Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Ki van még hasonló helyzetben?...

Ki van még hasonló helyzetben? (szorongásos szociális fóbia, depresszióval párosítva)

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Nem is tudom hol kezdjem,megpróbálok leírni mindent,amit csak lehet,remélem jártok fel erre az oldalra és tudtok nekem segíteni,nagyon nagyon fontos lenne.


Először is egy kicsit magamról:22 éves végzős főiskolai hallgató vagyok,aktívan sportolok,szabadidőmben a sportnak élek,illetve most alapítottunk egy céget pár barátommal és az ezzel kapcsolatos teendőket végzem.


A problémám a következő,ami már olyan mértékű,hogy megkeseríti az életemet:Szociális fóbiám van,egyszerűen nem tudok felszabadult lenni társaságban,de mostmár ott tartok,hogy még a gyermekkori barátaim előtt sem,mert minden ok nélkül bevörösödöm,a szemeim bekönnyeznek,a szám lezsibbad, nem tudok olyankor rendesen artikulálni és ekkor olyan mértékű szégyent érzek,hogy már rengetegszer megfordult a fejemben az öngyilkosság gondolata.Egyszerűen képtelen vagyok jókedvűen nevetni vagy beszélgetni,mert egyből az van a fejemben,hogy mi van ha rámnéznek és egyből előjönnek a tünetek és jöhet a szégyenérzet.Ilyenkor mindig próbálom kivágni magam,hogy csak magas a vérnyomásom,ami igaz is ,mert tényleg magas és nem szedek rá gyógyszert sem(nagyon gyógyszerellenes vagyok),de már nagyon kínos,hogy mindig előjön,bárhol legyek is és bárkivel beszéljek is.Vannak helyzetek,emberek akik előtt,nincs semmi ilyen,de igencsak ritka.Önbizalmam szinte már semmi sincs,csúnyának látom magam,minden embernél kevesebbnek és értéktelennek érzem magam és ezt senki sem érti,mivel mindenki azt mondja,hogy egy ilyen helyes,izmos srácnak nem szabadna rondának éreznie magát és pláne tele kéne hogy legyen önbizalommal.Sokszor inkább meg sem szólalok,nehogy rám figyeljenek,mert ha meg is szólalok,azon aggódom,hogy nehogy rákérdezzene valamire,nehogy még többet kelljen beszélnem úgy,hogy közben rám szegeződik a figyelem,mert egyből bekönnyezik a szemem bevörösödöm és ahogy írtam már a szám is lezsibbbad és látom,hogy mindenki a számat figyeli,amitől még rosszabb.


Barátnőm lassan 2 éve nincsen,pont emiatt,mert nagyon kínosan érezném magam egy olyan szituációban,pl ha beülnénk valahova meginni valamit és egymással szemben ülnénk és magamról kéne beszélni,biztos,hogy besülnék és ismét kudarcélménynek fognám fel és ezt nem akarom,ezért nem is igazán ismerkedem.A barátaim lassan már melegnek gondolnak,mert egyedül vagyok annak ellenére,hogy rengeteg szép barátnőm lehetne.Szégyellem bárkinek is elmondani a problémámat,mert van bennem valamiféle gátlás,ami miatt nem teszem.


Gyerekkoromban kb 6-7 éves koromban elvesztettem édesapám,aki egy agyvérzést követően összeesett,én ekkor a szomszéd szobában voltam és furcsa volt,hogy már régóta bent van és nem tudtam,hogy miért nem jön ki,ekkor megpróbáltam bemenni az ajtón,de csak nehezen tudtam,mert ott feküdt holtan az ajtóban és tudatosult bennem,hogy elvesztettem örökre,ez egy életre szóló trauma volt.De már akkor sem mertem sírni mások előtt,mert szégyelltem már 6 évesen is mások előtt kimutatni az érzéseimet.Ezután az esemény után szinte nem is beszéltem senkivel,befelé fordultam és ez az állapot mostanáig is elkísér.Képes vagyok napokra a szobámban maradni és nem beszélni senkivel.Mindamellett,hogy van ez az oldalam,ez a csendes befelé fordulós magányos oldalam,emellett sokat jártam bulizni,szórakozni a barátaimmal,sokszor tudtam jól érezni magam,kivéve,ha nem egy szűkösebb helyen voltunk,ahol mindenki a másikra figyel.Tudni kell róla,hogy soha nem iszom alkoholt,sosem voltam berúgva,nem dohányzom,nem kávézom,semmi ilyen káros szenvedélyem nincs,bár sokszor elgondolkozom,hogy lehet ,hogy pár pohár alkohol vagy valamilyen kábítószer oldaná a bennem lévő mérhetetlen feszültséget és talán oldottabban tudnék viselkedni társaságban.


Ettől a szoc. fóbiától súlyos depressziós lettem,bár vannak jobb pillanataim,de ez édes kevés,iszonyatosan kellemetlen már ez az állapot és ha kell hajlandó vagyok gyógyszeres kezelés alá vetni magam,annak ellenére,hogy nagyon gógyszerellenes vagyok.


