Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Családfa

A kérdés

A harmadfokú unokatestvéri viszony az már nem olyan komoly, ugye?

Van egy srác, akivel nagyon jól elvagyunk, de unokatestvérek vagyunk harmadágon. (A nagyszüleink első fokon unokatestvérek.) Lehet ebből a kapcsolatból valami, vagy felejtsük el?Válaszotokat előre is köszönöm, és kérlek kíméljetek meg a "pokolba fogsz jutni", meg az egyéb butaságoktól. Köszönöm!

 2008. aug. 2. 11:26  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A magyar törvények másodunokatestvérek házasságát (Közös dédszülők) már engedélyezik, ti ennél egy szinttel távolabb álltok (Közös ükszülők), tehát elméletileg semmilyen káros hatása nem lehet, ráadásul teljesen törvényes is. Ebből akármi is lehet.

A válasz 97%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/17Időpont 2008. aug. 2. 11:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

pontosan, de egyébként ugyan házasság nem megengedett, de maga a szexuális aktus csak egyenesági rokoni kapcsolat esetén büntetendő.


a kettő között van a megtűrt, de nem "támogatott" terület.A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/17Időpont 2008. aug. 2. 12:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az első válaszoló nem jól írta le a családfát. De amit írt helyes.

Azt írtad a nagyszüleitek voltak első unokatestvérek. Vagyis akkor a dédszüleitek testvérek. Így a ti szüleitek másod és ti harmad uncsi tesók vagytok.

Nekem a szüleim negyedik uncsi tesók és semmi gáz.A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/17Időpont 2008. aug. 2. 14:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

# 4/17Időpont 2008. aug. 2. 16:21 Privát üzenet
Gondolom egy esetleges genetikai károsodás miatt kérdezed, ha gyereket szeretnétek. Szerintem a biztonság kedvéért érdemes elmenni egy genetikushoz. Biztos ami biztos.

A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/17Időpont 2008. aug. 6. 12:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem akarom lehurrogni az előttem szólókat,de sajnos nincs igazuk.Ha egy kicsit mélyebben utána nézel ennek a genetikai dolgoknak,akkor tudnod kell,hogy bármilyen rokoni kapcsolatból lesz szerelem,abból ugyanúgy lehet vérfertőzés,függetlenül attól,hogy hányadik ágon vagytok Ti rokonok.NEM egészséges,magyarul:Igenis van rá ESÉLY,hogy oligofrén,vagy szellemi fogyatékos ivadékotok lesz.Ha ezek után is bevállaljátok a dolgot,irány egy genetikus.....!Majd írd le,hogy mire jutottatok! :D

A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/17Időpont 2008. aug. 10. 18:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az előttem szóló teljesen hülyeséget ír.


"bármilyen rokoni kapcsolatból lesz szerelem,abból ugyanúgy lehet vérfertőzés"


A vérfertőzés maga a rokonok közti szexuális kapcsolat, így abból nem lehet vérfertőzés, hanem az az.


A szabályozás sem egységes, például az USA több államában elsőfokú unokatestvérek is összeházasodhatnak. A középkorban az egyház a hetedízigeni rokonokat is kizárta a házasságból, így az európai nemesség gyakorlatilag kizárólak különleges engedéllyel házasodhatott, ugyanis akik emlékeztek az őseikre, legalább ilyen fokon rokonok voltak.


A magyar szabályozás genetikai alapokon nyugszik, ugyanis másodunokatestvérek akárhány nemzedéken át történő házasodása sem eredményezi az esetleg meglévő hibás recesszív allélek homozigóta állapotba kerülését, csak legfeljebb két százaléknyi eséllyel. Ti ennél eggyel távolabbi rokonok vagytok. Ettől elmehettek egy genetikushoz, ártani nem árthat, de ő is valószínűleg csak megnyugtat. Emberi számítás szerint nyugodtan csinálhattok egy fészekalja gyereket, ráadásul teljesen törvényesen.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/17Időpont 2008. aug. 10. 20:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az én férjem elég késői gyerek, és így eshetett az meg, hogy az én nagymamám és az ő anyukája unokatestvérek. (70 évesek már.)Vagyis a férjem és anyukám (Vő-anyós!)másod-unokatestvérek.(1 generáció a különbség közöttük.)

Tudom, kicsit furcsán hangzik, de mi összeházasodtunk. Nem vagyunk közeli rokonok, a kapcsolatot sem úgy rokoni alapon tartotta a két család, szóval majdnem olyan volt, mintha két "idegen" család találkozott volna, csak mivel faluban éltünk, ismertük egymást. A szerelem nagy úr!

Ilyen esetben szerintem a szívedre hallgass, ez a rokoni fok, amiről te írsz, elég távoli!

Gyerekünk még nincs, de nem hinném, hogy gond lenne.A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/17Időpont 2008. aug. 11. 20:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az ötödik válaszoló vagyok és üzenem az idézgetős utánam szólónak,hogy attól,hogy te beleraksz tudományos hangzású szavakat még nem leszel meggyőző,sőt....Jó lenne,ha biológiából korrepetáltatnád magadat,mert csak 50-60%-ban igaz a vérfetőzés,tehát ez nem biztos!!A tudomány sosem 100%ra mondja azt,amit...Szóval mielőtt használnál ilyen számodra "bonyolult" szavakat előtte nézd át az adott témához tartozó tudományos könyveket!!

Szóval akárhányadik rokoni kapcs. veszélyes.Ez van..Vagy elfogadod és túllépsz=szerelem,vagy nem és túllépsz=új kapcs.....A válasz 21%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/17Időpont 2008. aug. 12. 21:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Természetesen az "oligofrén" szó használata nem tudományos hangzású szavak idézgetése azért, hogy meggyőzőbbnek tűnj.


