Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tudom,hogy vitaminokat a...

Tudom,hogy vitaminokat a legjobb,ha természetes formájukban juttatunk a szervezetünkbe,vagyis az étkezéssel. Miből mennyit kell fogyasztani?

Figyelt kérdés
Én is így szeretném csinálni,de mindenki csak azt írja hogy ilyen vitamin ebben meg abban meg amabban van.Ez oké.DE mégis MENNYIT kellene ennem egy nap hogy meglegyen a "hatása"??Például A-vitamin van a répában,Ez ok.Akkor naponta hány répát egyek,hogy elegendő legyen??Vagy van B-vitamin a májban.Akkor egy nap mennyi májat egyek meg??És így tovább..szóval milyen mennyiségeket kell ilyenekből fogyasztani egy nap?
2008. okt. 28. 23:34
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
sztem ezt így nem lehet megmondani mert van akinek kevesbre van szüksége van akinek többre! annyit egyél amennyi jól esik... vagy ha ennyire bizonytalan vagy vegyél nyugodtam vitamin tabletákat, gyógyszertárba.
2008. okt. 29. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Az A-vitamin napi szükségletét, az úgynevezett retinolekvivalensben adják meg. Felnőtt emberre vonatkozóan ez egyenlő 1 mg A-vitaminnal (retinollal), vagy 6000 nanogram béta-karotinnal. Jó, ha ez a mennyiség fele-fele arányban tevődik össze A-vitaminból és béta-karotinból.

6000 nanogram mennyiség fedezhető béta-karotinból 50 g sárgarépával, 170 g sóskával, 150 g sütőtökkel, 143 g parajjal, 333 g sárgabarackkal, 315 g brokkolival stb. Óvodáskorban a szükséglet ennek a fele. Tehát ha más A-vitamin-forrás nincs a gyermek étrendjében (ami gyakorlatilag kizárt), akkor 25 g sárgarépa, 75 g sütőtök, 157 g brokkoli stb. ezt az igényt fedezi.

Kisdedkorú (2-3 év) gyermeknek és 7-12 hónapos babának 0,4 mg retinolekvivalens a napi szükséglete. Tehát csak béta-karotinból már fedezni tudja 20 g sárgarépa, 60 g sütőtök, 57 g paraj, 68 g sóska, 133 g sárgadinnye és ugyanennyi sárgabarack is.

2008. okt. 30. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

B1-vitamin (tiamin)

A szénhidrátok és alkohol lebontásához nélkülözhetetlen. Bőségesen tartalmazza a máj, a barna kenyér, a gabonafélék, a hüvelyesek és az élesztő.

Javasolt napi szükséglet: 0,9-1,4 mg


Miben mennyi van?

Paradió: 1 μg/100 g

Köles: 0,73 μg/100g

Búzacsíra: 1350 μg/100g

Korpa: 490 μg/100g

Földimogyoró: 200 μg/100g


B2-vitamin (riboflavin)

A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.

Javasolt napi szükséglet: 1,3-1,7 mg


Miben mennyi van?

Brie: 0,6 mg/100 g

Cheddar: 0,5 mg/100g

Tojássárga: 450 μg/100g

Parmezán: 200 μg/100g

Mandula: 200 μg/100g


B6-vitamin (piridoxin)

A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A máj, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, az élesztő tartalmazzák.

Javasolt napi szükséglet: 2 mg


Miben mennyi van?

Korpa: 1,38 mg/100 g

Búzacsíra: 0,93 mg/100g

Dió: 0,73 mg/100g

Banán: 0,51mg/100g

Mogyoró: 0,19 mg/100g


B12-vitamin (kobolaminok)

A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.

Javasolt napi szükséglet: 1-2 μg


Miben mennyi van?

Tojássárgája: 2 μg/100 g

Cheddar: 1,7 μg/100g

Parmezán: 1,5 μg/100g

Brie: 1,2 μg/100g

Tehéntúró: 0,5 μg/100g


C-vitamin (aszkorbinsav)

Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.

Javasolt napi szükséglet: 60 mg


Miben mennyi van?

Édes pirospaprika: 204 mg/100 g

Feketeribiszke: 200 mg/100g

Zöldpaprika: 150 mg/100g

Petrezselyem: 150 mg/100g

Citrom: 45 mg/100g


D-vitamin

Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódásást a bélcsatornából, ezáltal közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Elsősorban a terhes anyák és a gyerekek számára fontos. Legnagyobb mennyiségben a halmájolajak, a máj, a tojás, a tej, és tejtermékek tartalmazzák.

Javasolt napi szükséglet: 5 μg


Miben mennyi van?

Margarin: 7,94 μg/100 g

Tojássárga: 0,06 μg/100g


E-vitamin

Antioxidáns hatású, védi a sejthártyát, megakadályozza az A-vitamin bomlását. A növényi olajak, olajos magvak, zöldnövények és gabonacsírák tartalmazzák nagy mennyiségben.

Javasolt napi szükséglet: 11 mg


Miben mennyi van?

Mogyoró: 21 mg/100 g

Mandula: 20 mg/100g

Földimogyoró: 8,1 mg/100g

Tojássárga: 4,6 mg/100g


Folsav

Szintén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. Leginkább a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő tartalmazza. A B12 vitaminnal együtt a sajtekben rejlő DNA-molekulák genetikai anyagának előállításához szükséges, ezért kiemelten fontos a szerepe a terhesség kezdetén.

Javasolt napi szükséglet: 400 μg


Miben mennyi van?

Kerti zsázsa: 200 mg/100 g

Korpa: 130 mg/100g

Élesztőkivonat: 83 mg/100g

Búzacsíra: 62 mg/100g


K-vitamin

Hiánya vérzékenységet okozhat.

Javasolt napi szükséglet: 70-100 mg


Miben mennyi van?

Zöldsaláta: 200 mg/100 g

Szójabab: 190 mg/100g

Karfiol: 150 mg/100g

Kelkáposzta: 100 mg/100g


"Harmadik válaszoló"

2008. okt. 30. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!