Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti estetek már lóról? Ha igen...

Ti estetek már lóról? Ha igen hányszor?

Figyelt kérdés
lévvi irjatok kort is és hogy akkor mióta lovagoltatok. én tök félek attól hogy leestem és nyáron majd nem megtörtént és azóta nem mertem visszaülni a lóra. már nagyon hiányzik a lovaglás de amikor eljutok oda hogy na most bejelentkezek mindig hirtelen ugy döntök hogy mégsem. pedig már nagyon hiányzik de nem akarok arra a lórta kerülni megint, mert akkor már tuti annyi lesz a lovaglásnak.
2011. nov. 8. 19:43
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

14 éves vagyok, 7 éve lovagolok. Az első 4 évemet egy lovardába húztam le, ahol esélye sem volt leesni az embernek. Utána egy tanyára kerültem. Ott volt az első esésem, mert már az összes ló bement enni, én meg kint lovagoltam. Gondoltam vágtázok egy kört a karám körül. Utána már nem tudtam visszaogni a lovat, csak vágtázott. Csak arra emlékszem, hogy próbálta mndenki megállítan a lovat. Két hétre kórháza kerültem, de nem lett semmi bajom. Utána kb 2 évveel szintén ugyanazon karámok körül vágtázgattam. Nagyon csúszott a pálya, ezért nem ott dolgoztam. Az egyik körbe kb ugyaon ott ahol az első esésem volt elbukott a lovam, és én leesetm róla. Nem lett semmi bajon, a kobak megvédett. A lónak se lett baja. 1 évre rá megkapta azt a lovat. Nagyon vigyázott rám, de az én bénaságomból újra leesetm róla. Szőrén lovaglás közben. Határozdd el hogy beiratkozol, hívdd fel az edzőt, menj és ülj fel arra a lóra! Amúgy hogyan estél le?

Vagyél fel kobakot, és gerincvédőt!

2011. nov. 9. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 A kérdező kommentje:
ugy történt hogy alónak rossz napja volt, és mé kicsit neveletlen is és azt csinálta amit az elötte levő ló. csak az volt a baj hogy ő már jobban lovagolt mint én és vágtázott. én próbáltam kis köröket megtenni és a lovam közbe a földet nézte. aztán hirtelen felemelte a fejét és meglátta hogy a másik ló vágtázik. de én akkor mégcsk egyszer vágtáztam azt is futószáron és még kapaszkodnom kellet a nyeregbe az elsőnél. de ő amikor meglátta eleinte nem, aztán tök váratlanul vágtába ugrott és meg hanyatt estem. igaz hogy megfogták a lovat és visszaültettek, de amikor vége volt az órának és viosszagondoltam rá nem is tűnt olyan rossznak. viszont onnantól kezdve eltelt egy kis idő. suli meg minden és utána már nem tudtam visszaülni. pedig ha utána egy-két nappal még egyszer lovagolok, akkor tuti most nem lenne ilyen bajom.
2011. nov. 9. 14:31
 13/23 anonim ***** válasza:

Már nem is tudom, hogy mennyiszer estem, de van néhány emlékezetes.

