Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogy lehet az hogy a mediterrá...

Hogy lehet az hogy a mediterrán vidéken élők régen rengeteg telített zsírt esznek mégis sokáig élnek?

Figyelt kérdés

Nézzük meg milyen sok telített zsírt esznek az olaszok, franciák, spanyolok. Gondoljunk hogy pl mindent vajjal főznek a franciák, ott vannak jó zsíros sajtok aztán a mortadella az is jó zsíros felvágott. De a sok kolbász szalámik vagy az olyan sonkákra gondolunk amin ott a zsír réteg.


Azért élnek sokáig mert mellé azért sok zöldséget gyümölcsöt, halat esznek? Vagy mégse károsak ezek a zsírok vagy a sok bor az oka? Vagy netán tök mindegy mit eszünk a gének mondják meg a dolgot


2019. febr. 18. 10:08
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Zsiros sajtot, vajat, felvagottakat stb a német teruletekhez kozelebbi északi franciak esznek. Délen, mediterran részen olivaolajjal foznek, olivaolajat locsolnak a salatajukra, felvagott egyaltalan nem jellemzo és a sajt sem mindig. Igen, sok halat, tengeri dolgokat esznek (kagylo, garnela rak). Napi egy pohar vorosbor még egészséges.

Valamint a franciak nagyon lassan esznek (tobbnyire), két orat is eluldogélnek az asztalnal (ha kozos étkezés).

[link]

2019. febr. 19. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
1. Ez nagyon nem így van olaszok mindenhol zsíros sajtot esznek.....
2019. febr. 19. 19:32
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: az olaszok marhára nem esznek annyi sajtot, mint amennyire mi azt gondoljuk. Az ún.kék zónákban (a legtovább élő emberekkel teli régiók) pedig egyenesen szinte mellőzik a sajtot, helyette mást tesznek a tésztákra.


Azért, mert a te tudásod megakad a bolognai spaghettinél meg a pizzánál, az olaszok nem minden nap ezt eszik. Van rengeteg zöldséges ételük, és minél délebbre megyünk, annál inkább jellemző a húsokban és sajtokban szegény, zöldségekben gazdag, néhol halakkal dúsított étkezés.


Spanyolország, Görögország, Horváto. partja meg amúgy inkább számít mediterránnak, mint Fr. o. - de ahogy az első írta, a francia étkezési szokások ég és föld, ha Párizst összehasonlítod Nizzával rá sem jössz, hogy ugyanabban az országban jársz. Délen sok zöldség, gyümölcs, kagyló, hal, olívaolaj, nem pedig vaj és tejszín meg hús.


Itt olvashatsz a kék zónákról és azok táplálkozásáról.

De általánosan érvényes, hogy az adott régióban minél több növényi ételt fogyasztanak annál magasabb az átlagéletkor, és minél több állatit, annál alacsonyabb (lásd eszkimók, 30 év).


[link]

2019. febr. 20. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!