Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha a szüleitek 5 év után...

Ha a szüleitek 5 év után kezdenek el érdeklődni irántatok, a gyereketek iránt, akkor felvennétek velük a kapcsolatot a gyerekek miatt? Szerethetik őket, ha előtte a származásukkal van gondjuk?

Figyelt kérdés
A férjem édesanya afroamerikai, az édesapja magyar. A szüleim mindig is rasszisták voltak, ami szerintem abból adódik, hogy igen egyszerű, falusi emberek. Nem nézték jó szemmel a kapcsolatunkat, nem akarták megismerni, nem is nagyon találkoztunk utána (amúgy is Bp-n élünk, ők Szabolcsban). Mikor terhes lettem volt egy mondatuk amin igen felhúztam magam, utána kinyomtam a telefont ha kerestek (egyszer) aztán nem kerestek, én sem őket. Megszületett a kisfiam, majd még egy. Mostanában ők is egyre érdeklődőbbek a család iránt (3 és 4 évesek, szóval abban a korban vannak). Nemrég kaptam édesanyámtól egy levelet, a lényege az volt, hogy szeretnék rendezni a kapcsolatot. Én ismerem magam, tudom, hogy ugyanolyan már nem lesz a viszonyunk, de haragot sem akarok tartani és jó lenne ha lennének a gyerekeknek nagyszülei (férjem szülei most az USA-ban élnek, egy évben egyszer tudunk kimenni hozzájuk, ők is egyszer jönnek, szóval évi kétszer találkoznak a fiam a nagyszülőkkel). Viszont félek attól, hogy mégsem tudnák őket elfogadni. Már korábban visszahallottam egy rokontól, hogy volt egy olyan megjegyzése apámnak, hogy nem is olyan feketék (face-es kép kapcsán), nem tudom milyen embernek ez az első mondata az unokáit látva. A férjem sem "olyan" fekete mégsem tudták elfogadni. Nem akarok látszatkapcsolatot közöttük (szüleim-nagyszüleim). Oké, biztos idősödnek, és ezért jutottunk eszükbe, de nem akarom magunkat olyanokkal körbevenni, akiktől nem kapnak maximális elfogadást. Mert ilyenben van részük/részünk - akármennyire nem számít elvileg ma már - nem akarok ilyet a közeli hozzátartozóik között.

2013. ápr. 26. 20:07
1 2
 1/17 acelsziv ***** válasza:
41%
Ha erőt vettek magukon és a hozzáállásukon, akkor megérdemelnek még egy esélyt. Elvégre a szüleid nem?
2013. ápr. 26. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
16%

Szerintem minnél előbb rendezni kell a kapcsolatot, biztos hamar megszeretik az unokáikat, és ha a férjed is pozitívan áll hozzájuk, akkor őt is. Neked pedig akkor ugyanúgy kell szeretned őket, mint gyerekkorodban.

Tényleg nehéz lehetett nekik elfogadni, nem értik, vidéken biztos furcsa, a szomszédok a hátuk mögött beszélnek, a közértben összesúgnak mögöttük, furcsán néznek rájuk.... Belegondolhatsz a helyzetükbe.

Ha a férjed is együttműködik, akkor biztos le tudja venni őket a lábukról. A telefont letenni hiba volt. Olajat öntöttél a tűzre. Már rég ki kellett volna békülni. Te mennyire fogadod el őket? Ha valaki azt akarja, hogy fogadják el, tegyen érte!

2013. ápr. 26. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 A kérdező kommentje:

A férjem nyitottan áll a dolgokhoz, ő már korábban is mondta, hogy próbáljam meg én rendezni a dolgot.

Én is tudom, hogy benne van a "falu szája" is a dologba, ismeretlen nekik, stb. de ez kit kell hogy érdekeljen, ha a gyerekéről/unokájáról van szó? Engem sem érdekelt egy pillanatig sem ki mit mond. Még az ő, a saját szüleim véleménye sem. Egyébként mint írtam van bennük egy kisadag rasszizmus alapból. Mindegy mi valaki ha más, cigány, színes bőrű, kínai egyre megy. Ezt sem értem bennünk.

De félretenném a saját sértettségemet, ha biztos lennék benne, hogy tényleg el tudják fogadni a fiaimat.

2013. ápr. 26. 20:42
 4/17 anonim ***** válasza:

Szerintem ebből csak látszatkapcsolat lesz, jobb, ha így állsz hozzá és ezt próbálod elfogadni. A szüleid élnek, a gyerekek meg havi/évi pár alkalommal lehetnek velük. Ha nem lesznek már szüleid akkor viszont ezt sem teheted meg (én így jártam, nincs egyik szülőnk sem, és külföldön élünk).