Amúgy nincs megfelelő magyar kifejezés a "recesszív" "allél" "homozigóta/heterozigóta" szavakra, a körülírással pedig nem akartam szenvedni, nem tudtam, hogy te csak az "oligofrén" szó jelentését ismered.


Allél: Egy adott gén egyik változata.


Egyszerűsítve, recesszívnek nevezünk egy allélt, ha a fenotípus szintjén csak akkor jelenik meg, ha az adott génből a genomban rendelkezésre álló mindkét példány azonos allél(Homozigóta). Heterozigótaként, azaz egy vad típusú allél jelenlétében az egyeden fenotípusát nem változtatja meg a recesszív allél jelenléte.


(Mielőtt fölhorgad a tudományos dühöd, itt most szándékosan nem beszélek a transzheterozigótákról, szuppresszorokról, mozaikfoltokról, mitotikus rekombinációról.)"Jó lenne,ha biológiából korrepetáltatnád magadat"


Diplomás biológus vagyok, molekuláris biológia - genetika főtárgyakkal diplomáztam, jelenleg a biológus doktori iskola hallgatója vagyok. Lehetséges, hogy tudsz nekem újat mondani genetikából, de nem nagyon tartom valószínűnek.


"mert csak 50-60%-ban igaz a vérfetőzés,tehát ez nem biztos!!"


Ezt kifejtenéd bővebben? A vérfertőzés egy jogi fogalom, közeli rokonok házasságát illetve nemi kapcsolatát jelenti. Jogi oldalról megközelítve nem lehet 50-60% -ban igaz, mert egy kapcsolat vagy vérfertőző, vagy nem. Magyarországon másodunokatestvérek házasodhatnak törvényesen. Ennél közelebbi rokonok házassága 100% -ban vérfertőzés, ennél távolabbi rokonok házassága 0% -ban vérfertőzés. Nem lehet "kicsit" vérfertőzést elkövetni, mint ahogy nem lehet "kicsit" teherbe esni sem.


A biológiai vérfertőzés már sokkal homályosabb fogalom, nem is használják, helyette azt mondják: Beltenyészet. A beltenyészet valóban csökkenti az egyedek életképességét.


Az emberek szempontjából annyi a lényeg, hogy mindannyian hordozunk egy csomó hibás gént. Ezek a hibás allélok mind recesszívek (különben megbetegednénk), így a mellettük meglévő vad típusú (egészséges) allél miatt nem jelennek meg fenotípusosan (Nem betegszel meg). Ha két vadidegen ember házasodik össze, mindketten sok hibás gént hordoznak, mégis nagy valószínűséggel egészséges gyermekük születik, mivel elég kicsi az esélye, hogy ugyanazt a hibás allélt hordoznák. Mivel léteznek öröklött betegségek, ez mutatja, hogy azért az esély nem nulla, vadidegenek is hordozhatják ugyanazt a hibás allélt, így születhetnek beteg gyermekeik.


A közeli rokonok házasságánál épp az a baj, hogy a génjeiket egy helyről örökölték, így sokkal nagyobb az esélye, hogy éppen ugyanannak a génnek a hibás változatát (allél) hordozzák, így nagyobb eséllyel születnek öröklött betegségekben szenvedő gyerekeik. Ez azonban véletlen kérdése és ennek az esélyét senki sem fogja pontosan megmondani. Két testvérnek is születhet egészséges gyermeke, ha szerencséjük van. Éppen ezért célszerű valahol meghúzni a határt. A törvényes határ a másodunokatestvéri rokoni fok. Tehát jogi akadálya nincs annak, hogy összeházasodjatok. Lehetséges, hogy gyermeke(i)tek öröklött betegségekben szenved majd, valóban, de ugyanígy két vadidegen ember esetében sem zárható ez ki teljes bizonyossággal.


Elmehettek egy genetikushoz, aki kb. ugyanezt fogja elmondani, de mégis egy orvos szájából jobban hangzik. A lényeg: Ez a ti döntésetek. Azon el lehet gondolkodni, mennyire emeli meg a sérült gyermekek születésének az esélyét egy ilyen távoli rokonság, de mivel nem hiszem, hogy erről léteznének pontos adatok, mondhatjuk, hogy az esély elhanyagolható."Szóval mielőtt használnál ilyen számodra "bonyolult" szavakat előtte nézd át az adott témához tartozó tudományos könyveket!! "


Például ajánlanál egyet? Csak úgy kíváncsi lennék, miből művelted ki magad ennyire okosra?"Szóval akárhányadik rokoni kapcs. veszélyes.Ez van.."


Akárhányadik fokon mindannyian rokonok vagyunk, így sajnos egyetlen pasit sem találhat magának a kérdező, ugyanis mindegyikkel rokon lesz valamilyen fokon, már ha elfogadjuk a törzsfejlődés elméletét, legföljebb nem tudja meghatározni, milyen távoli is a rokonság.A válasz 90%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/17Időpont 2008. aug. 13. 12:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Segítség!? A Pascalban kéne levezetni a harmadfokú függvényt!
Hogyan kell megoldani egy harmadfokú egyenletet?
Mi az elsőfokú, másodfokú, harmadfokú bírói ítélet? Mi értelme? NEM ÉRTEM
Milyen nyoma maradhat arcon egy harmadfokú égésnek?
Harmadfokú egyenlethez, ha ért valaki, segítene?
Fiuk! Ti szoktatok a veletek egykoru unokahugotokat/unokanovereteket olelgetni es puszilgatni? Csupan unokatestveri szeretetbol?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Családfa rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!