Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy tudnék egy nyers lovat...

Hogy tudnék egy nyers lovat belovagolni?

Figyelt kérdés
Apám azt mondta, hogy akkor vehetek lovat, ha a szomszéd nyers, 2 éves lovát be tudom lovagolni. Hát hobby szinten lovagolok, de a betanítás nem biztos hogy menne, a lovaglóóra meg annyira drága, hogy egy év alatt meghozná a ló az árát. Meg néha csikója is leehtne. Amit vennék is képzetlen, nóniusz kanca, 2 éves de nyugodt, nem fél forgalomba, meg szelíd, a farkát megfoghatod, a lábát adja, meg fel is lehet rá ülni, csak a vezényszavakat nem tudja.
2013. febr. 12. 23:07
1 2 3 4
 21/39 A kérdező kommentje:

Már leírtam, mit szeretnék. A lényeg, hogy lehessen lovagolni, húzza a szekeret, és egy pár dolgot tudjon. Ülni, feküdni, stb.

Lenne benne minden, mert érdekel a túralovaglás amikor elmegyünk egy nap 20 km-t a pusztába, távcsővel fényképezővel, a csikós dolgok, amik egy csikós bemutatón mennek, meg hogy egy kis íjászat is beleférjen. Nem nagyon íjászkodok, de van íjam, néha néha lövöldözök is vele. Mozgó célpontot eltalálom, kérdés, hogy mozgó lóról eltalálnám-e a dobott korongot. Nem akarok én semmi versenyt meg semmit se, csak hogy egy kezelhető, értelmes ló legyen, amire nekem kell használni tudjam, adjon majd egy csikót, nem akarom hogy többször elljen, mert nem lenne szívem eladni a csikót. :) Persze patracot inkább a csikós dolgoknál használnám, míg íjászatra inkább az íjász nyereg, túrára meg a túra nyereg. Esetleg a későbbiekben, ha sikerülne beszereznem egy eredeti világháborús huszár nyerget, akkor még egy kicsit abból is. Én le nem terhelném, 80 kiló se vagyok, ő meg elég izmos, jó tartású ló, meg nem is lenne naponta hajtva, hétvégenként mennék vele ide-oda, meg ha rendezvények lennének, pl most télűző, Hortobágyon ilyen paraszti dolgok. Tőlünk Hortobágy 30 km, az nem lenne sok, meg nyáron minden nap kimentem eddig biciklivel a közeli folyópartra, most mennék lóval. Neki is jó, nekem is jó, meg mehetnénk akkor messzebbre is, mert így biciklivel nem mentem max 15-20 km-re, hogy kényelmesen legyen időm mindenhez.

2013. febr. 14. 14:08
 22/39 anonim ***** válasza:
100%

Amiről Te beszélsz, az nem lovaglás, hanem zötykölődés a lovon. Nem belovagolt ló, hanem ahogy korábban említette valaki, ha alárúgsz, megy, ha megrántod/hátravágod magad, megáll. Hozzászoktatni ostorcsattogtatáshoz, meg lődözéshez lehet, de az, hogy mindenből egy kicsi, az nem célszerű. Lehet, hogy nem mennél vele versenyre, de ilyenre elpazarolni a lovat, az kár. Ha heti egy-kétszer használod, akkor Neked nem is kellene ló. Kettő meg főleg nem. A ló igényli, hogy dolgozzon, heti egyszer ülsz rá, de ő azért mindent profin tudjon? Ugye te se gondoltad komolyan? A belovaglását is heti egyszer "végeznéd"? Aztán hallhatjuk megint a hírekben, hogy a gonosz, megátalkodott, és születése óta kegyetlen, kezelhetetlen vadállat ló megölte a gazdáját, mikor direkt, szándékosan ledobta és rálépett (...és ilyenkor az illetékes médiának is lenne egy-két szavam), vagy majd tőled a pánikszerű kérdést, hogy ha hülye a lovad, mit csinálj. Egyedül neked mindenre betanítani nem fog menni, az csak ráadás, hogy elrontod, és akár egészségügyi bajt is okozhatsz neki (a belovaglását meg később csak komoly pénzekért, nehéz munkával tudják esetleg helyrehozni).