Te addig el leszel valahogy, találkozol gyerekkori ismerőseiddel és nem akarod úgy szeretni őket, mintha mi sem történt volna. Barátságos vagy velük, az a pár óra/nap hamar eltelik velük a gyerekekkel, ők is jól érzik magukat (vagy nem...) ,és később a lelkiismereted sem fog háborogni se a gyereked, se a szüleid miatt, viszont feleslegesen sem kerülsz érzelmi viharba és nem áltatod magad úgy, mintha mi sem történt volna.

2013. ápr. 26. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
53%

"Engem sem érdekelt egy pillanatig sem ki mit mond."

Mindenkinek a véleménye kell, hogy érdekeljen, legfeljebb nem kell elfogadni, de bennük, mintegy tükörben láthatod magad. Persze lehet, hogy néha valaki kritizál, szíd, és abból tudhatod, hogy jól csinálod a dolgod, néha pedig valaki dicsér, és akkor tudod, hogy biztos rosszul csináltad!

2013. ápr. 26. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
24%

Szerintem megérdemelnek mégegy esélyt, ahogy ti is. Ez szerintem mindkét fél részéről túl lett reagálva, nem is kicsit. Ők nem tudták félretenni a negatív érzéseiket és beszólogattak, te pedig ezen olyan mértékben megsértődtél, hogy képes voltál elvágni a rokoni szálakat.

Anyukád megtette az első lépést, nyitott feléd, ezekszerint megbarátkoztak a helyzettel. Válaszolj neki!

Nem kell azonnal nagy családi összeborulós partit rendezni, de elkezdhettek levelezni, beszélgetni, telefonálgatni és ha mindkét fél készen áll rá, akkor lehet találkozni, először egyedül, majd a gyerekekkel és a férjeddel együtt. Így kitudod puhatolózni, hogy mi is a jelenlegi fennállás, no meg amúgysem kell ajtóstól rontani a házba.


Elmesélnék egy saját történetet is, ami a mai napig siker sztoriként él a családunk életében. Anyukám 1,5 éves volt, amikor az apja részeges modora miatt a nagyim összecsomagolt és elköltözött a papámtól. Anyu 25 évesen vette fel a kapcsolatot az egyik unokatestvérével, aki szinte közvetlen kapcsolatban volt a nagypapámmal. Összehozott nekik egy találkozót (ekkor a bátyám már megvolt), eleinte csak kettesben találkoztak, majd be lett mutatva az egész család. Tudom, hogy a múltban rengeteg hibája volt, soha, egyszersem kereste anyut, DE a testvéremnek és nekem igazán jó nagypapája volt és amíg el nem mondták nekem ez a történetet, én soha egy pillanatig sem sejtettem, hogy itt milyen kapcsolatok álltak a háttérben. Rengeteg ölelkezős, közös szülinapos, karácsonyozós képünk van, már totyogós koromtól kezdve, tehát az ő történetük igazán szép véget ért.

Anyu talán sosem tudta feldolgozni azt a 25 évet, amíg nem volt része a nagypapám az ő életének, de tovább tudott lépni a mi érdekünkben és ezáltal mi, "gyerekek" nyertünk egy igazán jó nagypapát!! Azóta jópár év eltelt, mi is felnőttünk, de a nagypapám temetésén egy családként álltunk ott és zokogtunk egytől egyig a sírja mellett, amiért elvesztettük őt.


Szerintem a te szüleid is megérdemelnek mégegy esélyt. Néhány beszólás miatt és mert 5-6 évig nem kerestétek egymást, nem érdemlik, hogy életük végéig "büntesd" őket. Kíváncsiak rátok!

2013. ápr. 26. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:

Szerintem a helyzetből lejön, hogy nem arra értettem, hogy nem érdekel mások véleménye, ha elmondanak valamiről véleményt, esetleg kritikát, hanem arra nem vagyok kíváncsi ha valaki látatlanba, fogalmam sincs milyen alapon hülyeségeket beszél. Őket nem hallgatom meg, mert felesleges. Nem tudom mit tanulhatnék abból, ha valaki rasszista, vagy kidugja a fejét az ablakon, mert valakinek sötétebb a bőre mint neki és az milyen érdekes.


A saját tapasztalatot köszönöm. Igazából ezt szeretném, ha a fiaim is ezt mondanák felnőve. Csak az a baj, hogy erre nincs biztosíték.

2013. ápr. 26. 22:29
 8/17 acelsziv ***** válasza:
tudod mire van manapság biztosíték? arra, hogy ha nem próbálod meg, tutira vesztettél. De, ha megpróbálod akár nyerhetsz is
2013. ápr. 26. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:
Ezt tudom:) Csak nem olyan jó dolog csalódni azokban akiket szeret az ember. Egyszer sem, kétszer pláne. De lehet mégis jobb megpróbálni, mint nem.
2013. ápr. 26. 22:38
 10/17 anonim ***** válasza:
Egy próbát megér.
2013. ápr. 27. 06:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!