A helyesírás és az intelligencia között van összefüggés?
Az interneten számtalan olyan kommentet olvastam már, hogy konkrétan analfabétának tűnik tőle az illető. Olyan, mintha a saját anyanyelvét sem tudná rendesen. Ebből adódik, hogy azt már nem is feltételezem, hogy idegen nyelveken beszél. Ráadásul kifejezetten butának tűnnek, mint akik olyan 75-80-as IQ-val rendelkeznek.
Ugyanakkor a magyar nyelv és irodalom érettségi tételben az van, hogy az internetes nyelvezetnek ez a sajátossága, hogy romlik a nyelv. Nem biztos tehát, hogy buta az, aki a neten helytelenül ír.
Egyébként időnként én is vétek helyesírási hibákat. Nem mondom, hogy én tökéletesen írok.
A kommentem azokról szól, akik az ékezetet, a vesszőt, a nagy betűket sem használják, illetve bizonyos szavakat fájdalmas rosszul írnak le, pl. ilyesmiket: "akor" (akkor), kőszőnőm (köszönöm), hüje (hülye).

"Leírta egy hölgy, hogy régen milyen sok könyv 'lepergett a szeme előtt'."
Valószínűleg az nem úgy történt. :D
A hibás fogalmazás és a primitív hőbörgés pont a műveletlenség és a butaság jele, a rossz helyesírással együtt.

ismerek olyan, tényleg intelligens embert, aki egész egyszerűen csak tojik a helyesírásra. úgy van vele, hogy minél előbb jusson el az üzenet a még vállalható kereteken belül. ha akarna, tudna helyesen írni (többnyire), de ahhoz túl elfoglalt(nak érzi magát), hogy időt szánjon az átolvasásra, javításra, megfelelő mondatszerkezetekre.
ami engem illet, nem tartom magam sem ostobának, sem hiper-intelligensnek, de tudok helyesen írni. viszont itt nem az esszémet írom ezért nem érdekelnek sem a kis- és nagybetűk, sem az ékezetek. a helyesírás viszont igen, és az is, hogy stilisztikailag rendben legyen. és ugyanezt várom el fordítva is...

Mindenképp van összefüggés, mert az IQ jelentős részben méri a tanult dolgokat is (bár a tesztekben konkrét irodalmi-nyelvtani részek nincsenek, de aki jó a matematikai-logikai dolgokból, arra valószínűleg nyelvtanon is ragadt valamicske, hiszen az is nagyrészt logikailag egymásra épülő dolgokból áll). Nem nagy a korreláció azért, úgy gondolom.
Ennek oka lehet, hogy alapbólból rengeteg ember valamilyen szinten diszgráfiás/diszlexiás/disz-akármis. Ezelnek is vannak szintjei. Én pl csak az ő-ű-t keverem, vagy a zöngés-zöngétleneneket. Ritkán. Biztos ez is valamilyen disz-hajlamosságot jelez. Tehát még a legintelligensebb ember is írhat szarul, ha az agya nem úgy rendezi a dolgokat az írással kapcsolatban, ahogy kellene.
Illetve maga az intelligencia sem jó mérője annak, hogy ki mennyire lehet sikeres. Az IQ nem egy túl jó mérőszám, nagyon sok tekintetben. Helyesírásra meg pláne.

Elég sok itt a boomer nyelvtannáci 😀
Jöhet a lepontozás 😊😊

Bárkivel előfordulhat, hogy valamit rosszul tud, rosszul tanították, rosszul jegyezte meg, vagy nem tudja átállítani a billentyűzetet, ha nem ékezetes (én csak azért tudok bármilyenen írni, mert tanultam vakon gépelést középiskolában, nem nézem, hogy mit ütök le), illetve az autocorrect is tud hülyeségre javítani (ahol lehet, kikapcsoltam), meg vannak elírások. A nagybetű elhagyása chaten, messengeren jellemző, nagyon könnyen rá lehet állni, ha ezt látod folyamatosan. Szóval ezektől még lehet valaki amúgy intelligens (amúgy is többféle intelligencia van), értelmes ember.
Én az intelligenciát abban az esetben kérdőjelezem meg, ha valaki összefüggéstelenül ír/beszél, nem lehet kibogozni, mit is akar közölni, és kb. minden mondatába beszúr valami káromkodást (úgy, hogy nem épp akkor bosszantották fel, hanem ez az alap).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!