Arról nem is beszélve, hogy ezek a lovak próbálják le aztán a "lovast", jönnek rá, hogy lekvár, a "lovas" meg ilyenkor gurul be, és áll neki véresre verni a lovat, hogy tanulja már meg, hol a helye, meg amúgyis hülye...

2013. febr. 14. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/39 A kérdező kommentje:

Na igazából tökre nem ez a lényeg, mert én már ültem olyanon, hogy a gazda első lova amolyan barbár módon lett betanítva, hamarabb lett a gazdának lova, mint hogy a gazda megtudta. Meghalt a nagybátyja, akivel nagyon jóba volt, és a nagybácsi azt mondta a gyerekeinek, hogy a Ferinek van istálója, övé legyen. Az 2 éves se volt, ő betanította nagyjából, és azóta is használja, bár ő csak szekerezik meg lovagol, lovagoltat rajta.

Hát mondjuk hétvége nekem Péntek, Szombat, Vasárnap, ekkor biztos tudnék vele foglalkozni, nyáron egész végig, meg hétköznap is egy keveset, de én hétköznap nem tudok vele 1 óránál többet foglalkozni. Mármint hogy ezen kívül ganézás, meg abrakolás, meg minden. Gimis vagyok, de azért annyit majdnem minden nap tudok szakítani, ha egy héten egyszer meg nem akkor se lesz semmi. A belovaglást most elkezdeni, úgyis betart az egész nyáron, a nyár meg hosszú, akkor van időm, meg nekem se ártana, ha nem egész nap a gép előtt ülnék. Nem vagyok kövér, de egy bő 5 kilót ha leadnék nem bánnám. Meg jobb kondiba is lennék, ha lenne értelme mit csinálni, de csak azért, hogy én 2-3 órát gyúrjak egy héten nem fogok elmenni, mert semmi haszna. Persze mindenki máshogy látja, én nem szólom le azt, aki szereti csinálni, ez az én véleményem. A vadállat ló az általába póni, és általába nem egy normális állat, se ember. Én egy lovat nem tudok bántani, még a disznóba se rugok bele ha bent vagyok és nem enged ki. Ahoz van türelmem, jártam lovagolni, de egy óra,45 perc volt 1300, utána 1500 Ft. Ennyiből egy hétig fent lehet tartani, és nem csak 45 percem van rá, hanem amenyit akarok, és amennyire kedvem van, és nem vagyok se időhöz se helyhez kötve, oda megyek ahova akarok. Nem hogy csak ott a 2-3 HA-n mehetek, mert az a lovarda területe. Akkor meguntam (az árát) és befejeztem. vagy 2 éve. Estem is le róla, de felálltam és annyi. Egyszer egy galamb repült neki az üvegnek, kitörve azt, akkor megindult, hagy 200m-t futott, de megállítottam. Erre most annyit tudok mondani, hogy könnyű úgy ítélkezni, hogy kiforgatod a szavaimat is, meg hogy ennyivel elintézed, hogy nem való nekem ló. Mivel volt hogy heti 2x is voltam, így annyiból, amennyibe egy hónapba volt kijön a kaja, alom, állatorvos is, ha meg nem, akkor is sajátom, nem kell igazodnom a lovardához, és legalább jól érzem magam. Ma beszélek apámmal, holnap fel is hívom őket, ha apámat rávenném, ha nem meg majd lesz valahogy, talán egy kis anyagi szorongatás, ugyanis kb 500.000-rel lógnak nekem, kicsit többel, meg ennyivel nagyanyáméknak is, meg öcsémnek is 300.000-rel. Nem rezsi csekkre költik, most vettek egy házat. Meg napi 2.000-et költenek ilyen csokikra meg ijenekre. Szóval nem állunk rosszul anyagilag, megint van nekik pár százezerjük. Nem gondolom, hogy annyira el lenne rontva, hogy ne boldoguljak vele, sokkal ,,hülyébb" lóval is kijöttem már, ami be nem engedett magához semmit, a gazdája előtte verhette, mert ha bármi volt nállam, villa, lapát, stb, mindig félt. De aztán kijöttünk, és még a hátára is engedett. Na akkor a gazdája is nagyot nézett. Hát nem mondom, hogy nem féltem, de nem lett semmi bajom. Sőt, le se lökött. Még meg van mindig a ló, de nem enged fel bárkit a hátára.

