Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkánál mitől függ, hogy...

Pálinkánál mitől függ, hogy jó vagy rossz lesz?

Figyelt kérdés
Vannak ugye a gyümölcsfák. Teremnek, leszüretelik, cefre. Elviszik kifőzetni. Mitől függ, hogy a pálinka finom lesz vagy nem?

2017. máj. 9. 10:40
 1/2 Phoney ***** válasza:
100%

Mindentől, mert a folyamat bármely pontján el lehet rontani. Nagy vonalakban:


1. a gyümölcs minősége – alap, hogy érett és friss legyen, de ha eleve nem túl fényes termés (vízízű, stb.) akkor így sem lesz belőle fantasztikus pálinka.


2. a cefrézés – eléggé összezúzták-e ahhoz, hogy (legalább az erjedés végére) ne maradjon darabos


3. az erjesztés körülményei – jó-e a cefre hőmérséklete és pH-ja, sikerül-e megóvni a fertőzésektől, erjedés után időben viszik-e főzni, vagy hagyják megromlani.


4. Lepárlás – szakszerű-e a lepárló felépítése és működtetése, illetve cefrefőzéskor sikerült-e minden jó aromát kifőzni a cefréből (odaégés nélkül), finomításkor sikerül-e jól eltalálni a párlatelválasztást és a deflegmációt.


Ha kimondottan ocsmány egy pálinka, azt leginkább az eleve löttyedt/romlott gyümölcs, az erjedési hibák és/vagy a nagyon sok előpárlat szokta okozni. Házi és bérfőzetett pálinkáknál a legjellemzőbb és legdurvább hiba az ecetesedésnek indult cefre szokott lenni.

2017. máj. 9. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszod!
2017. máj. 10. 07:22

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!