Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi bajom lehet a hosszú ideje...

Mi bajom lehet a hosszú ideje mélyhűtött hústól? Barátom spórolásképp rendszeresen hazahoz minden "szemetet".

Figyelt kérdés
Másodállásban olyan helyen dolgozik, ahol hozzájut a bentlakók által kidobott régóta mélyhűtött cuccokhoz. Amin dátum van, az még oké, de mivel folyton enni akar, erőszakoskodik, megcsináltat velem nejlonban kidobott láthatóan régóta (hűtés közben kiszáradt)tárolt csirkét, disznót, marhát stb.-t is. Tényleg az ilyenbe már beivódik a freongáz? Azon kívül megfigyeltem, hogy amit alufóliába csomagoltak, azokon as nyers húsokon fehér foltok keletkeznek(azt kidobom).aluminium-oxidálció? Meg tud valami mélyhűtés közben romlani? Remélem valaki tud szakértő választ adni.
2011. júl. 13. 14:11
 1/7 anonim ***** válasza:
Elvileg ha fagyasztott állapotban volt mindig akkor nem tud megromlani semmi. De ha egyszer már ki volt engedve akkor nem szabad újra fagyasztani a régi húsokat.
2011. júl. 13. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
A fagyasztókon fel van rajzolva, hogy melyik étel kb meddig tartható el. Egy évnél hosszabb ideig egyik sem, de legtovább a vörös húsok tárolhatók, pl csirke max 3-4 hónap... megértelek, én is utálom a mélyhűtőt :(
2011. júl. 13. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Igen, elvileg én is úgy tudom, hogy nem romolhat meg, de pl. olyan is volt, ami miután kiolvadt, már sem a szaga, sem az íze sem a színe meg az állaga se volt az igazi. Az a gyanúm, hogy mélyhűtött állapotban is oszlásnak indul egy idő után, meg még olyan érzésem volt, mint ami átvette a hűtő "szagát" meg meg "anyagát" is. Mint egy dohos helyen tárolt holmi a pincében.
2011. júl. 13. 14:31
 4/7 anonim ***** válasza:
Ez már egyenesen horrorisztikus. Semmiképp nem kéne ilyesmit elfogyasztani. Ahogy már más is írta, a mélyhűtés nem szavatos a végtelenségig a saját hűtődben sem, ezeknek a "döghúsoknak" meg ráadásul bizonytalan az eredete és "életútja" is. Ha kevés is a pénzetek, inkább ne egyetek húst egyáltalán, mint ilyen származásút. (Nem vagyok vegetáriánus)
2011. júl. 13. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Én max olyat ettem eddig, ami mélyhűtve volt ugyan, de max. 1-2 napja járt le. Tényleg undorító. Tegnap viszont megettem egy olyat, amiről azóta se tudom megállapítani, hogy harcsa volt e, mert az íze hasonlít a csirkéhez kicsit volt e(azért csináltam meg, mert azt hittem harcsa) vagy más baja volt amitől olyan lett mint a hal. De nem lett semmi bajom. Gondolom hosszútávon káros az evése...
2011. júl. 13. 15:22
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A fehér foltok valószínűleg "fagyási égések" voltak a húson - feltéve ha addig rendesen le voltak fagyasztva. Ezek olyanok, mint az élő szövet fagysérülései, az étel ezektől nem lesz romlott.

A rendesen működő mélyhűtőben kizárt az húsok rothadása vagy bomlása, és a bennük lévő mikroorganizmusok sem képesek szaporodni. A hosszú mélyhűtés legfeljebb a hús minőségét, ízét rontja, ezért nem érdemes túl sokáig a mélyhűtőben aszalni. Ha 1 évnél hosszabban a mélyhűtőben van a cucc (persze nem évekig!), az sem katasztrófa, legfeljebb az ízletességéből veszít.


A gond nálatok inkább az, hogy nem megbízható a forrás. Nem lehetsz biztos benne teljesen, hogy mindig tökéletesen voltak hűtve a kaják. Ha egyszer már kiolvadtak, vagy közel voltak a kiolvadáshoz - akár szimpla hűtőszekrényben -, az azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok feléledtek és tovább tudtak szaporodni. Persze nagyon gondos főzés után valószínűleg nem leszel beteg (megjegyzem, a toxintermelő baktériumok toxinját a főzés sem tudja eltüntetni az ételből, de az ilyen eseteknél a friss áru is gondot okozhat - pl. a legutóbbi e-coli járvány Németországban -, másrészt valószínűleg úgysincs ilyen ezekben a húsokban).

Szóval mint mondtam, a megbízhatóság a lényeg. Ha tutira nem olvadt le soha a mélyhűtő, jó eséllyel nem lesz semmi bajotok. De mindig főzd vagy süsd meg rendesen a húsokat!!

Mindenesetre az lenne a legjobb, ha inkább saját forrásból főznétek.


Ajánlom az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) oldalán ezt a kis cikket:

[link]

2011. júl. 13. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.
2011. júl. 14. 11:49

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!