Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Csak szerintem elkeserítő?

Csak szerintem elkeserítő?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=K2..

Még nem is azzal van a bajom, hogy egy ekkora pasi ül egy ekkora pónin, mert egyszer nyilván nem okoz neki vele nagy kárt... Az ültetéshez, fektetéshez hasonló, abszolút haszontalan és számomra bohóckodásnak tűnő feladatokkal sem vagyok kibékülve, de még ezen is szemet tudnék hunyni, na de így?... Konkrétan ledönti a lovat a lábáról fektetés címen, majd úgy összekötözi, hogy ne tudjon felülni, és a zablánál fogva felrángatja. De persze, vannak ilyen emberek, csak az az elkeserítő számomra, hogy ezt a videót Göblyös István töltötte fel, és ha jól sejtem, ő volt a kamerás, és egy pillanatig nem ellenkezett, amikor ezeket látta, sőt még fel is töltötte az internetre. Láttam későbbi videón, hogy milyen szépen dolgozik ezzel a lóval, de azért a videón látható dolgok szerintem olyanok, amiket egyetlenegyszer sem lenne szabad hagyni...2013. márc. 16. 17:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező, nem értem a problémádat. Nyilván nem gondolhattad komolyan, hogy majd megkéri szépen a lovat, hogy lesz szíves lefeküdni, a ló pedig haladéktalanul engedelmeskedik... A fektetés tanításának ez a módja és a srác kedvesen, humánusan és odafigyelve hajtja végre az egészet. Az összekötözést direkt erre a célra feltalált cuccal (állatorvosok is ezt használják, természetes fedeztetésekkor is ez kerül rughám gyanánt a kancára) hajtja végre, a lónak semmi sérülése nem lesz általa, az pedig nem igaz, hogy a zablával felrángatja, mert nem bántja, viszont folyamatosan dicsérve van a ló.

Ugyan én magam nem tanítom feküdni a lovaimat, nem foglalkozom ilyesmivel, de sokszor láttam már, hogy csinálják és ahogy itt a srác dolgozott, az rendben volt.

A lovas nagysága meg a pici lovon:tetszik nem tetszik, de a pónicsikók belovaglását is felnőtt emberek végzik, nyilván nem rakhatunk rájuk gyerekeket, valahogy meg ki kell képezni... Én is kénytelen voltam már nem egy pici pónit belovagolni, másként hogy rakom rá a gyerekeket?

2013. márc. 16. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Valletta ***** válasza:

Azért szerintem nem olyan tragikus a helyzet. Ez az első alkalom, hogy a póni lefekszik és leül és bár ez engem annyira hidegen hagy, hogy fogalmam sincs, hogy hogyan tanítják mások, de belegondolva első alkalommal igencsak nagy erő szükséges ahhoz, hogy a ló lefeküdjön, vagy épp felüljön, épp ezért a legcélravezetőbb ha a ló saját magát tartja meg. A hátsó lábak azért vannak megbéklyózva és a nyakához kötve, mert annyira erősek, hogy azt egy ember segédeszközök nélkül nem tudja megtartani. Ez az én olvasatomban pont annyira kegyetlen, mint egy túl rövid kikötőszár (amennyiben láttál már kikötőben vergődő lovat), azzal a különbséggel, hogy ahogy a lovas mondja, általában csak az első alkalommal van rá szükség, míg a lovak futószárazás közbeni, lovas alatti kikötése általánosan elterjedt és semmiben nem különbözik a videóban látott mechanizmustól. Ha jobban megnézed, nem felrángatja a szárral a lovat, az egyszer nem nyitja ki a száját, hanem a lapockájánál legyezi meg a szárral és arra ül fel a ló.


Egyébként ha kétségeid vannak, nyugodtan írj a Gőblyösnek, biztosan fog válaszolni.

2013. márc. 16. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:

