb egyedek. De ha dolgoznak rajta akkor nem fognak félni,lehet kutyában önbizalmat építeni. Kutyasulis ismerős mondta,hogy volt a csopiban olyan kutya aki kicsit félt, plusz foglalkozásokra járt,aztán megjött az önbizalma és jól teljesített őrző védőn.De ha nem találsz itthoni kennelt akkor vegyél külföldről kutyát.


De biztos a kinézett kenneleknél ellátogathatsz őrző védőkre. Vagy tenyészszemlékre menj el ott beszélhetsz tenyésztőkkel.

2017. máj. 27. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Volt rossz tapasztalatod tenyésztővel??

Vagy csak ezeket gondolod,hogy így van?

Voltál már tenyésztőknél,beszéltél velük?


Tudod elmész kérheted a szűréseket is,megnézheted a kutyákat is.


Kétlem,hogy az egész országban az összes tenyésztő nem szűret,kennelben tartja a kutyáit..ja igen ezek a szaporítókra jellemzőek nem a tenyésztőkre!!!

2017. máj. 27. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 A kérdező kommentje:

Azt tudni kell, hogy egy körhergelésnél ahol rövid feszes póráz van gazdával akkor a legbátrabb egy kutya. Ezt egy normális tacskó is megtudja csinálni.


Mondom a fejzetet vagyok tenyesztönél kicsit biztatom hogy bator a kutya és igy belemegy abba hogy kikössük az udvarban persze továbra is morog ugat stb mondom a gazdálának most agresszives neki indulok a kutyának mondja rendben már 2- 2,5 máterre jártam ekkor a

2017. máj. 27. 21:29
 8/19 A kérdező kommentje:

Azt tudni kell, hogy egy körhergelésnél ahol rövid feszes póráz van gazdával akkor a legbátrabb egy kutya. Ezt egy normális tacskó is megtudja csinálni.


Mondom a helyzetet, vagyok tenyésztőnél kicsit biztatom hogy bátor a kutyája, és így belemegy abba hogy kikössük az udvarban persze továbbra is morog ugat stb. Mondom a gazdájának most agresszíven neki indulok a kutyának, mondja rendben. Még 2- 2,5 méterre voltam a kutyától ekkor a BÁTORKUTYA már menekült, rengeteg embernél tapasztaltam ezt, ezért vagyok elkeseredve. Persze azok a tenyésztők nem szeretnek ahol ezek történtek, de nem nagyon akarok kicseszni velük ha valaki vesz tőlük csinálja meg ö is és döntse el, hogy így is jó vagy nem, nekem nem volt jó.


Az a baj hogy egy kennelnél a fentebb említett probléma egyike mindig van.


Lehet, hogy velem van a baj, hogy nem találok de, nekem vannak igényeim de nem is mondogatom hogy sok az ár mert megfizetem.


Vannak olyan hirdető oldalak ahol munka kutyákat árulnak? Amik ezeknek az igényeknek megfelelnek?


Lassan tényleg külföldről kell kutyát vennem, de azzal nem ismerem ki magam.


Bocsi az előző miatt, valamiért félkészen elküldte. :)

2017. máj. 27. 21:55
 9/19 komis1 ***** válasza:
100%

Nézd, pár dolgot jobb tisztázni.

1. Amilyen videókat te belinkeltél a menkülő kutyákról, azok olyan teszteken készültek, ahol elvileg nyers, képzetlen kutyákat teszteltek. Ezek a tesztek a legkeményebbek, ugyanis a képzetlen kutya egyedül van, ahol egy számára ismeretlen valaki agresszívan megtámadja. Ilyen körülmények közt jól teljesíteni csak a kutyák pár százaléka tud. Ha előtte

próbálják képezni, felkészíteni, a bátorságát építeni, akkor is a kutyák max 10 százaléka tud megfelelni egy ilyen teszten. Ez van.

Volt olyan pénzdíjas, nemzetközi verseny, ahol az ilyen teszten egy kutya se tudott maradéktalanul megfelelni.

2. Ha ezeket a videókat nézegeted a neten, találhatsz olyanokat is, amelyeken jól szerepelnek a kutyák. Biztosíthatlak, hogy minden fajtájú pásztorkutyáról vannak fenn sikeres tesztekről is felvételek. A videó

feltevőjét meg lehet keresni, lehet neki üzenni, lehet érdeklődni a tenyésztőjéről. Ehhez külföldre se kell menni, hazai tenyésztők, hazai

videók. A teszteken többnyire törzskönyves kutyákat láthatsz, ugyanis a tenyésztòknek éri meg reklámozni magukat a jó teszteredményekkel. A törzskönyv nélküli állomány semmivel nem rosszabb, szerény véleményem szerint valamivel jobb is.

3. A tenyésztés nem olyan, mint a gyári termelés, hogy a jó gyártó garantáltan kiváló minőségű árut állít elő. A legjobb kutyáknak se lesz garantáltan kiváló utódja, bár kétségtelenül itt jobbak az esélyek. Ha jó munkaképességű kutyát akarsz, el kell menned minél több tenyésztőhöz vagy nem törzskönyves tenyésztőhöz (amit csúnyán szaporítónak is neveznek), sok kölyköt kell megnézned, biz. dolgokra hogyan reagálnak, spec. tesztek, stb. De ha biztosra akarsz menni, akkor a megfelelő kölyök kiválasztása előtt akár éveken át, de min. fél évet, egy évet azzal kell töltened, hogy bejárod keresztül-kasul az országot és megnézel minden született almot. Azon belül minden egyes kölyköt. Az adott fajtán belül persze.

És ha sikerül találnod igazán jó adottságú kölyköt, még mindig ráfaraghatsz, ugyanis előre 100 százalékosan megmondani nem lehet, hogy mi lesz felnőttként a kölyökből. Pl. a gazda is elronthatja helytelen neveléssel az akár legjobb adottságú kutyát is.

2017. máj. 28. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 A kérdező kommentje:

Na akkor tisztázzuk a dolgokat.


Én beszélgetek nem egy emberrel akik ezeket szervezik.

Mindenkit nyíltan tájékoztatnak hónapokkal előre mire kell számítaniuk. Az ilyen próbákra a gazdák olyan kutyákat visznek amiről megvannak győződve, hogy lazán nyernek. Szóval hagyjuk ezt az első butaságot.


Vannak normálisan dolgozó kutyák is, de mint korábban írtam 3-4 hibaközül mindig egy előbújik pedig ezek alapdolgok. Dp szűrés hiánya vagy félősség vagy jószág illetve gyerekkel nem lehet tartani és ne felejtsük el azt sem, ha valakinél 16 kölyök születik akkor vesz tejport(tápszert a kölyköknek) nem törődve a csököttséggel amik a kölykök kárára mennek stb.


Az a baj ha nem kötelező a dp szűrés akkor, a magyar nem csinálja meg, de a pénzt ugyanúgy elkéri pedig nem kerül sokba a szűrés.


Küllemre leginkább a kaukázusi juhászkutya tetszik a robusztussága miatt, utánna a közép ázsiai juhászkutya.

A kuvasz igen agaras pásztor kutya, de a komondor is az. Csak azt nyírni is kell.

2017. máj. 28. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!