Nekem kell, hidd el jó dolga lenne.

2013. febr. 14. 17:22
 24/39 anonim ***** válasza:
100%
Kérdést tettél fel mi csak szerettünk volna segiteni a válaszokkal. De ahogy látom reménytelen eset vagy, felesleges neked bármit is mondani és mellesleg csöppet sem értesz a lovakhoz. Ú mit ne mondjak rohadt ügyes vagy h megtudtad állitani 200 méter után.. a lovaglás nem itt kezdődik. Mellesleg heti 2x mentél lovagolni azzal ló szart se érsz már meg ne haragudj. Ennyi lovas tudással csak elrontod a lovat (a 2 éves belovaglásról ne is beszéljünk) majd max jövőre nyáron lovagolhatod be (mondjuk ha nem zavarna h görbe a háta és fáj a gerince a korai belovaglástól akkor csak hajrá kinozd csak szerencsétlent akinek semmi beleszólása). Az is szép dolog h megszorongatod a szüleidet. Igazi hálás gyerek vagy mondhatom. Járj még lovagolni heti 4x minimum és olvass el jó sok lovas könyvet. Ha ezeket mind teljesitenéd és később ezt visszaolvasnád elég komoly lelkiismeret furdalásod lenne hogy ilyeneket irtál.. várj kicsit a lóvétellel.
2013. febr. 14. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/39 A kérdező kommentje:
De egy év alatt a heti 4 alkalommal egy ló árát szórom ki. Meg a helyi lovarda egy rakat sz.r lett,mert tulajváltás volt, innen is 30 km-re mennek a lovardába.
2013. febr. 14. 21:55
 26/39 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, az a baj, hogy a lovaglás nem ott kezdődik, mint amiről írsz. Ez az egyik. A másik az, hogy az, hogy tudsz lovagolni, lovardában, iskolalovon, akinek már minden mindegy, mert heti 70 ember megy át rajta, az is egy dolog. Én megkaptam az első saját lovam, egy hétig minden szép és jó volt, aztán úgy lepróbált, hogy majdnem átértékeltem addigi életemet... És én akkor már 8 éve lovagoltam, heti minimum (!) 1-2×, rendszeresen. Rajtamaradni egy lovon, és megtanítani őt valamire két teljesen külön dolog. Nekem is rengeteg dolgot kellett megtanítanom a pacinak, mert rém sok hiányossága volt, de az teljesen más volt, mert ismerte az alapvető (!) segítségeket azért, még ha a belovaglási skálán nem is mentek nála szerintem teljesen végig, de egy jól kis összerakott ló volt. Ha nekem kellett volna a 0-ról belovagolni, mostanra valószínűleg itt sírnék, hogy a lovamat vágóra kell vinni, mert a hátát beejtette, folyamatosan fáj neki, a lába szétment (teljesítményló, tehát megy, mint az őrült, ha nincs megfelelő lovaskontroll, de ezt én, a 0-ról képtelen lettem volna megértetni vele), és úgy egyáltalán az egészsége kész. Na jó, valószínűleg még ez előtt pánikszerűen rohantam volna, hogy egy hozzáértő legalább legyen ott, és segítsen, mielőtt kivégzem a lovat (vagy magam). Lehet, hogy ha terepen, vagy bárhol megugrik a ló, akkor meg tudod állítani, de nem erről szól a lovaglás, és félek, hogy amit Te eddig tanultál, az sem az, aminek gondolod. Az, hogy mennyi időd lenne rá... Én, egyetem mellett megoldom, hogy a szerdai napot kivéve mindig kimenjek hozzá (olyankor 9-16-ig egyhuzamban órám van, hazajönni, főzni, átöltözni, kijutni a lovardába még legalább 2 óra, inkább 3 a csodás buszközlekedés jóvoltából) - középiskola mellett bőven rá lehet szánni napi 3-4 órát is.

