Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Cukor vagy egyéb édesítőszer...

Cukor vagy egyéb édesítőszer (pl méz, xilit, stb) nélkül lehet élni a szervezetnek ugye nincs szüksége ilyen dolgokra?

Figyelt kérdés

2014. márc. 29. 10:00
 1/6 anonim ***** válasza:
54%
Szükség van rá, ugyanis hipoglikémiát okoz (az leglaább olyan veszélyes mint a magas vércukor-szint)
2014. márc. 29. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
54%
Szüksége van a szervezetnek cukorra! Nélküle gond lesz az inzulinszintjével. Ahogy az első is írta.
2014. márc. 29. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Cukor nélkül lehet élni, de sok olyan egyéb ételt kell fogyasztani, ami tartalmaz valamilyen cukrot.

A gyümölcsök, néhány főzelék, de a legtöbb késztermék is tartalmaz cukrot. A szénhidrát, amit a szarvezet cukorrá alakít, bőven van a kenyérben, pékárukban, tésztákban, gabonafélékben stb. is.

A testvérem már vagy harminc éve nem eszik tiszta cukrot, de egy-egy kocka csokoládét, egy kis darab süteményt néha elfogyaszt, sok gyümölcsöt eszik, és nagyon jól elvan így is.

A méz egyébként sokkal egészségesebb, mint a cukor, és ha nem viszed túlzásba, kevésbé is hízlal.

2014. márc. 30. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
köszönöm várom még a válaszokat
2014. márc. 30. 10:05
 5/6 davido1 válasza:

A szervezetnek különösképp az agynak szüksége van a cukorra méghozzá a glúkóz nevű egyszerű cukorra. (az agy csak ezt és csak ketontesteket pl. acetoacetát, bétahidroxi-butirát tud lebontani a glikolízis->citrátkör->terminális oxidáció során)

Más szervek pl. máj, vázizmok képesek zsírt is oxidálni (tul képp. a tápanyagok eloxidálása "égetése" miatt lélegzik az aerob élőlény köztük az ember is)


Nagyon a humán metabolizmus részleteibe nem akarok belemenni, mert valószínűleg érthetetlen lenne, de a lényeg, hogy a táplálékokban található kémiai energiát ki kell nyerni ATP formájában a fentebb megemlített mechanizmusok segítségével.

De a szervezet számára nem csak cukor és zsír kell hanem fehérjék, nukleinsavak és különféle másodlagos és harmadlagos biogén elemek (az elsődleges elemeken kívül: szén, hidrogén, oxigén, foszfor, kén és nitrogén) ill. az ún. vitaminokra is szükség van amik tulajdonképpen enzimek (ezek az ún. biokatalizátorok alakítják át az anyagokat) nélkülözhetetlen részeik.


A köztudatban elterjedt cukor a szacharóz kettős cukor ami bd glükózból és bd fruktózból áll ezeket fogja szétszedni a hasnyálmirigy nedv a patkóbél éhbél szakaszban az emésztés során ...


A táplálékokban található szénhidrát zömmel glikogén és keményítő formájában található ami poliszacharid tehát sok sok több ezer glükózmolekulából épülnek fel ezeket szedi szét szintén az emésztőnedv a megfelelő szakaszokon.


Ezen általános bevezető során kérdésedre a válasz:

cukor (fruktóz (gyümölcscukor) glükóz, maltóz pl sör) laktóz pl tej, szacharóz lásd gyümölcsök, keményítő lásd krumpli, glikogén lásd húsok és még sorolhatnám mert nem csak ezekben vannak ezek az anyagok) nélkülözhetetlen anyagok az élő szervezetek számára.

Ami nem mindegy az a mennyiség!

átlagos 70kg felnőtt férfi esetén napi 500g cukor átlagos tevékenységekkel az optimális. Ez azt jelenti hogy az össz kalória inkább (Joulet használnak) ami az adott tápanyag energia tartalmára utal, legalább 40-50%-ának cukroknak kell lennie optimális esetben.


Természetesen női és férfi szervezetek, testtömeg, adott metabolikus ráta, fizikai tevékenyésg, lelki teher, stressz stb. óriási mértékben változtatja a fent leírt mennyiséget.


Szóval cukor esszenciális, csak nem mindegy milyen formában! Legjobb ha glikogén és keményító formában viszi be az ember mert ez nem annyira nyomja meg a vércukorszintet az emésztés tovább tartása miatt, mintha csak egyszerű cukrokat, pl csoki szacharóz, gyümölcs, fruktóz, glükóz vinnénk be amiket nem kell megemészteni és közvetlenül szívódnak fel.


A méz egészséges napi 2-3 evőkanállal! többel nem érdemes, mert drága és a felesleges cukorból csak zsír lesz (lipogenezis melyet az inzulin szabályoz)


terjünk rá az édesítőszerekre:

sok féle terjedt el az iparban a leggyakoribb ma használatos az aszpartám ami lebontása során metanol keletkezik ami sejtméreg, de ez nagyon kis mennyiségű patobiokémián azt tanultam kb 200-300 l üdtőt kéne 1 nap meginnod, hogy károsítsa a szervezeted.


van nátrium-ciklamát erről túl sokat nem tudok csak, hogy kb 200x édesebb azonos koncentrációjú cukornál és hogy állítólag rákkeltő


van szacharin amire szintén ráfogták, hogy rákkeltő állítólag ezért is nem lehet már befőttek készítéséhez vásárolni


és vannak újabban ismét felfedezett anyagok pl a xilit ami nyírfacukor névre hallgat és 2000 ft-ot is képesek elkérni kilójáért.


[link]


ez a link a xilit-xilitol (cukoralkohol) (alkoholnak nevezünk minden telített szénhidrogént ami hidroxil funkciós csoporttal rendelkezik)

lebontását mutatja be látható, hogy nem egyezik meg a glukóz-6-P lebontásával azaz a glikolízissel és a pentóz foszfát körbe kerül ahol nem ATP-k fognak keletkezni (tehát nem energia) hanem redukált NADP és ribóz-5-P ok amik majd a nukleinsav szintézishez fognak kelleni (DNS, RNS, transzkripció-transzláció-fehérje-biológiai hatás)

szóval NEM helyettesíti a cukrot, de diabéteszes emberenek jó a viszonylag kicsi inzulin terhelés miatt (fogyókúránál sem segít a xilit, mert a ChREBP rendszert indukálja szóval zsír ugyanugy keletkezik max nem olyan mértékben)

2014. jún. 12. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 alina968 válasza:

Egyetértek!! És ha valaki nem kémikus, akkor itt egy érthető cikk erről :)


[link]

2014. júl. 8. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!