Még egy dolgot leírnék,ami szerintem kiválthatta a szoc. fóbiámat:Még a gimnáziumban az egyik órán a tanár észrevette,hogy az egyik osztálytársam udvarolgat,flörtölget a padtársnőjével és ekkor odaszólt neki valamit,hogy nem kéne udvarolgatni,hanem az órára kéne figyelni,erre ő mondott valamit,erre én gondolkozás nélkül bekiabáltam valamit,mert azt hittem,hogy vicces leszek,de valami nagyon nagy hülyeséget mondtam és mindenki rám figyelt és mindenki rajtam röhögött,akkor történt az elvörösödés ,a szemkönnyezés és azóta ,ha rám szegeződik a figyelem,mindig előjönnek ezek a tüneteim,amitől persze még kínosabban érzem magam.Már attól zavarba jövök ,ha valaki mesél egy viccet és közben folyamatosan néz és várja,hogy röhögjek és nekem meg egyből előjönnek az előbb leírt tünetek.


Elnézést a sok szóismétlésért,de késő van és nagyon el vagyok keseredve,de mindenképpen szerettem volna írni a problémámról,ami egyre rosszabb és szeretnék belőle kilábalni,mert még rengeteg célom van az életben és ez az állapot rengeteg mindenben gátol.Régóta magányos vagyok,szeretnék egy barátnőt is ,de sajnos emiatt egy kapcsolatot sem merek kialakítani.


Mi lehet erre a megoldás?


Olvastam,hogy soka ajánlanak pszichológust illetve pszihiátert,de attól is félek,hogy nekik sem merem elmondani a problémámat,mert félek,hogy ezáltal gyengének és kiszolgáltatottnak tűnök.


Esetleg érdemes lenne ellátogatni a Tündérgyei Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztályra?Vannak tapasztalaitok róla vagy bármilyen más ilyen intlézménnyel kapcsolatban?


Bármilyen segítséget szívesen fogadok,nem szeretném,hogy valami olyan történjen,ami miatt a szeretteimnek egy életre tönkreteszem az életét.


Kérlek segítsetek!!!2013. febr. 24. 01:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ha ilyen súlyos a problémád, akkor valóban pszichológus vagy pszichiáterre lenne szükséged.

Ő nem fog kinevetni, nagyon sok mindent láttak már, és kevés dolgon tudnak meglepődni, ez garantáltan nem azok közé tartozik.


Én inkább a pszichiátert javaslom, mert ő tud gyógyszert is felírni, ha netán szükséges.

Szerintem írd le egy papírra a problémád, hasonlóan, mint ahogy most tetted, és add oda először a dokinak, és bízd rá magad.


Érdemes lenne ellátogatnod a Tündérhegyre. Megnéztem a honlapjukat, nekem szimpi.

2013. febr. 24. 02:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Szia köszönöm ,hogy írtál.

Igen én is gondoltam arra,hogy leírom egy papírra és odaadom egy pszichológusnak vagy pszichiáternek vagy esetleg felolvasom neki.

Bármit megteszek már,hogy kijöjjek ebből.

A további tapasztalatokat és segítségeket szívesen fogadom.

2013. febr. 24. 02:10
 3/12 anonim ***** válasza:

Szia, nekem is vannak ilyesmi problémáim, bár szerintem ennél is gázosabb vagyok.......

Idősebb is vagyok, mint te. Mindig is ilyen zárkózottnak, meg gátlásosnak tüntem, de már rájöttem nekem is van szociális fóbiám, és lassan 2 éve egyre rosszabbnak tűnő depresszió.

Jelenleg munkám sincs, és reális esélyét sem látom, hogy lesz a közeljövőben, ami szintén nagyon aggasztó. Én jártam pszichoterápiára de csak rosszabbul lettem, bár nem hiszem hogy attól, végül elkezdtem dilibogyókat szedni, a pszichológushoz meg már nem tudok járni, mert nincs rá pénzem. Neked legalább van életcélod, legalábbis azt írtad, hát nekem az sincs. Most még a gyógyszerekben bízom, hátha legalább el bírnék menni dolgozni aztán mennék megint pszichológushoz, mert mindenhol azt írják a gyógyszer csak átmenetileg jó "mankónak", végleges megoldást nem hoz, de talán jobb egy darabig mankózni, mint szenvedni.......

2013. febr. 24. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:

szerintem senki se fog veled foglalkozni, de az ingyenes pszichológusokban nem nagyon hiszek. a pszichiáter emg csak felír pár bogyót és kész.


valójában neked kellene tudnod, mi az ami zavar az embereben, és hogyan tudod megoldani azt a problémát.


mivel igazi barátaid gondolom nincsenek, így nincs jobb megoldás a "szakember"nél.

