Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Régen a cukorbetegeknek miért...

Régen a cukorbetegeknek miért adtak zsemlét kenyér helyett? Tudtommal a zsemle sem éppen megfelelő étel egy ilyen betegségben szenvedő ember számára.

Figyelt kérdés
2011. szept. 13. 17:42
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Elsősorban azért, mert könnyebben adagolható:két zsemlét mindenki tudja mennyi, de két szelet kenyér?És úgy tudom azért is, mert könnyebben emészthető.
2011. szept. 13. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
41%
Egészséges embernek sem megfelelő, de ezt nem nagyon szokás kimondani.
2011. szept. 13. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
41%
Mi a baj a zsömlével? Komolyan kérdem, mert szinte minden nap azt eszek!
2011. szept. 13. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
42%

Elnézést kérek mindenkitől de olyan tudatlanok az emberek. Sajnos ez nem az ő hibájuk, hiszen nincsen semilyen fórum, ahol felvilágosítanák őket, ehelyett sok hülyeséggel tömik a fejüket. Nagy szükség lenne a felvilágosító munkára, mert nagyon sokan még azt sem tudják, hogy ez egészségük nagyban függ attól, amit megesznek.

Röviden leírom hogy miért nem jó a zsemle. Először is a zsemle lisztből készül. Ez természetes. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lisztből. Ugyanis készülhet fehér lisztből, mint általában, ezt fogyasztja az emberiség nagyobb fele, és készülhet olyan lisztből, amit a gabonamag olyanfajta őrlése révén állítanak elő, amiben ennek a gabona szemnek minden része, a héjrétegével együtt benne van. Ezt nevezik teljesőrlésű lisztnek. Ez a teljesőrlésű liszt azért sokkal jobb választás, mert tartalmaz minden vitamint és ásványt, ami a gabonamagban benne van, valamint élelmi rostokat, amelyeknek rendkívül fontos szerepe van táplálkozásban, segítségükkel lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, így nem lesz nagy a vércukorszint ingadozása. Ha valaki állandóan fehér lisztből készült pékárut fogyaszt, az ő szervezete nem jut hozzá ezekhez a rostokhoz, gyorsan felszívódó szénhidrátok miatt megterhelődik a hasnyálmirigy, és előbb vagy utóbb akár cukorbeteggé is válhat az ember. Ráadásul újabb kutatások kimutatták, hogy az izületi gyulladásokat is a sok fehér lisztből készülő termékek fogyasztásának köszönhetjük, és nem a húsfogyasztásnak.

Szerintem ezek miatt is érdemes a teljesőrlésű kenyeret, vagy zsömlét, vagy kiflit választani.

Én már évek óta sütöm a családomnak a kenyeret, nagyon egyszerű recept alapján, semmi nehézség nincs benne, mindössze egy órát igényel.

Bár mi nem vagyunk cukorbetegek, azért én szeretek vigyázni a férjem és a gyerekeim egészségére, ezért már sok éve kutatok valódi információk után, és állíthatom hogy bárki meg tud gyógyulni a cukorbetegségből ha eléggé eltökélt, és meg tudja változtatni rossz étkezési és életmódbeli szokásait. Ajánlanék egy könyvet: a címe "Cukorblues" Keressetek rá, és olvassátok el, nagyon tanulságos.

2011. szept. 13. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
40%

A kérdéesre a válasz nagyon egyszerű. Csupa matematika. Míg az orvossal megtanították a diéta lényegét könnyebb volt neki azt megjegyezni,hogy egy zsemle szénchidrát tartalma ( vizes zsemle) 30g és ezt könnyebb Nánics néninek is elmondani, hogy ha a napi szénchidrát szüksgélete 160g akkor az ebéd plusz 3 zsmle/ nap és levolt / van tudva a diétás tanácsadás. A kiflit sem nehéz megjegyezni,hogy az 25g és 1dl tej 5g. Így kész a reggeli az,ohgy mivel eszi szalonnálval vagy kobásszal kinecarja le?


De azt már senki nem modja el szegény cukrosdnak,hogy a kenyér amit megeszik legyen az fehér, félbarna vagy teljekiörléső, vgay rozs kenyér egy szelet hány g?

Én dietetikuskánt azt szoktam mondnai ismerve ezek átlagos ch tartalmát, ohgy kb egy ujjnyi szelet kenyér egy zsemle. De ha az egsézsgéesebbekből válogatunk érdemes egyszer-egyszer lemérni amit levágunk és kiszámolni.


Szóval egyszerűség és emberbutitás a lényege ennek a hozzállásnak.


mivel ma már léteznek dietetikus szakmeber3ek érdemes lenne4 az orvos társadalomnak belátni, ohgy a diétához nem értenek és amikor megállítottnak egy betegséget aminek terápiájában nagy szerepe van az étkezésnek. akkor írnának egy kis beutalót és táplálástzerápeuta- dietetikus véleményét kérnék illetve, hogy ő tanítsa be a diétát. DE NEM Ma az ATYA ÚRISTEN minden téren AZ ORVOS.

2011. szept. 14. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

20:46

Köszönöm a részletes választ,de azt mégsem tudtam meg,hogy miért nem jó a zsemle. Azzal tisztában vagyok, hogy a teljes kiőrlésű pékárú egészségesebb,néha szoktam azt venni,de sajna nem mindig engedhetem meg magunknak.

Tehát akkor az már mindegy, hogy abból kenyér vagy zsemle? Akkor még sincs semmi baj a zsömlével,hisz abból is lehet kapni teljes kiőrlésűt?

2011. szept. 16. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen, tehát nem magával a zsömlével van a baj, hanem azzal, hogy az is fehér lisztből készül. Ha kapsz teljesőrlésűt zsömléből, akkor az jobb választás mint a fehér. Abból sem kell túl sok, mert azért a szénhidráttartalma megvan, csak lassabban szívódik fel, ami jó a cukrosoknak.
2011. szept. 17. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!