Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A TSH-m magas, a szabad T4-em...

A TSH-m magas, a szabad T4-em viszont a referencia értékek szerint jobb nem is lehetne. Ez lehet pajzsmirigy alulműködés? Vagy ha a FT4 jó, akkor a pajszmirigyem is jól működik?

Figyelt kérdés

TSH 5,300 (0,400-4,000), a Szabad T4 10,80 (7,90-14,40)


előre is köszönöm a válaszokat



2012. márc. 6. 19:55
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Igen, kicsit alulműködik. Nem olyan vészes, persze menj vissza vele az endokrinológushoz.
2012. márc. 6. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:

Még nem voltam orvosnál vele, csak telefonon beszéltem egy

endokrinológussal, aki azt javasolta, hogy várjak 3 hónapig, majd menjek el újra vérvételre és akkor meglátjuk mi legyen.

De nem szeretnék 3 hónapig várni, nem szeretném, hogy esetleg kijöjjenek a tünetei az alulműködésnek... ezért kicsit utánajárok:)

2012. márc. 6. 20:07
 3/14 anonim ***** válasza:

Szerinted ha 3 hónap alatt akkora nagy gond lenne, akkor az orvos ezt javasolta volna?

Nyilván azért mondta, hogy várjál, mert lehet helyrejön, és felesleges gyógyszerezni.

2012. márc. 6. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Igen, gondolom nem olyan vészes. Éppen ezért kérdezem, ha a TSH-m magas de mellette a másik fő pajzsmirigy hormonom (szabad T4) pont jó, akkor is fenn áll -e alulműködés, vagy ezesetben SEMMI komoly és nem kell feltétlenül kezelni.
2012. márc. 6. 20:28
 5/14 anonim ***** válasza:
Ha ezt mondta az orvos valószínű nem olyan mértékű az alulműködés amire adhat gyógyszert. Tartsd be amit az orvos mondott, konzultálj a háziorvossal, de baromi kényes a pajzsmirigy, szóval ne saját kútfőből cselekedj ebben.
2012. márc. 6. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

De ha nem értesz hozzá, akkor miért nem bízol az orvosban, aki több évig ezt tanulta? Miért a google-ből szeretnél okosodni, ha alapvetően nem vagy tisztában a dolgokkal?

Ezt nem lecseszésnek szánom, nem is kell, hogy tisztában legyél vele, hisz gondolom nem vagy eü-s, de akkor miért nem hagyod arra, aki ért hozzá?

Gondolom a konyhabútorod elkészítését sem bízod rá egy villanyszerelőre pl.


Egyébként a TSH nem pajzsmirigy hormon. A TSH az agyalapi mirigy hormonja, ami a pajzsmirigyműködést szabályozza, serkenti azt.

A t4 pedig pajzsmirigyhormon.

Ha a T4 jó, a TSH pedig kicsit magas, akkor az azt jelenti, hogy az agyalapi mirigyednek több serkentő hormont kell termelnie ahhoz, hogy a pajzsmirigyed normális mennyiségű hormont termeljen.

2012. márc. 6. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:
Igen, még nem vagyok eüs, elsőéves vagyok a sotén, szoval azt pontosan tudom hogy az egyik hormon miként hat a másikra, mit jelent, hogy a TSH magas (és hogy nem pajzsmirigy hormon hanem pm stimuláló hormon és a hypohpysis termeli, de a pajzsmirigyet serkenti, csak az egyszerűség kedvéért írtam úgy:)), azt is pontosan tudom mit jelent a T3, T4, FT3, FT4,bár élettanból ez még messze van, éppen ezért nem tudom, hogy ezt már alulműködésnek minősítik -e valamint megjelenhetnek -e a tünetei ha a TSH-m tovább emelkedne. Reméltem, hogy esetleg valaki saját tapasztalatból, esetleg tanulmányai révén segíteni tud:)
2012. márc. 7. 21:31
 8/14 anonim ***** válasza:
Hidd el, 3 hónap alatt nem leszel mixödémás. Ha orvosnak készülsz, akkor tanulni fogsz pszichológiát is. Ott pedig el fogják mondani nagyon sokszor, hogy mennyire fontos az, hogy az ember bízzon az orvosában. Ha komolyabb alulműködésnek számítana, akkor vagy hamarabb visszarendelt volna a doki (mondjuk nem 3, hanem 1 hónap múlva), vagy gyógyszert írt volna. Hidd el, jelen esetben nem indokolt.
2012. márc. 7. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
nem a végletekben gondolkozom, csak pl lelassulhat -e annyira az anyagcserém, hogy esetleg pár plusz kiló elkezdhessen rámrakódni, ami az orvost (valljuk be őszintén) igen csak hidegen hagyja.. mert nem szélsőséges tünet, csak egy kis jel.
2012. márc. 7. 21:56
 10/14 anonim ***** válasza:

Ha elkezdesz hízni, székrekedésed lesz, nagyon fáradt leszel stb, akkor visszamész.

De ha tényleg ennyire bizalmatlan vagy, miért nem kéred ki egy másik orvos véleményét is? Lehet az lenne a legjobb. Legalább megnyugodnál.

2012. márc. 7. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