Összességében, Neked egy olyan 10 év körüli, stabilan belovagolt pacira van szükséged, és még a mellé, ha rám hallgatsz, egy jó oktatóra. Nem tudom, merre laksz, ajánlanám, hogy gyere el megnézni nálunk egy edzést, az én pacim, stb., de félek, ez nem fog menni... :)

2013. febr. 14. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/39 anonim ***** válasza:
100%

1500 Ft-ból hogy jön ki egy ló heti kajája? :o


Egyébként ha olyan jó lovas vagy, nem hiszem, hogy nem találsz senkit, aki adna alá egy lovat lovaglásra. Én amíg vidéken laktam - 20 éves koromig - soha nem fizettem a lovaglásért. Komolyan, erre alapozni a korai belovaglást, hogy ha vársz egy évet sok pénzt elvisz a lovasiskola, meg csak ülsz a gép előtt... az eszem megáll.


Hétvégente akarod lovagolni, de akkor máris 20-30 km-t?


Szerintem ez a ló egy évig nem fogja alattad egészségesen kibírni. A többihez már nem is szólnék hozzá, mert ez nem lovaglás témakör, hanem valami egészen más. Légyszíves, mielőtt lovat veszel, két lovaglóóra árából vedd meg Klimke A fiatal hátasló alapkiképzése c. könyvét és olvasd el. Ad némi támpontot ahhoz, hogy mit nevezünk belovaglásnak.

Amúgy meg csináld csak ha nem fogod fel ésszel amit írunk, az idő minket fog igazolni. Majd jussunk eszedbe.

2013. febr. 15. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/39 anonim ***** válasza:
100%

Egyheti kaja nincs meg 1500ból. Télen egy nagy körbála széna 1 lónak max 3 hétig elég, egy körbála most 15-20 ezer Ft. Csak a szénád min 5000Ft egy hétre, a zabról nem is beszélve.

Szóval ez így elég rossz érv volt.

A 20-30 km-re fel is kell készíteni a lovat, különben elég hamar tönkre fog menni. Egy 20km-es jó tempóban végrehajtott túrához, mi 2hétig edzünk heti 4x-i lovaglással és megfelelő takarmányozással. Persze ha rendszeresen lovagolsz heti 3-4 jól elosztott alkalommal, akkor bármikor belefér egy ilyen túra. De nem egy 3 éves csikónak.

2013. febr. 15. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/39 A kérdező kommentje:
Hát mi kihozzuk annyiból. 5 ezerért veszünk egy bálát. Mondjuk ismerőstől, de az mindegy. Zab 8 ezer mázsája, egy nap egy serpákkal. tehát lesz akk max heti 2 ezerbe. Akkor is jobban járok. Itt nem használják lovagolni a lovat, csak szekerezni. Nyáron napi szinten tudnék vele órákat lenni, ijenkor is egy órát tudnék foglalkozni. Erőltetett menetben pl egy óra alatt simán meg a 20 km, szerintem.
2013. febr. 15. 19:01
 30/39 anonim ***** válasza:

Erőltetett menetben egy csikó megy veled 20 km-t, egy hétig mondjuk minden nap, utána meg eltemeted. Nem bírja, ezt értsd meg. Egy csikónak ez nagyon megterhelő, de még egy nem megfelelő tréningben/edzésben, kondiban lévő idősebb lónak is! Nyáron főleg, a nagy melegben nem is szabad annyira hajtani,hajszolni őket. Télen szívesebben mennek, de ha azt akarod, hogy sokáig terhelhető legyen, akkor ezzel nem élsz vissza.

