Szerintetek elfogadott és természetes lesz az valamikor, hogy az ember önként meg akar halni?
Pl. lennének a jövőben direkt ilyen intézmények, hogy csak úgy bemegy az ember, kitölt egy kérdőívet, aláírja, hogy teljes tudatában döntött így, lepapirozzák az öröklést meg egyebeket, beszáll egy kis kapszulába vagy gépbe és ledarálják fájdalommentesen, elaltatják vagy valami.
Ja, nem akarok öngyilkos lenni, csak felvetődött a kérdés. :D
Jobb, mint most ezek a vonat elé fekvések, érfelvágások meg kiugrálások a 10. emeletről vagy hídról.
Mintha csak a gondolataimban olvastál volna a kérdés kapcsán.
Ez is öngyilkosságnak számít.
"edarálják fájdalommentesen" <-- Ezt így, ebben a formában nem tudom elképzelni XD
Egyébiránt szerintem soha nem lesz ilyen. Már csak azért sem, mert nagyon könnyű lenne vele visszaélni. Bevisznek, "összephotoshopozzák" a papírokat, te meg mehetsz a levesbe. Utólag a kutya sem mondja meg, hogy azt te annyira nem is akartad...
Bár alapvető jogának kellene lennie az embernek, hogy a saját életével maga rendelkezhessen, mint tudjuk, ezt is elvennék az embertől, és törvényeket, vallási szabályokat hoznak ellene, ahelyett, hogy olyan társadalmat, civilizációt hoznának létre, ahol az embereknek eszükbe sem jut előbb meghalniuk, minthogy az természetes lenne.
Egy olyan világ, ahol az Önki(szolgáló üzlet) mellett Öngyi(lkos szolgáltatás) is lesz (lásd [link] címadó novellájában), az még embertelenebb és gonoszabb lesz, mint a mostani.
Asimovnak volt egy olyan jövőképe, amiben a technika meg az orvostudomány fejlődésével kb addig élsz, ameddig akarsz. Ott eldönthetik, hogy mikor elég.
Ilyen esetben tudom elképzelni.
Igen mikor én felvetettem magamban ezt a kérdést, arra jutottam, hogy
- ez öngyilkosság, ez által kivitelezhetetlen
- visszaélésre ad okot
Pedig jó lenne valami fájdalom mentes szuri, ahol nem kell takarítania a másiknak utánad, vagy balesetet, fennforgást előidézni, traumának kitenni másokat. Vannak a betegek, hajléktalanok, akik kilátástalannak találják a jövőt. Én gyáva lennék megölni magam. Rengetek visszafizethetetlen az adósság, csalódottság a társadalomban, na de mi van akkor, ha hirtelen felindulásból szánja el magát az ember...
Furcsa, nem hittem, hogy más is gondol ilyen dolgokra.
Hány éves vagy és mi kapcsán ötlött fel ez benned?
Nagyon sok minden másképp lenne, ha nem lenne ez a társadalmi szakadék, szegények, középréteg, gazdagok.
Az a feltevésem, ha lenne mondjuk középréteg és gazdagok (akik ált rejtve maradnak)minden jobban működne a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!