Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Koporsós temetés vagy hamvasztas?

Koporsós temetés vagy hamvasztas?

Figyelt kérdés
Szerinted melyik humánusabb? Melyikben mi a jó és rossz? Minden vélemény érdekel!

2018. febr. 26. 18:25
 1/5 anonim ***** válasza:
43%

Az öreg haldoklik, a család körülállja az ágyát:

- Nagypapa, milyen temetés legyen? Koporsós, urnás vagy szórásos?

- Eh... eh... lepjetek meg ... eh ...

2018. febr. 26. 18:44
 2/5 A kérdező kommentje:
Elég szegény ember lehet az, akinek nincsenek gondolatai, de még vágyai sem... :)
2018. febr. 26. 18:50
 3/5 anonim ***** válasza:
46%

A koporsós hamarabb megvan, a hamvasztásos később, mert el kell vinni az elhaltat elhamvasztani, onnan meg vissza a temetés helyére.

Ez persze plusz költség, tehát a koporsós olcsóbb.

A temetőkben is máshogy kezelik a koporsós és az urnás helyeket, tehát más időre lehet/kell megváltani a nyughelyet.

A koporsós temetés hosszabb, főleg ha elföldelik. Az urnát csak petattintják a helyére oszt jóvan.

A hamvakat akár haza is viheted, a koporsót nem nagyon...

Ha akarod lehet szórni a hamvakat repcsiről, vagy folyóba, vagy akárhova. - pénz kérdés. Koporsó nem nagyon dobálnak le repülőről... :D

Humánus? Passz..... Édesanyám megtiltotta, hogy hamvasszuk, úgyhogy koporsós temetés volt.

Én tutira hamvasztatom majd magam!

2018. febr. 27. 19:44
 4/5 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem a hamvasztásos jobb. Én tutira hamvasztatnám magam.
2018. febr. 28. 20:26
 5/5 anonim ***** válasza:
90%

A hamvasztás mellett több érvet tudok felsorakoztatni, nely számomra "vonzóbbá" teszi ezt a temetkezési formát.

Kevèsbé viseli meg a gyászolót, mert a temetésen nem lát elhunytat. Egy koporsós temetésnél általában négy olyan pont van, ami sokkszerűen hat hozzátartozókra. Az első, amikor megpillantják elhunyt szerettüket a koporsóban. A második, amikor lezárják a koporsót, a harmadik, amikor leeresztik a sírba, a negyedik, amikor elföldelik a koporsót. Ha hallottad már azt a hangot, amikor a koporsón duhog a rádobott föld, akkor tudod, miről beszélek.

Ezek a sokkoló élmények egy hamvasztásos búcsúztatásnál nincsenek.

Továbbá a koporsós temetés nagyságrendekkel drágább. Míg egy urna, vagy urnakoporsó jellemzően 8-20 ezer forint közt mozog, addig egy koporsó 80-600 ezer forintig is elmehet. Drágább a sírhely, ahogy -méretéből adódóan- a későbbi síremlék is. Koporsós temetésnél a temetés napjáig gondoskodni kell az elhunyt hűtéséről, melynek napidíja van. Költség az elhunyt felkészítése a nyitott koporsós búcsúztatásra, (kozmetika, borotválás, szemek, száj lezárása, női elhunytnál köröm kifestése, szolid smink, stb) ha a koporsóba tesznek derékaljat,(szojtak, hiszen senki sem akarja a kopár fadobozba tenni elhunyt rokonát) az is plusz költség, a szemfedő (ha jól mondom, az a lepel, amivel betakarják az elhunytat) szintén olyan költség, mely hamvasztásnál nincs. Drágább a ravatalozás költsége, a szállításé, ahogy az egész temetèsi szertartásé.

A koporsós temetést csak abban az esetben választanám valamelyik hozzátartozómnak, ha kifejezetten ez volna a végakarata.

2018. jún. 1. 13:12

Kapcsolódó kérdések:

Hogy fogadjam el? (Meghalt mamám)

Sziasztok! Tegnap hajnalban halt meg mamám, de azóta folyamatosan sírok. Sorra jutnak eszembe az emlékek, amikor mindig átkísértem boltba, amikor kicsi voltam és játszottunk..amikor beteg voltam és ő vigyázott rám...Csak rá tudok gondolni, és ez kezd egyre jobban...

Hamvasztás vagy koporsós temetés?

Melyik mellett döntenél? Kort nemet legyszi.

Hamvak elszórása? Büntetés?

Milyen büntetést kap, aki elszórja a hozzátartozók hamvait illegálisan (pl. egy erdőben) ? Valaki tudna linkelni erre vonatkozó jogszabályokat, törvényeket?

Egy átlagos, de jómódú magyar ember, a pénzét felhasználva meg tudja szervezni/eljátszani saját halálát?

Tudom, hogy fura a kérdés. Arról van szó, hogy adott egy átlag magyar ember. Jó anyagi háttérrel, kapcsolatrendszere nem mondható olyan bonyolultnak és szerteágazónak, hogy mondjuk egy szavába kerül és elintéznek ezt azt neki a rendőrségen, vagy ilyesmi, nem erről...

Mennyibe kerül egy temetés vagy hamvasztás?

Szeretnék rá félre rakni, hogy ne a szüleimnek kelljen még ezt a terhet is viselnie. így talán anyagilag nem okozok kárt senkiben.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!