A legelső esésem teljesen kezdőként történt futószáron. Talán néhány hónapja lovagolhattam (29 évesen kezdtem). Nagyon erős szél fújt. A ló megijedt valamitől és beugrott vágtába. Kb fél kör után leestem, pont a derekamra. Az oktató percekig nyugtatta a lovat. Én eközben próbáltam feltápászkodni, de nem nagyon ment. Finoman mozgattam a lábam ujjait, bokámat, hogy lássam, hogy mozognak-e. Szép lassan négykézlábra vergődtem. Az oktató végig tapogatta a gerincem, nem-e lett valami baja. Segített felkelni, majd feltolt a lóra. Lépésben tettünk néhány kört, aztán kínok kínjával haza vezettem. Itthon fel szerettem volna menni fürödni, fogat mosni, aludni. El is indultam a lépcsőn fel a fürdőbe, szintén kínok kínjával. A fürdőszobában elájultam a fájdalomtól. A férjem hallotta nagy puffanásomat és felsietett. "Felpofozott", majd segített felkelni. Persze ismét elájultam. A fejemen az első ájulástól lett egy tenyérnyi púpom. Másnap mentünk a kórházba. Szerencsére semmi komoly, de a derekam évekig fájt még (szülés után elmúlt, addig nem tudtam hanyatt feküdni). Az esés után jó néhány héttel(kb 6), ismét lovagoltam, azaz csak lépésben mentem körbe-körbe. Amikor jó néhány ilyen alkalom eltelt, úgy éreztem, hogy jöhet az ügetés. Az oktatóim nem siettettek, az én bátorságom ütemében haladtunk. Amikor új helyre mentem lovagolni, mindig elmeséltem ezt az esetet, és nagyon türelmesek voltak velem. Viszont azóta sem szeretem (5 éve), ha gyors lovat kapok. Jobban szeretem az automata lovaknak nevezett okos lovakat.

Volt olyan esésem is, amikor terepen egy bal fordulóban kellett volna beugratni a pacit vágtába, és utána egy hosszú egyenes szakasz jött. Én még nem jártam azon a terepen, a ló viszont számtalanszor. Úgy gondoltam, hogy amikor látom a kanyar végéből az egyenest, akkor ugratom vágtába. A ló viszont nem így szokta meg, hanem még a kanyar elején beugrott és csumi vágtába kezdett. Persze az egyensúlyom kibillent és a centrifugális erőnek köszönhetően jobbra lefordultam a paci elé, aki ügyesen kikerült. Vissza űltem a lóra és tettünk egy újabb kört, és megismételtük a vágtába való ugratást, másodszorra sikeresen.

Volt egy nagyon hasonló esésem karámban is. Bal körön haladva kellett beugratni vágtába, én pedig jobbra lefordultam.

Volt egy téli havas, jeges terepem is, ahol pár tizen méteren belül estem egymás után kétszer. Éppen az orromat fújtam, amikor a paci megcsúszott és lefordultam róla. Vissza űltem. Mentünk néhány métert és egy kis emelkedőn kellett volna felmenni, de szegény paci mindkét első lába maga alá csúszott, én pedig lebukfenceztem pont az emelkedő tetejére.

Ja és meg egy emlékezetes esés, amikor egy ló 2 hétig (állítólag két hétig) nem volt lovagolva, mozgatva (max talán a legelőre kivitték), és simán felűltetett egy oktató. Persze, hogy a drágám teli volt istállógőzzel. Osztályba mentünk volna, hárman. Én voltam az utolsó. Lépésben haladtunk, de a lovacskát alig tudtam vissza tartani, nem győztem csitítani. Aztán elszakadt nála a cérna, és nem kibakolt, hanem szó szerint lerúgott magáról. Repültem egy hatalmasat, kissé fájdalmas volt. A paci persze tombolt a karámban, én kisiettem, a másik két lovat is leszállították a lovakról és középen megállították, amíg kissé lenyugodott a lovam. Na arra a lóra többet nem űltem fel, de egy másikra még az eset után felűltem.

Volt egy oktatóm a sok közül, aki azt mondta, hogy ne fél az eséstől. Leesel leporolod magad és kész!

Szerintem vedd a bátorságot és kérj időpontot, és kérd meg az oktatót, már a telefonba, hogy ne azt a lovat adja (és persze indokold is meg).

Amúgy nem nagy dolog az esés, esni tényleg tudni kell (ezt már valaki írta előttem).

