Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért nincs csontritkulása...

Miért nincs csontritkulása azoknak akik nem fogyasztanak tejet és/vagy tejtermékeket?

Figyelt kérdés

Mindig arról írnak, hogy a kálciumnak micsoda forrása és az hozzáárul az egészséges csontozathoz.

A világ azon népeinek amelyek nem esznek,isznak semmi ilyesmit miért nincs emiatt csontritkulása?

Mert nem hiszem, hogy olyan nagyon tudatosan figyelnének erre. Jajj, mi nem eszük ilyesmit ezért mással kell pótolni...

Lehet, hogy nem is olyan fontos a tejjel és származékaival kálciumot bevinni?



2015. nov. 1. 23:46
 1/7 anonim ***** válasza:
Mondjál egyetlen olyan népet, amelyik nem iszik tejet semmilyen formában. Amúgy kálciumot másként is lehet bevinni a szervezetbe.
2015. nov. 1. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Hunzák , eszkimók , egyes afrikai törzsek ahol nincs komoly állattartás ők se isznak . A tej régen szükség élelem volt , ráépült egy ipar és ontja a cuccait . A fogkrémbe tett fluor is mérgező , pedig ellenkezőjét állítják . .
2015. nov. 1. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A tej nem a legjobb és egyetlen forrása a kalciumnak. Az indoeurópai embereken kívül elég jelentős része az embereknek nem is tudja megemészteni a kezeletlen tejet. Sok más étellel is jut a szervezetbe kalcium. Ha nem így lenne, akkor az emberektől a csigákig nem alakulna ki csont, ház és a többi.
2015. nov. 2. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyes állatok nemhogy gerincesek, de még tojásrakók is, s ők sem isznak tejet :) Beviszik másból.

S igen, ilyen az élet, ha nem tudatosan eszel, akkor sem lesz nagyon könnyen hiányod valamiből. Bár minél többet olvasok a szükséges tápanyagokról, annál misztikusabb számomra a dolog, de úgy nem lehet élni, hogy minden ásványi anyagon és vitaminon agyalsz. Egy csomó dolognál nem is egyértelmű, mi a helyzet, a tápanyagtartalom is változó, de hogy mennyi szívódik fel belőle mindenféle más anyag jelenlétében s adott körülmények között, arról főleg nincs sok fogalmunk...


Nem tartom fontosak a tejet, én sem iszom soha. Minimális mennyiségű sajtot eszem, de ez igazán nem sokat jelent, tojásból és növényekből jutok kálciumhoz. No meg minden egyébhez is.


Amikor elhagytam a húst, főleg nem ettem tudatosan, de mivel egy csomó mást ettem, mi történt volna? Ugyanez van a tej elhagyásával is, ráadásul tudtommal kicsit sem állnak jobban kálciummal a nagy tejfogyasztók...

Vannak az egyensúlyt segítő dolgok is, étrendváltozás hatására a tápanyagszükséglet is képes változni, ha jól tudom.


Az ember még egyszerű, mert annyi mindent eszik. Amikor egy állat (legyen emlős, az hasonló hozzánk, energiaigényes meg minden) egyetlen tápanyagcsoportból építi fel a testét s működik, az a nem semmi. Mert lehet más a testműködése, de azért pl. aminosavak neki is kellenek, ha pl. C-vitamin nem is, mert azt a legtöbb állat termel magának.

Érdekes téma ez.

2015. nov. 2. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

A tejjel bevitt többlet kalcium nem épül be a csontokba, ez tévedés. Tekintve a lakosság súlyos D és K vitamin hiányát(sosincsenek napon, nem esznek zöldséget), ez fokozottan igaz, a felesleges kálcium pedig rosszabb esetben az érfalakon rakódik le, érelmeszesedést okozva, jobb esetben a vizelettel távozik, és "csak" vesekövet okozhat.


Szóval önmagában tej nem tesz semmit az erős csontokért, nem is tett soha. (A D vitamin tartalma amúgy elég kevés, hiába mondanak mást...)A laktóz bélflórát módosító illetve a tejfehérje gyulladáskeltő hatásától pedig káros irányba tolódik el a hasznos, többek között K vitamint is termelő bélbaktériumok aránya.


A manapság divatos nagy mennyiségű tejtermékekkel történő kalcium bevitel így nem csak felesleges, hanem káros is.


A megfelelő D és K vitamin, illetve magnézium ellátottság biztosítja, hogy sokkal kevesebb kalciumbevitel mellett is erősek maradjanak a csontok. Az olajos magvak pl szezámmag, mák, dió, viszonylag sok kalciumot tartalmaznak és a fent említett vitaminok (mérsékelt napozás, zöldségek, jó bélflóra) segítségével az a kevés is a csontokba jut, tehát bőven elég, nem kell ehhez tejet inni.

2015. nov. 2. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A következők lehetségesek:

* Az őslakók nem isznak tejet, de a várható élettartamuk is túl rövid ahhoz, hogy csontritkulásuk legyen.

* A hunzák egy hoax, ilyen nép nem létezik.

* Kínaiak, japánok, ... között népszerűek a tejtermékek, és tejet is fogyasztanak, bár nem tudnak belőle napi 2 dl-nél többet meginni.


Végül nem lehet kijelenteni, hogy akik soha, semmilyen formában nem fogyasztanak tejet, azok immúnisak a csontritkulásra. Majd jön egy újabb cikk, ami meg fogja cáfolni. De azt te nem fogod figyelembe venni, mert ellentétes az7zal, amit hiszel.

2015. nov. 2. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

A tejben erősen kötött formában van jelen a Ca, aki iszik tejet, az eléggé elhanyagolható mennyiséget juttat a szervezetébe ebből tej formájában.

Én nem iszom tejet, mert nem jó a belemnek folyadék formájában. Gondolom azt nem kell mondani sem, hogy ha valaki tejet vesz, akkor ne a gusztustalan szlovák meg ki tudja milyen népség tejét vegye, hanem a magyart - már ha boltban vesz az illető egyáltalán, és nem termelőnél az igazit.

2015. nov. 2. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!