2013. febr. 25. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 LeftBehind ***** válasza:
Hát én voltam pszichiáternél és az lett a vége,hogy két hónapja ugyanazt szajkózta nekem,én meg már napi 2x3 tablettát tömtem magamba és rohadtul nem segített semmit. Nem is tudom....próbálkozz meg a meditációval,próbálj felkeresni egy kineziológust,találj valamit,amit szeretsz csinálni és hosszú időre leköti a figyelmed stb.
2013. febr. 25. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia, én is egy hasonló problémávak küzdök mint te. Karácsony tájékán többször pánikrohamom is volt. Emiatt be is vitt a mentő a kórházba, ott diagnosztizáltak szorongást nálam. Azóta járok pszichológushoz meg pszichiáter is írt fel Atarax-ot( ezt még nem régóta szedem)-ettől csodát nem várok de remélem enyhíti a tüneteimet és így talán könnyebb lesz megbirkózni a problémákkal.

Nekem a pszichológus azt a tanácsit adta, hogy miközben beszélgetek valakivel csak az illetőre figyeljek, amit mond és ne kalandozzon el a figyelmem egy pillanatra sem. Ugyanis akkor rögtön magammal törődöm, a testi tünetekkel (elvörösödés, stb.). Próbálj meg ilyen szituációkban csak a másikra figyelni, nem mondom , hogy ez könnyű,de gyakorolni kell, próbát megér.

Szakembert javasolnék, mert ebből egyedül aligha tud az ember egymaga gyógyulni.

Kitartást a továbbiakban, talpra fogsz állni ebből csak idő kell hozzá.

Vedd észre az apró jó dolgokat is az életben, gondolkodj pozitívan, menni fog! ;-)

18/L

2013. márc. 2. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a hozzászólást!

Igyekszem pozitívan gondolkozni,de mindig történik valami rossz és nagyon le tudja húzni a kedvemet,de ezekhez is próbálok azért pozitívabban hozzáállni.

Utolsó:Bár nem voltam pszichológusnál még,de én is valami hasonlóval próbálkozom,hogy csak a másikra figyelek,de nem igazán megy...olyan érzésem van,mintha annyi feszültség gyülemlett volna fel bennem,ami egyszerűen ki akarna robbanni,de valahogy mégsem...nem is igazán a vörösödés zavar,mert igazából az nem is gyakori,hanem ez a szemkönnyezés ami leginkább zavar,talán ez annak az oka,hogy tényleg régóta nem sírtam ki magam úgy igazán,pedig lenne miért...hát nem tudom,nagyon kellemetlen ez a dolog,jó lenne ha sikerülne kijönni belőle...

2013. márc. 3. 22:34
 8/12 anonim ***** válasza:

Előző vagyok:

Legutóbb pszichológusomnál azt a szituációt játszottuk el hogy állásinterjún vagyok és ő a munkaadó.

Ebben a szituációban, annyira leblokkoltam hogy csak annyit tudtam mondani, hogy Jó napot kívánok! és még egy mondatot, de ezután kitört belőlem a sírás. És azt mondtam ezt nem tudom megcsinálni, én nem ilyen vagyok nem akarok ilyen lenni! Megalázónak éreztem a helyzetet, de még is jó volt, hogy kijöttek az érzelmek. Mikor lenyugodtam újrakezdtük az egészet és sokkal jobban ment, próbáltam rá figyelni, bár nehéz volt, valamennyire mégis sikerült.

Nagyon erős akaraterő kell, de csak így sikeres a változás.

Mikor elkezdenél pánikolni gondold végig mi lehet a legrosszabb ami történhet, de próbáld ezt reálisan tenni.

Szerintem te is a megaláztatástól félsz, hogy látni fogják, hogy könnyes a szemed, elpirulsz, stb.

Merj szembenézni ezekkel a félelmeiddel.

2013. márc. 3. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

Szintén előző vagyok :)

Próbálj ezeken az irreális félelmeken felülkerekedni.

Miután végig gondoltad mi lehet a legrosszabb kimenetele egy szituációnak rá is fogsz döbbeni, hogy nem is olyan súlyos a dolog csak te éled meg annak.

Lehet más észre sem venné, hogy könnyes a szemed.

Bízz magadban légy erős! ;)

2013. márc. 3. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

Én voltam már egy két állásinterjún,egyik sem okozott gondot,helyt álltam,nem voltak ilyen gondjaim,most sem lennének,csak bizonyos helyzetekben, szituációban és embereknél és ezen kéne túl lennem,mert ha ilyen van mindig kudarcként élem meg...

Egy tök átlagos beszélgetésnél is előjön és hiába gondolok arra,hogy de hát nincs semmi gáz,mégsem tudok felülkerekedni rajta pedig hidd el próbálok ezerrel...

Tudom,hogy igazából nem történik semmi olyan amitől ilyen szarul kéne éreznem magam és látod mégsem tudom ezeket kontrollálni....neked mennyire sikerül?

2013. márc. 5. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!