Mivel nekem sincs túl sok tapasztalatom a témában, ezért abból indultam ki, hogy kutyázásban van tapasztalatom, ott pedig azért nem tanítunk úgy ülést, hogy lenyomjuk a fenekét a földre, majd megdicsérjük, mert ilyen helyzetben a kutya egyetlen aktív viselkedése az ellenszegülés, azazhogy ellentart a kéznek, ami lefelé nyomja őt. Itt a lónál ugyan ez a helyzet, ő nem csinált semmit aktívan, csak ellenszegült, aztán belenyugodott abba, hogy úgy sem tud más helyzetet felvenni a kikényszerítetten kívül. Számomra főleg az volt megdöbbentő, hogy amennyire meg tudom ítélni, azért ezzel a módszerrel nem teljesen veszélytelen az adott feladatok megtanítása. Mert ez a ló például viszonylag hamar rájött, hogy ha lefekszik, úgy a jobb mindenkinek, de el tudom képzelni, hogy azért van olyan ló, akinél a láb ilyen módon való felhúzása hevesebb reakciót vált ki, veszélyeztetve ezzel mind a lovas, mind a saját egészségét. Természetesen nem arra gondoltam, hogy majd addig kérlelem a lovat, amíg lefekszik, de volt alkalmam látni, hogyan tanítják ezt a feladatot a natural horsemanshippel dolgozók (itt szeretném leszögezni, hogy ezzel a módszerrel kapcsolatban inkább negatív, mint pozitív érzelmeim vannak, persze lehet jól is csinálni, csak kb. semelyikük nem csinálja jól.) és azt kell, hogy mondjam, ebben az egyben valóban sokkal szimpatikusabbak, mint a videón látható fószer. Én azt a módszert láttam megvalósítani, hogy a lónak először a komplimentet tanították meg (talán ez még nem ördögtől való feladat, úgy rémlik, Bent Branderup egyik videóján is feltűnt), valamint a nyomásra való engedést, és komplimentből egyszerűen finoman eldöntötték. Ezt szinte semmilyen ellenszegülést nem váltott ki a lóból. Persze ez több időt igényel, és a mai lókiképzésben ez az, ami nincs. Illetve a magasiskola, klasszikus képzés az egyetlen kivétel véleményem szerint, ezért lepődtem meg meglehetősen a videón, mert bár az említett feladatok nem magasiskolai elemek, de a ló Gőblyös tulajdona.

A túl rövid kikötőszárat én is elvetem egyébként, láttam már ilyentől szenvedő lovat.

Bocsánat, ha netán valahol kicsit furcsa lett, elég fáradt vagyok, és ezt írás közben is érzékeltem.

2013. márc. 16. 19:01
 4/11 Valletta ***** válasza:
És amit láttál a naturálosoktól, az biztos, hogy a tanítás fázisa volt? Nem tartom kizártnak, hogy úgy is sikerülhet, de szerintem a videóban látott pónit sem érte valami nagy törés, se lelkileg, se fizikailag. Nyomást helyeztek rá, a póni engedett a nyomásnak és kész. Ezt lehet erőszaknak hívni, de ebből áll a lovaglás, mert a lovaknak eleinte nincs ám olyan motivációjuk a segítségekre való engedésre, mint amilyen motiváció a kutyáknak a jutalomfalat, így nyomás-engedés az egész. A nyomás a jel, az engedés a jutalom, és ha a ló már érti, lehet a jelet csökkenteni.
2013. márc. 16. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Igen, tanulási fázis volt. :)

Tulajdonképpen valóban nem állatkínzás történt itt, vagy miegyéb, ennek ellenére én ezt így nem merném megcsinálni egy lóval, nem tudván, hogy fog reagálni, és mivel önálló lények, a lehetőségek tárháza igen nagy. Persze sok ló valószínűleg a pónihoz hasonlóan reagál, de kivételek lehetnek, és az én megítélésem szerint ez azért nem a legjobb lehetőség.

2013. márc. 16. 20:23
 6/11 anonim ***** válasza:

Van egy 16 éves arab ménem, valaha távlovaztam vele, most már nem versenyzik, terepen lovagolom, nagyjából ennyi, időnként - mivel nagyon nyugis - a gyerekeimet vezetgetem rajta, talán a négyévesemet már futószárra is rárakom, meglátjuk, na ezzel a lóval találtam ki a télen full poénból, hogy megtanítom meghajolni. Azt se tudom, hogyan tanítják a meghajlást, nem foglalkoztam eddig a kérdéssel, csak úgy kútfőből annyit tettem, hogy melléálltam, lábát fölvettem, egy répát pedig egészen a szügyénél, majd folyamatosan hátrafelé húzva a mellső lábai között kínáltam neki. A ló pillanatok alatt rájött, hogy a répát úgy kaphatja meg legkönnyebben, ha a másik (nem az általam fölemelt) lábával is letérdel. Addig-addig csináltuk, hogy egyszer valahogy elvesztette az egyensúlyát és az oldalára dőlt. Lassított felvételként, nem is ütötte meg magát, tényleg szépen feküdt le, de baromira nem lett boldog tőle, azonnal felugrott. Na ezért nem gondolom, hogy a kikötés nélküli módszer működhet, ugyanis nincs ideje a lónak megértenie, mit várunk tőle, s ha egy több mázsás állat szabadulni próbál, fog is, ha csak az ember fogja.

