Adnál kölcsön az 5. -6. legjobb barátodnak kölcsön (kb megtakarításod harmada) úgy, hogy 80%-hogy vissza tudják adni?
Ja kezdjük ott, hogy mi az hogy 5-6-ik? Én nekem vannak barátok, és nem barátok, szerintem értelmes ember nem rangsorolja őket.
Meg az is mi hogy 80%-hogy visszaadja? Mi alapján százalékolsz? A kölcsönt vagy adja vissza, vagy nem kap egy büdös fillért se.
A kölcsönről meg annyit, hogy miért van rá szüksége, mekkora az az összeg, de nagyobb összegnél tuti szerződést iratnék, meg lepapíroztatnám a dolgot....ha adnék, de valószínűleg nem adnék senkinek nagy összeget, mert az mégsem olyan hogy "meghívlak, majd visszahívsz". Még ha jól állnék is anyagilag, akkor se, mert aztán képes lenne rászokni. Ráadásul a megtakarítás mindig jól jöhet vész esetén, és akkor abból lesz a balhé, hogy neked mégiscsak kéne a pénzed, de ő meg közli hogy "bocs nem tudom visszaadni".
Sőt, már kb nem egy kérdést olvastam itt is, ahol a kedves "kölcsönző" volt felháborodva, hogy hogy merészeli a kölcsönadó visszakérni idő előtt a pénzt, mert hogy ő csak ekkor meg akkor tudná adni.
Mekkora összegről lenne szó?
Nem! Csak annak adnék akitől nem sajnálnám akkor sem,ha soha nem adná vissza,és egy ilyen személy van,az anyukám.
Pláne nem így,hogy 80%-ban vissza adja,és ha nem akkor mi van? Buktad?
Amúgy írta itt valaki a szerződést.Nem ér semmit...
Azt mondja nem rangsorol, aztán meg felsorolja hogy mi a rangsor...aztán még ő köcsögöz másokat...hát eszem megáll :D
Tudod mit, adjál nekik amennyit csak tudsz.
Dilemmád eldöntéséhez gondold át az alábbiakat.
Azok az emberek, akik körülvesznek bennünket (mármint társaságilag), két csoportra oszthatók:
barátok és
ismerősök (lezserebb szóhasználattal: haverok)
A barátság a legfontosabb emberi érzelmek egyike, mert olyan bizalmi csoportokat hoz létre a nagy és az egyén számára áttekinthetetlen szociális környezetben, amely segít túlélni, stabilizálódni, fejlődni. Barátság - szemben a szerelemmel - mindig kétoldalú. Ha nem az, akkor nem barátság, csak ismeretség. A baráti kör nem más, mint a család kiterjesztése.
A család azoknak az embereknek a csoportja, akikért mindent megteszünk, nem a vérszerinti rokonok (gondoljunk a férjre vagy feleségre). Ez legtöbbször reflexív, azaz kölcsönös viszony. A barátság viszont mindig az.
Mivel a barát számára mi épp olyan fontosak vagyunk, mint ő nekünk (ismét: ha nem így van, akkor csak haver), ezért biztosak lehetünk abban, hogy ha segítséget kér, akkor valóban szüksége van rá. És a családért, a kiterjesztett családért ugyebár mindent megteszünk...
Az én felfogásomban nincsenek legjobb, meg kevésbé jó barátok. Csak barátok és nem azok vannak. A feladatod tehát az, hogy eldöntsd: az "5.-6. legjobb barátod" a barátod-e, vagy csak egy haver.
És ebben senki nem tud neked tanácsot adni...
"...a jó házasság a barátságra való tehetségen alapszik."
Friedrich Nietzsche
Nekem a nejem a legjobb barátom, egyébként mindenki haver.
Egyébként a kölcsönadás szinte minden esetben problémás mind2 fél részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!