Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A te családod értékrendje...

A te családod értékrendje szerint hol van a határ a leleményesség, és a csalás közt?

Figyelt kérdés
A barátommal vesztünk össze. Az én szüleim arra tanítottak, h mindig szabálykövető és őszinte legyek. Őt az övéi arra, h a leleményesség még nem bűn. A helyzet a következő volt. Ő különböző rendezvényeken dolgozik, ami úgy zajlik, h odamegy, vesz belépőjegyet, meghallgatja/nézi az adott dolgot és ír róla. A jegyeket utána bescanneli és elküldi a munkáltatójának, aki kifizeti neki a munkát és a jegy árát is. Mivel diák, előfordul, h vehet olcsóbb jegyet. Ilyenkor körbe szokott nézni hátha valaki eldobott egy teljesárút, és azt scanneli be. Ezzel nyerve valamennyi pénzt. Ez ellen még nem volt kifogásom, szerintem ez még a leleményesség kategória. Viszont legutóbb azon kaptam, h számítógéppel szerkeszti a jegyet, mert a teljes árú 1000ft-tal drágább lett volna. Én ezen nagyon kiakadtam, mert szerintem ez már csalás, és hamisítás, szerinte meg ugyanaz, mintha keresett volna egy eldobott jegyet. Ti mit gondoltok? Nálatok mi fér még bele?
2014. máj. 13. 10:49
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Biztosan kapna egy fejmosást tőlem, mert ez csalás. amúgy meg felnőtt ember, mit is tehetnék ellene??
2014. máj. 13. 12:13
 12/18 anonim ***** válasza:
Ugyanazt gondolom, mint a 10-es. Ha a párod úgy érzi, hogy nem fizetik meg, keressen másik munkát, kérjen fizetésemelést, de nem csaljon. Az a baj ezzel, hogy mindenki kicsiben kezdi, talál rá indokot, aztán megjön a bátorsága, ha nem bukik le, és csinálja nagyban is, ha van rá lehetősége. Ez nem az ügyesség vagy leleményesség, ez csalás.
2014. máj. 13. 12:13
 13/18 anonim ***** válasza:

Akkor lehetünk leleményesek, ha nem elvárható tőlünk az, hogy tisztességesek legyünk azzal szemben, akinek a kárára leleményesek vagyunk.

Pl. nagyapámat 45-46-ban hadifogolyként francia parasztgazdaságokban dolgoztatták, termény lopása az ottani parasztoktól nem számított hadifogoly erkölcs szerint bűnnek, mert gyalázatos ételt és bánásmódot kaptak a parasztoktól, viszont ha egy hadifogoly lopni mert volna a hadifoglyoknak főzött ételből, azt a hadifoglyok közössége súlyos bűnnek tartotta volna.

Fenti jó példa volt a totális kizsákmányolásra, sokszor a munkavállaló önként kényszerül arra, hogy kizsákmányolni hagyja magát, pl. egy bangladesi napi kb. 2 dollárt kap azért a munkájáért, ami a munkáltatójának napi 50 dollár profitot hoz (pl. ruhák varrása).

Ilyen esetben bizonyos csalás, ügyeskedés szerintem erkölcsileg indokolható.

2014. máj. 13. 12:26
 14/18 A kérdező kommentje:
Azert gyozkodni nem Kell szerintem is csalas. Csak leirtam az o erveit is. Ti h reagaltatok volna ha a baratotokat ilyenen kapjatok?
2014. máj. 13. 12:38
 15/18 anonim ***** válasza:
Most nem azért de ilyenre alapól diákmunkást keresnek. Én elégé elképzelhetetlenek tartom, hogy valaki olyan hülye főnök legyen, hogy nem tűnjön fel neki.
2014. máj. 13. 13:53
 16/18 anonim ***** válasza:

Hát ez az!A főnöknek mit mond, hogy elfelejtette elvinni magával a diákigazolványát?

Szerintem érthető a barátod hozzáállása, de photoshoppolni ilyet azért csalás kategória.

2014. máj. 13. 14:42
 17/18 A kérdező kommentje:
Nem az volt a kerdes h hihetetlen-e szamotokra a dolog. Kulfoldon elunk, a munkahoz szakertelem kell es ezert nem kifejezetten diakokat keresnek, a ceg egy nemzetkozi vallalat, nincs olyan h fonoke, minden papirmunkat a neten kell lerendeznie. Szoval nem szemelyesen intez hanem mindent neten keresztul.
2014. máj. 13. 15:44
 18/18 anonim ***** válasza:

Hát figyelj az én értékrendem szerint mind a két eset csalás, a becsületem meg 1000 Ft-ért nem eladó természetesen.

Egyébként jóféle filozófiai kérdés is ez, nem tudnám megfogalmazni, hogy hol a határ. Aki érzi ezt a "határt" az érzi, aki nem az meg nem (vagy hát máshol érzi ugye).

A felvázolt esetek szerintem könnyen felismerhetők, hát basszus pénzt csalt ki a cégtől! (Az tökmindegy, hogy mekkora cég)

2014. máj. 27. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!