Amit láthattál, kérdező, tuti nem lehetett a képzés elején álló ló. Minden bizonnyal csinálta már párszor.

2013. márc. 16. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Most vívjunk nem-de vitát?... :) De, igen, képzés elején lévő ló volt (személyesen ismertem), nyilván sokat dolgoztak az ügyön, de rövid ideig ott maradt, aztán további gyakorlással már csak jelre állt föl. Amúgy hány natural horsemanshippel (jól vagy rosszul) képzett lovat látni feküdni?... Gondolod, hogy a kisleánykák a hihetetlen bizalom és szeretet és csillámpóniland eszményének jegyében képesek lennének így megtanítani a lovuknak a fekvést?... :) Mert én nem. És valahogy csak sikerül nekik.
2013. márc. 16. 21:59
 8/11 Valletta ***** válasza:

A csillámpónisok nagyon sok mindent nem képesek megtanítani a lovuknak (például egyenesen, előre haladni), de a fektetés biztos köztük van. :))


Én nem akarok vitatkozni, ne érts félre! De azt írtad, hogy "képzés elején lévő ló volt (személyesen ismertem), nyilván sokat dolgoztak az ügyön, de rövid ideig ott maradt, aztán további gyakorlással már csak jelre állt föl", viszont amit a videón látunk az meg a póni első alkalma. Nem lehet összehasonlítani. Biztos vagyok benne, hogy ha a pónival sokat dolgoznak majd az ügyön, akár szóra is le fog feküdni, mint a jó kiskutya, elvégre azoktól szokás fekvést kérni. :)

2013. márc. 16. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Nos, tudom, ez sajnos nagy probléma, csak nehéz orvosolni. Szerintem biztos sok csillámpónis necsörelhorszmenshipes kiscsaj lenne hajlandó elmenni egy edzőhöz, ha lenne olyan edző, aki nem küldi el őket kapásból a fenébe. De a szabadság és bizalom és szeretetvan fílinget nem akarják feladni, így csinálják maguk, rosszul. És persze arra büszkék, hogy a ló kötőfékkel megy, és le is tud feküdni, de azt pedig nem látják, ha pl. ferde, csupán mivel nem látványos az ő szemüknek. Sokan lenézik ezt a réteget, de szerintem lenne bennük lehetőség, ha egy kicsit kinőve a csillámpónivilágból megmaradna a lószeretetük, merthogy ezért csinálják ezt az egészet, nyilván nem szándéosan teszik tönkre a lovaik lábát. Csak senki nincs, aki erre irányítsa őket, mert a legtöbbjüket a hatalmas gratulációkon kívül erősen negatív kritikák érik, aminek köszönhetően a jószándékú, építő kritikákra is immunissá válnak, és hajtogatják tovább, illetve belemélyednek a "Te egy hülye lókínzó vagy, nekem persze itt a BIZALOM." szlogenbe. Olyan emberek, hozzáállás kellene, akik nem akarják rögtön lebeszélni a dologról őket, csak felhívnák a hibáikra a figyelmet. Na ilyen nincs. És itt a bibi. Persze vannak híresebb, ezzel foglalkozó emberek, akik vállalják mások képzését is, de ezek pont nem érhetőek el ennek a rétegnek a nagy része számára. Így csinálják tovább, egyedül, rosszul.


Amúgy lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen, de arról akartam itt hablatyolni, hogy az említett, NH-s technika számomra azért volt szimpatikusabb, mert a fokozatosság volt a lényege. A videón először próbálják fektetni a lovat, és rögtön le is fektetik, az említett lónál pedig sok alkalmon keresztül csak megalapozták a fektetést, és aztán fektették le, meglehetősen finoman a videóban látható módszerhez képest, először engedték neki, hogy hemperegjen, és csak rövid ideig kellett, hogy úgy maradjon, aztán később csiszolgatták. A videóban pedig egyből rögtön követelmény volt a lótól, hogy maradjon fekve/ülve hosszabb ideig. Szerintem érted, miről beszélek. :)

2013. márc. 16. 22:38
 10/11 Valletta ***** válasza:

Értem és egyetértek!


Szerintem nyugodtan mehetnének mondjuk Kappel Edithez tanulni, lovaglást is és talán szabadidomítást is, meg egy kis Philippe Karl-féle módszert is.

2013. márc. 16. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!