Most akkor itt írd már le nekünk, hogy (és tekintsük rendes, felnőtt lónak) milyen ezdésterveket alkalmaznál, ha:

1. szeretnéd a lovad egy hosszabb túrára felkészíteni

2. tudod, hogy 2 hónap múlva nem lesz már annyi időd foglalkozni vele

3. kicsit lesoványodott, az izmain is van mit fejleszteni

4. szeretnéd kocsiba fogni, de eddig csak hátasként dolgozott

5. szeretnél elkezdeni ugratni vele, de a ló még nem ugrott korábban lovassal

6. szeretnéd az alap előre közlekedésnél, és három sebességnél kicsit "továbbfejleszteni", és nem csak egy ütemű lépéssel, ügetéssel, vágtával dolgozni vele

7. szeretnéd megtanítani neki, merre van a jobb, bal oldal

8. hozzá szeretnéd szoktatni számára idegen hangokhoz, dolgok látványához

9. tudod, hogy 2 hónap múlva intenzívebben tudsz vele dolgozni, fokozottabb igénybevételnek lesz kitéve

10. szeretnél vele kimenni terepre - milyen terv alapján haladnál vele kint?


No, elsőre mondjuk ennyi. Amíg nem tudsz rájuk pontos, meggyőző választ adni, addig nincs miről beszélni, mert minden helyzetben mérlegelned kell, milyen hosszú bemelegítő fázist szeretnél az adott edzésen, milyen típusút, mely izomkötegeket akarod átmozgatni, mi a célja az adott edzésnek, és ezt hosszabb/rövidebb időn belül hova akarod kifuttatni. Tudnod kell, hogy ennek a célnak mi a pontos eszköze, stb.

A másik, hogy ezt az összeget szorozd be kettővel minimum, mert a ló társas állat, ne tartsd egyedül, akkor se, ha majd 4-5 év múlva lesz egy csikója: amibe (fedeztetés) ugyancsak nem szabad felelőtlenül belerohanni, attól, hogy találsz egy fed. engedélyes mént, még nem biztos, hogy megtaláltad a létező legjobbat a kancádhoz, bár ha mindegy, csak ló-szerű legyen, akkor a szamár is megteszi - az öszvérre van felvevő piac Olaszo. fele.

Az abrak adaghoz meg. Ez nem így megy, hogy egy nap ennyit kap, pont. Azt a munkához kell igazítani! Látnod, tudnod kell, mikor mennyit dolgozik, mennyi jár neki, hogy ki tudjon szolgálni, egészséges és jókedvű maradjon. Tudnod kell, mi az alsó és mi a felső határa, hiszen ha túleszi magát, kilyukadhat a gyomra tőle, ha aluleteted, akkor legyengülhet, lefogyhat.

Te sajna még mindig nem lovaglásról beszélsz, hanem retyózásról, és arról, hogy viteted magad a lóval, ami nem sport, és amitől fogyni, izmosodni se nagyon fogsz. És persze, az tény, hogy felülök, elzötykölődök a lovon én is neked egyhuzamban két napot, de ha tényleges munka van, abból bőven elég 1-2 óra/nap, nekem is, a lónak is. És az idomítómunka pedig fontos, komoly dolog, minden másnak (!) az alapja. Az ugrásnak, a terepnek, ügyességi, voltizsnak, western, bármit akarsz csinálni, ez kell. Ha egy az egyben kihagyod, mert felesleges divatolás, nem kell túlképzett ló, csak az, hogy két évesen napi 20 km-et levágtasson veled, akkor ajánlok egy jogosítványszerzést, meg egy motort, de minimum egy 5-6 éves, frissen pályáról érkező angol telivért. Az megy amerre lát, főleg átképzés nélkül, bár ez nem okozhat gondot...

Hozzáteszem, egy lovat almozni kell, leápolni, körmölni, adott esetben patkolni, rendszeresen oltani és féreghajtót is adni kell neki.

2013. febr. 16. 00:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!