2011. nov. 9. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/23 anonim ***** válasza:
Ha visszamész lovagolni, akkor futón kezdj addig amíg nem megy a vágta rendesen. Utána szabadszáron egy nyugot lóval! Sok sikert!
2011. nov. 9. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 anonim ***** válasza:

Persze, hogy estem. Lassan három éve, hogy lovagolok, első esésemnél egy éve lovagoltam. Körkarámban mentünk, a lovam megijedt valamitől, kengyel nélkül ügettünk. Beugrott vágtába, én pedig szépen nem ám befelé, nem, pontosan rá a karámfára estem. A jobb felkarom alja teljesen lehorzsolódott, a ló majdnem rám lépett. De túléltem, vissza is ültem. :)


Második most májusban volt, léptünk már csak nagy pályán, a ló megijedt megint egy hangtól, ismét csak beugrott vágtába de most lépésből, és kiugrott oldalra. Hátamra estem, bordarepedéssel és zúzódott medencével, ezt is túléltem. :) Te is fogsz még párszor, ezért kell szorítani nagyon. De ez hozzá tartozik. :)))

2011. nov. 9. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:

Én is rengetegszer estem már le! Kb 10 éve lovagolok, gondolhatod hányszor eshettem le. :) Lovardában kezdtem, ott azért a havi 1-2 esés megvolt eleinte, majd ez a szám lecsökkent kéthavi 1-2-re. Eléggé neveletlen lovak voltak, rendszertelenül mozgatva, stb.


5 éve kaptam meg a lovaim, azóta mindkettőről még csak egyszer estem le, az egyikkel együtt már többször is estem el. Sajnos. Bajunk nem lett, de sajnáltam nagyon szegényt.


Most egyetem keretein belül lovagolni járok tesiként, és ott megdöntöttem a rekordom: egy óra lovaglás alatt két esés! :D Tele volt a paci energiával. De semmi jelét nem mutatta, csak egyszer hopp, rugott egyet ki az egére, én meg már a nyakán csüngtem, onnan meg már elengedtem a ló nyakát. A második esés azon az órán szintén ebből adódott.


Eddig szerencsére komoly esésem nem volt, és kívánom mindenkinek, hogy nekik se legyen! ;)


Ha nem fáj semmid, ne félj visszaülni, akár csak pár kör lépésre, mert az a őár kör is hamar feledtetni fogja veled az esés rossz érzését. Sok sikert! (Y)

2011. nov. 9. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 A kérdező kommentje:
eez igaz esni tényleg tudni kell :) én csak a gerincemet féltem. az eséstől nem félek inkább csak az volt nagyon nagyon rossz érzés amikor a lovam nem állt meg. pedig pontosan azt csinálltam amit mondott az oktató.ha lovagolni fogok mindenképpen megkérem h ne őt adja. csak attól félek erre azt válaszolja hogy gyakorlet teszi a mestert és megint visszaültet...
2011. nov. 9. 20:28
 18/23 anonim ***** válasza:
Én a minap estem először. Egyáltalán nem fájt, mert jól estem. Terepen voltunk, ugrattunk, a lovat nem tudtam megfogni, és megindult "hazafele", de szerencsére nem 1 lóval mentünk ki. Szóval rögtön nem, de fél óra múlva, mintha mise történt volna, visszaültem.
2011. nov. 10. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/23 anonim ***** válasza:
Én 3 éve lovagolok és 13 éves vagyok még nem estem lóról pedig ugratok is. NAGYON FONTOS HOGY LEGYENEK VÉGŐCUCCAID : KOBAK,GERINCVÉDŐ ezek a legfontosabbak...Viszont hugom is azóta lovagol mint én,és ő már vagy 10x esett (pedig ő nem is ugrat még mert 9 éves) de nem volt komoly vagyis 1x repedt meg a válla de amúgy semmi baja nem lett... ja és ami még nagyon fontos: MINNÉL ELŐBB ÜLJ VISSZA A LÓRA!!!!!! Ha ennyire félsz akkor futószáron,lépésben ülj fel vagy kérj meg valakit hogy vezessen téged száron valamerre ha csak egy kicsit is.
2011. nov. 11. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 anonim ***** válasza:
Ja és u.i: a hugom repedt vállal visszaült amint leesett ez 2 hónapja történt és még nem nagyon mer vágtázni de rávettem hogy futószáron majd vágtáztatom egy kicsit és bejött mostmár nem is fél :D
2011. nov. 11. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!