Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A ti anyósotokkal is ez...

A ti anyósotokkal is ez történt, mikor megöregedett? Hogy segítettetek neki?

Figyelt kérdés

Anyósom 71 éves, 3 éve ismerem. Újabban egyrészt furcsa dührohamok törnek rá. Például a múltkor nem vette fel anyósomnak a telefont a férjem tesója. Anyósom elképesztő stílusban kezdte alázni, káromkodásokkal, nekünk. Most ezeket ide nem tudom leírni.:) Az utcán hangosan megszól embereket, pl. egy hordozókendős lányt a gyermekével, hogy "ilyet a majmok szoktak" és forgatja a szemét. Soha nem viselkedett volna így, ahogy az elmúlt fél évben.

És észrevettem, hogy nagyon rosszul kezdett el öltözni. A ruhái nem régiek, csak fura szabású, bő mind. A kínaiban vásárol, de ott sem csak ilyen dolgok vannak, mégis ezeket választja. Tudom, hogy nem a pénz miatt, mert a nyugdíja több az én fizetésemnél, és a férje is jó nyugdíjat kap. Na meg, eddig nem öltözött ilyen rosszul.

Nem engedi, hogy elvigyem őt vásárolni, de úgy sajnálom, hogy valahogy mintha mindegy minden lenne neki és furcsán viselkedik. Hogy segíthetnék mégis? Mi baja lehet?

2016. jún. 24. 10:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%
Nincs túlságosan egyedül?
2016. jún. 24. 10:43
 2/12 A kérdező kommentje:
Apósom is folyton otthon van, heti többször fuvarozza az unokáit is ide-oda, nem tudom, hogy ez-e a baja. végül is létezik társas magány is.
2016. jún. 24. 10:45
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Lehet, hogy kezd kicsit bekattanni, na nem mintha fiatalon ez nem történhetne meg. Az mégsem normális ha mindenkinek beszól az utcán. Ha súlyosabbá válik akkor pszichiáterhez kell vinni és adnak neki gyógyszert. De megelőzésképpen jó lenne néhány közös program, pihenés. Normál ruha vásárlására is rá lehetne beszélni szerintem, de ez elsősorban nem egy meny feladata, nyilván jobban bízik az első számú családjában.
2016. jún. 24. 10:49
 4/12 anonim ***** válasza:
96%

Figyelgessétek, mert az időskori demencia (alzheimer) első tünetei lehetnek a hangulatváltások, az agresszió.

Ilyenkor még eszüknél vannak szegények annyira, hogy észrevegyék, hogy valami nem stimmel, és ez zavarja, frusztrálja őket.

Persze lehet, hogy nem ilyen komoly az ügy, csak egy kicsit elhagyta magát, de én azért gyanakodnék. Elég idős, sanszos lehet az Alzheimer-kór, pláne ha véletlenül azért nem jók rá a ruhái, mert már nem találja el a megfelelő méretet.

2016. jún. 24. 10:56
 5/12 anonim ***** válasza:
22%

Demencia.

Így kerülnek az öregek az elfekvőbe:)

2016. jún. 24. 12:06
 6/12 anonim ***** válasza:
94%

4-es vagyok, azért az a mosolygós smiley nem baráti az elfekvő mögött :(

Én pont demens részlegen önkénteskedtem pár hónapig, azóta is rettegek az öregedéstől.

Borzasztó, amikor úgy kell egy idős nénit és bácsit gondozni, mintha kisbabák lennének. Pelenkázni, etetni, 0-24-ig figyelni, volt olyan néni, aki a folyosót záró ajtó fölött folyamatosan lopkodta, és MEGETTE a karácsonyfadíszeket. Arrébb kellett vinni a fát.

Legtöbbjük a végére már beszélni is elfelejt. Nem tudnak alap szinten sem gondoskoni magukról.

Nekik már semmi nem jut, csak az elfekvő. Gyakorlatilag mindegy is nekik, úgysem fogják fel, mi van körülöttük.

Annyira szörnyű látni, amikor egy életnyi küzdelem után a nyugodt időskor helyett ide jut valaki...

Kérdező, az előző hozzászólásomból kimaradt, de nagyon szorítok, hogy csak a melegtől legyen kicsit kótyagos az anyósod.

2016. jún. 24. 12:56
 7/12 anonim ***** válasza:
79%

Ez sajnos ahogy irják, időskori leépülés. Van akinél hamarabb, van akinél később, a 71 pedig még egészen fiatal.

Sajnos én is kezdem észrevenni a szüleimen, mivel kényszerből most átmenetileg együtt lakunk, de aki azt irja, hogy ők (mármint az idősebbek) észreveszik, hogy nem stimmel valami, az sajnos téved, mert nem érzik, nem látják :-( Mi kivülállók vesszük csak észre, hogy pl. valaki az élő fába is beleköt, dührohamai lesznek, ordibál...ők ezt másképp fogják fel.

2016. jún. 24. 13:11
 8/12 anonim ***** válasza:
82%
Kezdődő Alzheimer is lehet :( Azzal sajnos nemigen tudnak mit kezdeni.
2016. jún. 24. 13:20
 9/12 anonim ***** válasza:
85%

7-es, épp ezért írtam kezdődő demenciát.

Az elején még felfogják. Téged nem idegesít, amikor nem jut eszedbe valami?

Ugyanezt érzik. Először csak egyre feledékenyebbek, nyilván ez még az a státusz, amikor maguknál vannak szerencsétlenek, csak érzik, hogy valami nem oké.

Aztán szépen megy egyre lejjebb.

Rengeteg ilyet láttam az idősek otthonában a kezdődő alzheimeresek között :(

2016. jún. 24. 14:04
 10/12 anonim ***** válasza:
94%
Nyilván a kérdező anyósának még nincsenek egyértelmű, állandósult tünetei, azért csak feltűnt volna nekik :/
2016. jún. 24. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!