Miért ekkora anyám számára tragédia, hogy csaltam egy beadandóval évekkel ezelőtt?
Valahogy szóba került egy videohívásos beszélgetés során az egyik volt gimnáziumi tanárom. Egyébként egy nem osztályzott tantárgyat "tanított" nekünk, ami mindig utolsó órákra volt téve, de a COVID után annyi történt, hogy jelenléti oktatásra is kilobbizta a tanár, hogy online legyen az óra, így mindig csak beadandó volt. Ami azt takarta, hogy érettségi feladatokat kellett megoldani, a következő héten meg mindig az volt a házi, hogy javítsd ki magadnak megoldókulcsból. Vagy ha szöveget kellett írni, akkor azt ő "átnézte" és javasolta, hogy az a tanár, aki az érintett tárgyból tanít minket, írjon be a jó feladat megoldásra egy ötöst.(
Én mint vicces sztorit, említettem anyámnak, hogy tizenegyedikben bizonyos okokból gyanús volt, hogy meg se nyitja a beadandókat, házikat, amiket Google classroomba fel kellet neki tölteni. Én emiatt gondoltam egyet, és egy beadandó helyett feltöltöttem egy üres, megnyithatatlan word dokumentumot. Ne erre nekem odaírta megjegyzésbe teljesen unironikusan, hogy "szép munka, javasolni fogom az ötöst". XD
És így kaptam egy ötöst. Vicces, mert amúgy én fakton voltam, és emelt szinten tanultam a tárgyat abban az évben. És hát a faktos tanár nem nézte meg azt a szép, ötöst erő fogalmazást, azzal a felkiáltással, hogy hát XY tanár úr úgyis átnézi, meg ő jól tanítja a szövegalkotást, ha ő ötöst ad, akkor ő elhiszi, beírja az ötöst.
Szóval kaptam egy ötöst egy üres, megnyithatatlan dokumentumra. Annyira nem volt lényeges, mert amúgy is 5,0 volt az átlagom akkor, meg amúgy nekem az a beadandó már korábban fel volt adva fakton is, tehát ha észrevette volna a tanár, hogy nem lehet megnyitni a dokumentumot, amit küldtem, akkor öt perc múlva tudtam volna küldeni egy megnyithatót. Szóval semmi extra. Ráadásul egy nem osztályzott tárgynál játszottam el.
De szerintem ez egy vicces sztori volt. Anyám viszont kiakadt ezen, hogy jujj, direkt nem működő dokumentumot küldtem, ez csalás, meg mi az, hogy ezt nem meséltem el neki, és én hazudtam neki. Meg bezzeg ő sose csinált ilyet, kitől tanultam ezt, meg ilyenek. Aztán lerakta rám a hívást, és azóta nem válaszol.
Miért kell ezt ennyire túlreagálni?
Teljesen nonszensz, ez tizenegyedikben történt, én meg most vagyok harmadéves egyetemen. Eltelt egy csomó év, nem nagy cucc.

Vannak ilyen erkölcscsősz emberek. Nem kell vele foglalkozni. Nem olyanban csaltál, ami valaki másnak ártott volna. Az meg az egyéni felelősséged, hogy mennyire készültél az érettségire. Gondolom normálisan, ha az emelt érettségi volt a szándék.
Ez a sztori max akkor nem vicces, ha úgy nézed, hogy itt egy tanár nem végzi el a dolgát, csak visszajelez, hogy szép munka. Miközben meg meg se nyitotta. Neki az lenne a dolga, hogy segítsen a tanulónak fejlődni, de azt nem teszi meg, csak hazudik róla. Ezzel másnak árt.
Egyébként meg az én anyám is ilyen nagy erkölcscsősz volt. Tiniként anno kirpóbáltam a cigit titokban (mind a két szülőm láncdohányos), nem jött be, nem szoktam rá. Anyám megtudta, hogy kipróbáltam, olyan szentbeszédet tolt, hogy de bezzeg ő kiskorúként nem próbálta ki, mintha az olyan fullextrás dolog lenne úgy, hogy húsz-harminc éve dohányzik a terhesség+szoptatás kombót leszámítva. Ugyanez a sulis puskázással. Ő bezzeg soha, én hogy merészeltem. Igaz, azt a részletet kifejtette, hogy ő rendszeresen megbüntetett az ötösnél rosszabb jegyekért, kitűnő voltam, ő meg 2,5-ös átlaggal zárta a nyolcat.

#23 Volt olyan, hogy papírra írt szöveget kellett neki befotózni, a feladat meg úgy volt megadva classroomba, hogy középszint:XY, emeltszint: PQ.
A classroomból nyitottam meg a kamerát, így az automata fájlnévből annyi látszott, hogy: középsz.... De nyilván az emeltes feladatot csináltam meg.
A tanár meg visszaírta, hogy nem a középszintűt kellett volna csinálni. Én meg visszaírtam, hogy amúgy az emeltet csináltam. Majd anélkül, hogy új képet kért volna a feladatról visszaírta, hogy igen, mostmár látja, csak homályos volt a kép. :D És több ilyen volt, ahol gyanús volt, hogy amúgy el se olvassa, meg se nézi, hogy mit küldtünk be, csak azt figyeli, hogy le van-e adva bármi is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!