Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A mandulalisztet lehet lenmagl...

A mandulalisztet lehet lenmagliszttel helyettesíteni?

Figyelt kérdés
Szeretnék valami egészséges sütit sütni, de nem tudom, hogy a különböző "egészséges" lisztek hogyan viselkednek, miben különbözik egyik a másiktól? Mivel lehet pótolni mondjuk a mandulalisztet (nekem lenmaglisztem van itthon meg teljes kiőrlésű rozslisztem)?

2016. dec. 13. 23:02
 1/3 anonim ***** válasza:

Nehezen és ritkán lehet a magliszteket helyettesíteni, nagyon másak.

S eleve óriási szakadék van köztük és a keményítődús lisztek közt (bár a gesztenyeliszt az keményítős, plusz még a mandulalisztnél is drágább). Ha neked nem gond a rozsliszt, én keverném őket, mert az olcsó gabonák sokkal értelmesebb tésztát adnak, sajna :D Sok éve sütök olajos magvakkal, majd maglisztekkel, a legjobb sütijeim zömében van valamilyen gabona, az igazi sütis állagot azok adják (de nem ismerek minden flancos lisztet, 2000 ft/kg körül már meghúzom a határt, így is bőven tudok mit enni). Kis mennyiség is jó.


A mandulaliszt egyszer járt nálam, akciósan. Jó, de igen semleges, nem tett rám nagy hatást. Édes sütiknél viszont mit használjon az ember? A mákliszt jellegzetes, a kókuszliszt ízetlenít s jellegzetes állagot ad, amit nem szeretek (aztán tuti van, aki nem így gondolja, mások vagyunk), de legalább édes és kókuszos (ez utóbbi vagy baj, vagy nem, nekem ritkán gond), a szezámliszt OK édesbe is, de nem édes... Nehéz dolgok ezek.


A lenmaglisztttel sokan csínján bánunk. Olcsó, de általában rossz ízt ad sokunk szerint. Van, aki csak kenyérbe nem teszi semmiképp, sütibe igen. Láttam már paleo nemmézeseket lenmaglisztből...


Mindenképpen nagyon más lesz az eredmény. Én az olcsóbb magliszteket keverni szoktam, mert úgy kicsit kiegyensúlyozzák egymás negatív hatásait (bár ezt csinálom sokszor a zabliszttel és a rizsliszttel is :)). Az alap édes piskótám liszt része lenmagliszt-kókuszliszt-mákliszt, egyenlő arányban. Működik, persze nem olyan fenomenális, de mire van a krém?

A lenmag sem finom magában, de befűszerezve feljavul. Ha csak lenmagliszted van, akkor valami igen fűszeres sütiben gondolkodnék, talán ezért csinálják belőle a nemmézest... S ahogy már írtam, biztos jót tenne neki egy kis rozsliszt. Vagy fordítva, bár a rozsliszthez nem értek, az agresszív nagy tömegben, nem? Mi mindig csak egy keveset tettünk kenyérbe és úgy se volt valami jó. Persze ez megint ízlés dolga. De egy kevés segíthet az állagban, mindig megérzek egy kevéske keményítőt a sütik állagán, jót tesz nekik.

2016. dec. 14. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Azt még hozzáfűzöm, hogy ha jót akarok, akkor tennék a sütibe diót is... A normál búzalisztes sütik elvannak anélkül is, de ha nagyon más műfajban mozgunk, akkor érdemes lehet ezzel javítani a dolgon. A kókuszt nem szeretem sütésre használni, valamiért nem jön be, pedig vonz, hogy édes, olcsó s amúgyis szeretem az ízét, de a dió szuper.
2016. dec. 14. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszi a választ! :)
2016. dec. 15. 18:12

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!